Nieuws - 9 februari 2019   13:42 Oostenrijk voert flinke discussie over illegaal gedumpte sneeuw

Door:

Als de sneeuw met meters tegelijk naar beneden komt, dan moet je aardig je best doen om de dorpen een beetje bereikbaar te maken. Nu is er weer een relletje over illegaal gedumpte sneeuw! 

In Oostenrijk verschillende regels over het sneeuwruimen nogal. De politiek heeft nog geen lijn getrokken en laat de keuzes over aan de deelstaten zelf, waardoor er nogal wat verschil kan zitten in de wetgevingen. Hoe dan ook, in Landeck heeft de vervuilde sneeuw nu aardig de fan gehit, aangezien daar op grote schaal illegaal sneeuw gedumpt zou zijn.

Gemeenteraad

Een lid van de gemeenteraad zegt namelijk dat hij fotobewijs heeft dat in het Oostenrijkse dorp heel veel sneeuw illegaal gedumpt is in de rivieren rondom het dorp, terwijl er daar juist hele duidelijke regels zijn.

Sneeuw in het dorp wordt namelijk maximaal 48 uur gekenmerkt als ‘verse sneeuw’ en dan mogen vrachtwagens deze sneeuw nog in de lokale rivieren storten. Na die 48 uur is de kans op vervuiling vele malen groter, door bijvoorbeeld uitlaatgassen, strooizout en andere troep die her en der in de sneeuw terecht komt. Oude sneeuw in de rivieren dumpen kan dan ook grote gevolgen hebben voor de natuur.

In Landeck zou dat dan ook gebeurd zijn en schijnt de oude sneeuw in de rivier gekiept te zijn, in plaats van dat ze de aangemerkte stortplaatsen hebben gebruikt.

Landeck

De autoriteiten in Landeck ontkennen in ieder geval alles. Zij zeggen dat de regels perfect zijn opgevolgd en dat er geen oude sneeuw in de rivier terecht is gekomen. Wel heeft deze kwestie een aardige discussie in gang gezet in Oostenrijk, om toch een landelijke wetgeving op te tuigen voor dergelijke gevallen.

In Duitsland is het bijvoorbeeld landelijk gezien illegaal om vervuilde sneeuw in de rivieren te dumpen, maar in veel Oostenrijkse gebieden is het nog steeds toegestaan. Gemeentes zijn dan ook absoluut tegen een verbod, aangezien dat voor veel hogere kosten zou gaan zorgen en dat er dan speciale dumpplaatsen ingericht moeten gaan worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws