Nieuws - 7 maart 2017   20:02 Oostenrijk waarschuwt voor groot lawinegevaar in veel gebieden

Door:

Er is weer een flinke bak sneeuw naar beneden gekomen in de Alpen en dat zorgt nu al her en der voor problemen! In Tignes schrok iedereen zich rot door een lawine over de piste, al liep dat met een sisser af. Ook in Oostenrijk waarschuwen ze nu voor toenemend gevaar! 

Het toenemende gevaar heeft alles te maken met verse sneeuwval en natuurlijk de zware wind die het Alpenland heeft geteisterd, waardoor de lawinecijfers flink aan het stijgen zijn. De lawinedienst van Oostenrijk is in ieder geval alvast begonnen met het uitsturen van waarschuwingen, aangezien de situatie in sommige gebieden écht heel erg link kan worden.

In het Oostenrijkse Arlberg en rondom Lech in het bijzonder geldt namelijk lawinecijfer vier op 2200 meter hoogte, wat bijna het hoogste gevarencijfer is. Voor de rest van Oostenrijk geldt lawinecijfer drie op vanaf 1600 meter hoogte, wat nog steeds voor significant gevaar staat.

De sterke wind heeft niet alleen nieuwe sneeuw, maar ook oude sneeuw weggeblazen en dat zorgt nu voor behoorlijke problemen in de bergen. Sneeuwlagen hechten voor geen meter en dan kan de boel binnen no-time gaan glijden! De lawinedienst heeft nog eens extra gewaarschuwd voor overhangende sneeuwbanken die door de wind zijn gemaakt, omdat dit serieuze killers kunnen zijn. Wanneer je van boven op af komt skiën kan je het bijna niet zien, maar zo’n stuk sneeuw kan ineens loskomen en een gigantische sneeuwmassa in gang zetten.

Kans op verlaging van het lawinegevaar zit er deze week overigens niet in, de lawinedienst heeft laten weten dat het gevaar de komende dagen zelfs nog verder zou kunnen stijgen en meer gebieden kunnen lawinecijfer 4 mee gaan krijgen. Verse sneeuwval zorgt voor nog meer problemen buiten de pistes en dus is de boodschap van de lawinedienst duidelijk. Blijf op de piste en ga de poeder pas weer opzoeken als het gevaar af is genomen. Sta je toch buiten de pistes, let dan op scheuren in het sneeuwdek en een ‘whoosh’ geluid, dit zijn de twee dingen die je meestal ziet en hoort vlak voordat er een lawine af gaat!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws