Nieuws - 25 april 2018   13:46 ‘Oostenrijks liftcontrolesysteem vatbaar voor hackers’

Door:

Alles heeft tegenwoordig een internetverbinding en hoe mooi dat ook lijkt, er zitten echt wel een paar problemen aan vast. Hackers hebben nu laten zien dat ze heel eenvoudig het systeem van een gondellift over kunnen nemen! 

Een groep zogenaamde White Hat hackers, oftewel hackers die bedrijven op de hoogte stellen van de problemen die er zijn, heeft aangetoond dat ze vrij eenvoudig de besturing van een gondel in Oostenrijk volledig over konden nemen. In het Patscherkofel skigebied staat de lift die ze gehackt hebben en deze maakt gebruik van een systeem van Doppelmayr.

Door deze hack hadden ze de volledige controle over de liftsystemen. Ze konden de lift starten en stoppen, ze konden bepalen hoeveel afstand er tussen de gondels moest komen en ze konden zelfs verschillende veiligheidswaarden, zoals de spanning op de kabel, op afstand aanpassen.

Erg ingewikkeld was deze hack overigens niet. Het getroffen systeem was namelijk vrijwel open en bloot op het internet te bereiken, het enige wat ze nodig hadden was de juiste URL. Verder was de volledige controle unit zonder problemen te besturen.

DoppelmayrScreenshot (links) gemaakt door de hackers, naast een screenshot (rechts) van de website van Doppelmayr.

Doppelmayr heeft de controle unit nu wel ‘beveiligd’, maar het blijft de vraag in hoeverre dit nu goed geregeld is. Een simpel wachtwoord voor een dergelijke pagina kan door een hacker kinderlijk eenvoudig gebroken worden. “Dit was een fout aan onze kant en we hebben het direct aangepast zodra we deze informatie hebben gekregen. Het is belangrijk om te weten dat de veiligheid nooit in het geding is geweest,” aldus Doppelmayr zelf.

Gevallen zoals in Georgië, waarbij de lift zomaar achteruit begint te rollen, zouden via dergelijke hacks zo maar in gang gezet kunnen worden. Het is dus absoluut een groot veiligheidsrisico en Doppelmayr zal hard aan de bak moeten om deze problemen af te bakenen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Nu Oostenrijk op twee deelstaten na volledig oranje kleurt op de kaart met reisadviezen, is het nog maar afwachten wanneer je als Nederlander weer enigszins normaal op vakantie kan naar het Alpenland. Toch is er een sprankje hoop, twee regio’s in Oostenrijk vallen namelijk buiten de code oranje regels!  Lees Meer…

WTF

18 oktober 2020

Zondag WTF #401

Een week dichterbij de winter en nog steeds dezelfde ellende. Anyway, tijd voor een beetje chillmode en een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws