Nieuws - 3 juni 2019   16:44 Oostenrijkse boeren blazen massaal koeien op in de Alpen

Door:

Ja hoor, je leest het goed. Boeren in Oostenrijk blazen hun koeien op met explosieven! 

Geen rare fancy shit, gewoon een gevalletje ‘boem’ en weg is de koe. Door een bizarre wet hebben de boeren in Oostenrijk zelf maar een oplossing bedacht en die zit ‘m dus in een lading explosieven!

In Oostenrijk hebben ze te maken met een wet die eigenlijk heel erg duidelijk is, maar die ook behoorlijke gevolgen heeft. Wanneer een koe of een ander dier overlijdt op de berg, dan moet het lichaam ‘van de boerderij verwijderd worden’. Dit is al jaren het geval en niemand had er moeite mee, maar de grote ‘hulpdienst’ voor deze gevallen heeft te maken met budgetsaneringen. Voorheen vloog het Oostenrijkse leger namelijk op en neer om de dode beesten mee te nemen van moeilijk bereikbare Alpenweides, maar nu ze minder budget krijgen vragen ze 250 euro per lichaam.

Slepen met een dode koe is iets wat de boeren niet zien zitten en dus hebben ze een simpele oplossing gevonden. Een dood dier opruimen kost je 250 euro. Een dode koe opblazen met explosieven kost je maar een paar euro aan explosieven. Oftewel, dat is precies wat de Oostenrijkers doen. Bom erop en opgelost is het probleem!

‘Natuurlijk proces’

De boeren verdedigen het verhaal duidelijk: “We blazen de grote delen op, zodat dieren de rest op kunnen ruimen.” Toch is niet iedereen het hiermee eens. Een politicus uit het Vorarlberg is er helemaal klaar mee. “Het is verschrikkelijk. Er lagen overal lichaamsdelen. Toeristen denken dat de Oostenrijkse bergen vredig zijn en niet vol zitten met exploderende koeien. Het moet gestopt worden,” aldus Fritz Amann.

Aangezien explosieven niet heel moeilijk te verkrijgen zijn in Oostenrijk kiezen de boeren voor deze oplossing, aangezien dit een heel stuk goedkoper is. Met name rondom de winter is het weghalen van de koeien een groot probleem en dan is het gebruik van explosieven dus een simpele oplossing. “Een koe begraven in de koude bevroren grond is geen optie en een koe in stukken snijden om ‘m weg te krijgen is al helemaal geen doen in de bergen. Een explosief gebruiken versnelt het natuurlijke proces,” aldus een van de Oostenrijkse boeren. Het argument is dat een hele koe er behoorlijk lang over doet om volledig te vergaan, maar als er alleen maar ‘kleine stukken’ liggen dan gaat dat allemaal veel sneller.

Als je ergens in de bergen dus bommen af hoort gaan, dan gaat het niet alleen om lawines. Misschien is de lokale boer wel bezig met een schoonmaak klusje!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws