Nieuws - 19 november 2019   19:15 Oostenrijker pakt wereldrecord gletsjerduiken zonder zuurstof

Door:

Met zulke cohones snappen we wel dat je binnen no-time onderin zo’n schacht zit. Een Oostenrijker heeft het wereldrecord ‘gletsjerduiken’ neergezet! 

In een gletsjerspleet terecht komen, het is voor velen de grootste nachtmerrie die je maar kan bedenken. Toch is er een Oostenrijker die precies daarvan zijn hobby heeft gemaakt. Christian Redl heeft op 3.200 meter hoogte 23 meter diep gedoken zonder gebruik te maken van duikflessen.

In 2007 kwam men erachter dat er op de Hintertuxer Gletsjer een indrukwekkend gangenstelsel te vinden is in het ijs en hoewel veel van die gangen nog niet bekeken zijn, kwam men wel een diepe waterschacht tegen in dit ‘ijspaleis’. Deze schacht is ruim 23 meter diep en bestaat uit smeltwater van de gletsjer, waardoorheen uiteraard ook echt heel erg koud is.

“Het is echt extreem koud”, aldus Christian. Het bijzondere is dat dit water op een stabiele 0,6 graden blijft en daardoor dus net niet bevriest. Wel had Christian grote moeite met het zicht tijdens zijn duik, aangezien zich veel ijskristallen vormde.

Uiteindelijk heeft hij in ongeveer een minuut tijd de duik af weten te ronden. Daarmee is hij de eerste die zo’n diepe duik in zulk koud water heeft af weten te ronden. Overigens was de hoogte ook nog wel een aardige uitdaging, aangezien je op 3.200 meter hoogte sowieso al minder zuurstof op kan nemen. Gelukkig is Christian wat dat betreft wel wat gewend, aangezien hij ook al eens in Nepal in een ijsmeer op 5.100 meter hoogte  is gedoken.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws