Nieuws - 19 mei 2021   14:46 Oostenrijk weer ‘open’, is sneeuwvakantie nog mogelijk?

Door:

Eindelijk begint er her en der een beetje positief nieuws te komen. Oostenrijk heeft vandaag de lockdown van de afgelopen 6 maanden grotendeels opgeheven en is weer een stukje open. Kan je nog de sneeuw in? 

Niet alleen in Nederland is 19 mei versoepelingsdag, ook in Oostenrijk hebben ze een hele reeks versoepelingen doorgevoerd. Vanaf vandaag mogen restaurants, barren en hotels weer open, mogen sportgelegenheden weer mensen ontvangen en daarmee kan ook het toerisme weer een beetje opgestart worden. Wel zijn er nog steeds wat maatregelen actief en er is er één die er voor moet zorgen dat Oostenrijk de dans verder ook blijft ontspringen: laten zien of je gezond bent!

Oostenrijk is natuurlijk al veel langer een voorstander van het coronapaspoort en ze zijn druk bezig om deze ‘groene kaart’ al te introduceren, voordat Europa dit gaat doen. Wil je naar een restaurant, bar, hotel of andere ‘openbare gelegenheid’ dan zal je moeten laten zien dat je getest (negatief), gevaccineerd of genezen bent van COVID-19. Kan je dat niet, dan zal je niet naar binnen mogen. Het doel is om écht alleen maar COVID-vrije mensen ergens binnen te hebben en juist daarom wil Oostenrijk zo graag dat coronapaspoort hebben, omdat dan veel makkelijker aangetoond kan worden of iemand COVID vrij is.

Het opheffen van die lockdown is overigens vandaag ook in Oostenrijk al goed ontvangen, met volle restaurants vanaf ‘s ochtends vroeg.

Vakantie mogelijkheden

Nu de regels een stuk soepeler zijn en de horeca dus weer mensen mag ontvangen, is de grote vraag of je al op vakantie kan richting Oostenrijk. De gletsjergebieden liggen er verrassend goed bij en er is recent nog wat sneeuw bij gekomen, waardoor veel gebieden ook hebben aangekondigd dat ze langer open blijven richting de zomer. Super mooi nieuws natuurlijk, maar heb je er als Nederlander ook wat aan?

Het is nog even lastig om die vraag te beantwoorden. Hoewel er veel versoepeld is, zijn er ook nog wat andere regels van kracht. Een voorbeeld is dat Oostenrijk de meeste landen van de risicolijst af heeft gehaald en mensen uit die landen niet meer in quarantaine hoeven, maar Nederland behoort daar dan weer niet bij. Oftewel: als Nederlander moet je dus nog steeds in quarantaine gaan wanneer je aankomt in Oostenrijk. Ook daar zijn wat uitzonderingen op, maar wanneer jij reist voor een vakantie dan zal je niet bij die uitzonderingen horen.

Bovendien staat Oostenrijk volgens de Nederlandse regels ook nog op ‘oranje’, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan en je eigenlijk na terugkomst in Nederland ook weer in quarantaine zal moeten. In Nederland is het maar de vraag of daar op gehandhaafd wordt, maar de quarantaine in Oostenrijk is wat moeilijker te omzeilen en kan een dure grap worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws