Nieuws - 26 maart 2021   19:04 Oostenrijk wil niet wachten op Europa, wil volgende maand vaccinatie paspoort introduceren

Door:

De termen vaccinatie certificaat, COVID-paspoort en prikbewijs worden de laatste dagen aan alle kanten rondgestrooid, maar er zit nog niet direct heel veel schot in de zaak. Oostenrijk wil niet meer wachten op Europa en is van plan om ‘m volgende maand al te introduceren! 

Oostenrijk is aardig afhankelijk van toerisme en daarom is het land ook hard geraakt door de COVID-19 pandemie. Sebastian Kurz, de bondskanselier van Oostenrijk, is er helemaal klaar mee en wil dan ook zo snel mogelijk de boel weer open gooien, maar dat gaat dus nog niet zo makkelijk.

Kurz is dan ook een van de meest fanatieke aanhangers van het vaccinatie paspoort, die al enige tijd op tafel ligt in het Europese parlement. Overeenstemming vinden is bijzonder moeilijk vanwege de vele betrokken partijen en het mogelijk uitsluiten van complete bevolkingsgroepen en het gaat voor Kurz dan ook veel te traag. Op Europees niveau kan het namelijk op z’n vroegst juli worden voordat deze plannen daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden, maar daarop wil Kurz niet wachten. Zijn plan is om het heft in eigen hand te nemen en het plan er zelf doorheen te duwen in Oostenrijk.

Israelisch voorbeeld

De Oostenrijker wil het Israëlische voorbeeld erbij pakken en dat mogelijk één op één doorvoeren in Oostenrijk. In dat geval zou je door middel van een app aan kunnen tonen dat je een vaccinatie hebt gehad, negatief bent getest of voldoende antistoffen in je lichaam hebt. Met een dergelijke ‘groene kaart’ mag je dan verschillende faciliteiten weer bezoeken, zoals bars, restaurants, evenementen en sportgelegenheden. Ook zou een dergelijk systeem voor toeristen een hele goede optie kunnen zijn, omdat je met een simpele controle dus als ‘veilig’ bestempeld kan worden.

Om geen tijd te verliezen wordt momenteel het hele juridische gedeelte al uitgewerkt door de overheid, hoewel de technische oplossing nog niet eens klaar staat. Mocht het allemaal soepel verlopen en de politiek meewerkt, dan kan Oostenrijk een vaccinatie paspoort introduceren in de eerste week van mei.

Europees getouwtrek

Goed, leuk voor Oostenrijk, maar hoe zit dat verder in Europa? Daar is nog geen duidelijkheid over. Er zijn ook twijfels of Oostenrijk zomaar zo’n regel in mag voeren en daarmee Europeanen uitsluit voor allerlei zaken, waarmee ze wellicht in overtreding zijn van geldende Europese wetten.

In Europa zelf is er in ieder geval veel verdeeldheid wat betreft het invoeren van een vaccinatie paspoort. Oostenrijk is groot voorstander en ook Zwitserland, die wel onder het Schengen verdrag valt, is helemaal voor. Italië is daarentegen erg terughoudend en ook Frankrijk heeft zo z’n zorgen.

Het grootste punt in deze discussie is dat het gebruik van een certificaat vrijwillig zou moeten zijn, maar wel als zeer discriminerend ervaren kan worden. Hele bevolkingsgroepen die nu nog niet in aanmerking komen voor een vaccin, zoals de jongeren in Nederland, zouden daarmee buitengesloten worden van de heropening van de samenleving, of ze worden op een bizarre regelmatige basis het testcircuit in geduwd om nog iets te kunnen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws