Nieuws - 18 oktober 2018   16:53 Oostenrijk wilt af van reputatie als ‘asbak van Europa’

Door:

Het welles-nietes verhaal van het Oostenrijkse rookverbod begint een staartje te krijgen. Veel Oostenrijkers zijn het gerook aan alle kanten ook helemaal zat en een petitie om de druk op te voeren heeft dan ook flinke steun gekregen! 

Toen de FPÖ aan de macht kwam in Oostenrijk ging er een dikke vette streep door het rookverbod in Oostenrijkse horeca, zoals we dat in Nederland al jaren gewend zijn. Het verbod zou eigenlijk allang in moeten gaan, maar daar is dus niets van over gebleven. De reden was dat het de horeca veel te veel geld zou kosten wanneer er niet meer gerookt mocht worden en dus hebben ze alles overboord gegooid.

Nu is er een grote petitie geweest in Oostenrijk om het rookverbod alsnog in te laten gaan en die heeft in een korte tijd al bijna 882.000 handtekeningen gekregen. Het doel van de petitie is een bindend referendum in gang zetten, waarmee het rookverbod alsnog afgedwongen kan worden. Deze petitie is bovendien een van de meest succesvolle in de geschiedenis van Oostenrijk en de druk op de overheid neemt dan ook flink toe.

Uiteindelijk willen de initiatiefnemers dat het oorspronkelijke plan weer in gang gezet gaat worden. Nu is het roken in horeca gelegenheden legaal mits er een afgezonderde ruimte aanwezig is, maar daar is geen enkele controle op en in de praktijk wordt er dan ook nog steeds volop gerookt door heel Oostenrijk. Het doel is dan ook om de regels aan te scherpen, het roken binnen volledig te verbieden en hier ook een actieve controle op te houden zoals dat ook in andere Europese landen het geval is.

De Oostenrijkse FPÖ zit met deze petitie meteen met een aardig probleem, aangezien ze zelf aan kondigden dat ze ‘directe democratie’ willen promoten door dus bijvoorbeeld een referendum te accepteren, maar daar hebben ze tot dusver nog niet veel aan gedaan. De oppositie geeft dan ook aan dat dit dé kans is voor de FPÖ om beloftes waar te maken en een referendum uit te schrijven.

Hoe dan ook, voorlopig lijkt het rookverbod in Oostenrijk nog steeds een wassen neus te zijn en hoeven we er ook vrij weinig van te verwachten!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws