Nieuws - 5 april 2019   9:29 Oostenrijkse bergredding bekijkt plannen voor inzet van drones

Door:

En dan niet de kleine quadcopters die je bij de lokale elektronicazaak kan kopen, maar iets wat wel een beetje steviger is. De plannen zijn in een gevorderd stadium! 

De bergredding heeft het hele jaar een bomvolle agenda en daar zal niet snel verandering in komen. In de huidige situatie vertrouwen ze veel op het gebruik van helikopters aangezien dat simpelweg de snelste methode is om informatie te verzamelen en reddingsacties uit te voeren, maar helaas kunnen die niet altijd zo maar even vliegen.

In slechte weercondities is het simpelweg te gevaarlijk om een helikopter de lucht in te sturen en dus moeten in dat soort omstandigheden reddingswerkers op de oldschool methode de bergen in gestuurd worden. Dit zorgt voor veel langere reddingsoperaties en die zijn uiteraard ook niet helemaal zonder risico.

Drone inzet

Tijd voor verandering! De Oostenrijkers zijn daarom bezig met een plan voor inzet van drones. In het verleden is er al een samenwerking geweest met bijvoorbeeld DJI voor relatief simpele missies, maar zulke lichte drones hebben onvoldoende bereik en capaciteiten voor volwaardige missies.

Samen met het Oostenrijkse Schiebel, dat ook al drones levert aan defensie van verschillende landen en bijvoorbeeld ook heel groot is in het leveren van mijndetectoren, wil de Oostenrijkse bergredding een landelijke dekking creëren. Het doel van deze drones is om in alle weercondities te kunnen vliegen en dan gaat het met name om het verzamelen van informatie. Als de exacte locatie van een slachtoffer vooraf bepaald kan worden en er vanuit de lucht beelden gedeeld kunnen worden, dan kunnen de reddingswerkers een veel betere inschatting maken van de risico’s en welke aanpak er nodig is. De doorlooptijd van een reddingsactie in slechte omstandigheden kan daardoor eveneens flink afnemen.

Kleine helikopter

De drones moeten dan vanuit een centraal punt aangestuurd worden en deze informatie wordt gedeeld met alle partijen die nodig zijn voor dergelijke handelingen. De drones van Schiebel kan je het beste vergelijken met kleine helikopters met een behoorlijke camera erop gemonteerd, die aan alle kanten data kan verzamelen. Ze zijn ongeveer 3 meter lang, hebben een gemiddelde vliegtijd van een uur of 8 en kunnen vliegen in zware windstoten en bij temperaturen tot -45 graden.

Geld & Wetgeving

Er zijn nog wel uitdagingen voor de bergredding en dat zijn de financiën en de Oostenrijkse wetgeving. De wet zal namelijk aangepast moeten worden om het vliegen met drones mogelijk te maken en aangezien iedere drone een prijskaartje heeft van ongeveer €1 miljoen, moet er ergens nog een pot geld los geluld gaan worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws