Een bijzondere oproep vandaag van de Oostenrijkse bergredding. Ze verzoeken iedereen die betrokken is bij een ongeval of iets anders waar mogelijk een reddingsactie bij betrokken zou kunnen zijn, om zich altijd te melden. Ook als je geen hulp nodig hebt!
De belangrijkste reden voor deze oproep is een situatie die afgelopen weekend voorkwam in Leogang. Een groep snowboarders raakte verdwaald en hebben vervolgens de reddingsdienst gebeld. In plaats van dat ze op de locatie bleven zijn ze toch op pad gegaan en hebben ze de weg terug gevonden, maar daar hebben ze vervolgens niets over gemeld. De reddingsdienst is daardoor met 20 man bezig geweest om de snowboarders te zoeken en een lange zoekactie was het resultaat.
Verplichte inzet
Oftewel, de reddingsdienst heeft liever dat je heel veel informatie krijgt, dan te weinig info. Bij de bergredding werkt het namelijk als volgt. Wanneer ze een melding krijgen moeten ze bepalen of er inzet nodig is of niet. Wanneer de beller vervolgens bepaald dat er geen hulp meer nodig is, zal de inzet niet zomaar afgebroken worden zonder een duidelijk tegenbericht. Het gevolg is dat de zoektochten ontzettend lang duren, aangezien de reddingsdienst geen enkel informatie heeft.
Om dergelijke zaken te voorkomen heeft de bergredding al een boeteregeling opgezet. Zorg je voor onnodige inzet van de reddingswerkers? Dan betaal je 38 euro per uur per reddingswerkers. En die uren lopen flink op!
Daarnaast komt het vaak voor dat iemand ergens de sporen van een lawine ziet, maar geen idee heeft of er iemand begraven is. In zo’n geval wordt de bergredding ingeschakeld, die vervolgens het gebied volledig uit gaat kammen om uit te sluiten of er slachtoffers bij betrokken zijn.
Altijd melden
Om dergelijke lange onnodige inzettingen te voorkomen is het advies van de bergdienst heel duidelijk: meld het wanneer er iets gebeurd. Een ander voorbeeld uit Oostenrijk, hoe het wél hoort, is de manier waarop een paar toeristen contact hebben gezocht na een tocht buiten de pistes vlakbij Kleinarl.
De twee skiërs hebben namelijk zelf een lawine afgetrapt, maar hebben vervolgens de reddingsdienst gebeld, doorgegeven dat ze de lawine afgetrapt hebben en dat er niemand onder de sneeuw is gekomen. Dit voorkomt dat er zinloze zoekacties opgezet worden en de reddingswerkers zich bezig kunnen houden met de juiste zaken.
Juist door dergelijke berichten kan de reddingsdienst veel betere inschattingen maken en bepalen of inzet nog nodig is. Oftewel: geef alles door! Wanneer het om potentiële gevaarlijke situaties gaat is er niet zoiets als teveel informatie en de reddingsdienst zal zelf over de telefoon aangeven wanneer ze voldoende weten.