Nieuws - 18 oktober 2017   10:51 Oostenrijk zegt ‘nee’ tegen Olympische Winterspelen van 2026

Door:

Het is alweer aardig lang geleden dat er een editie van de Olympische Winterspelen in Europa plaats vond en de eerst volgende serieuze kans is nu ook weer weg. In een referendum heeft Oostenrijk namelijk duidelijk ‘nee’ gezegd tegen de Olympische Winterspelen van 2026! 

Er kon in Oostenrijk niet alleen gestemd worden voor de verkiezingen, in Tirol was er ook de mogelijkheid om de mening over een referendum rondom de Olympische Winterspelen te laten gelden. De Oostenrijkse provincie twijfelde namelijk over het doen van een officieel bid voor de Spelen van 2026 en daarom was de hulp van het volk ingeschakeld.

Volgens het plan zou Innsbruck de belangrijkste plek worden voor de Olympische Winterspelen met legio mogelijkheden om sneeuwevents in de buurt te houden, aangezien Innsbruck omringd wordt door de Alpen. Aangezien de Olympische Spelen nogal een reputatie op hebben gebouwd van geldverkwisting besloot het Oostenrijks Olympisch Comité daarom de opzet om te gooien en daar hoorde dus ook een referendum bij.

Uit dat referendum is gebleken dat 53% van de Tiroolse stemmers tegen de Olympische Winterspelen waren en in Innsbruck zelf ligt dat getal nog veel hoger, maar liefst 67% van de locals was er tegen. Dit betekent een aardige klap voor de Oostenrijkers organisatoren, aangezien eerdere pogingen om een succesvol bid te produceren ook al zijn gestrand. De kans op Olympische Spelen in Oostenrijk binnen de nabije toekomst lijkt dan ook minimaal, nu de zoveelste poging niet doorgaat.

Overigens staat het IOC zelf ook aardig te kijken van deze beslissing, aangezien Innsbruck een grote reputatie heeft als Olympische stad na de Spelen van 1964 en 1978 te hebben georganiseerd. Het feit dat de locals er dus niet op zitten te wachten betekent dat het IOC wellicht na moet gaan denken over de impact van een Olympisch bid en de eisen/gevolgen van het organiseren van de Spelen misschien bij zou moeten stellen. “We hebben hard gevochten de afgelopen maanden en we zijn erg teleurgesteld”, aldus een woordvoerder van het Oostenrijks Olympisch Comité.

Er is nog steeds een kans dat de Olympische Spelen van 2026 in Europa plaats gaan vinden, maar daar zegt de Zwitserse regering eerst een ei over te moeten leggen. Sion wilt namelijk een bid in elkaar gaan draaien, maar ze zitten nog te wachten op ondersteuning van de overheid. Almaty in Kazachstan, Sapporo in Japan en Erzurum in Turkije zijn de overige steden die ook een bid gaan doen. De beslissing voor de Olympische Winterspelen van 2026 valt in 2019, dus in de tussentijd kan er nog veel veranderen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

22 september 2019

Zondag WTF #348

Als het hartje winter is en je wilt een duik nemen, dan kan je maar beter een bommetje doen. Toch? Wat kan er mis gaan?  Lees Meer…

Meer Nieuws