Nieuws - 16 februari 2021   18:55 Oostenrijkse horeca dicht ‘minimaal tot Pasen’

Door:

Alsof er nog niet genoeg slecht nieuws te melden is. Oostenrijk heeft aangekondigd dat het maatregelen pakket voor de horeca verder verlengd gaat worden en dat versoepelingen op z’n vroegst pas rond Pasen mogelijk zullen zijn. 

De Oostenrijkse overheid heeft laten weten dat het openen van bars, restaurants en hotels voorlopig nog niet mogelijk zal zijn. De maatregel, die het open houden van horeca op dit moment verbied, zal verder verlengd worden en de beoogde openingsdatum die eerder genoemd werd, zal dus sowieso niet doorgaan.

Voor de Oostenrijkse gastronomie betekent het dat pas in de periode rondom Pasen wellicht versoepelingen mogelijk zullen zijn, al is het nog steeds onduidelijk wat die versoepelingen precies inhouden. Als toerist richting Oostenrijk gaan om nog een beetje sneeuw mee te maken in de periode voor Pasen zit er dus in ieder geval niet in.

Angst voor terugval

Hoewel de cijfers in Oostenrijk op het moment niet eens slecht te noemen zijn, is Oostenrijk bang voor een grote terugval wanneer ze wel gaan versoepelen. De verschillende mutaties die al rond gaan in Oostenrijk zijn daar een grote factor in, maar ook het vaccineren gaat nog niet zo snel als men gehoopt had. “Wanneer we niet allemaal zeer voorzichtig blijven, kunnen we terugvallen in een exponentiële groei”, aldus Kurz, Bondskanselier van Oostenrijk.

Ondanks het feit dat er geen versoepelingen aan zitten te komen, heeft Oostenrijk wel aangegeven dat ze het testbeleid verder gaan uitbreiden. In totaal zijn er nu 500 test stations in het land te vinden, bieden 800 apothekers PCR tests aan en zijn 700 bedrijven bezig met het regelmatig testen van de werknemers. Vanaf 1 maart kunnen apotheken bovendien een zelftest aanbieden die gratis opgehaald kan worden, zodat het aantal tests in een korte tijd kan groeien naar meer dan twee miljoen per week, meer dan welk ander land ter wereld.

Voorlopig is ‘testen, testen, testen’ dus nog steeds het credo van de Oostenrijkse overheid en hopen ze daarmee langzaam uit de lockdown te kunnen komen. In Wenen wordt zelfs al voorzichtig gekeken naar het gedeeltelijk openen van voorzieningen in de culturele sector, zo lang men maar de FFP2-maskers draagt. “Wanneer twee mensen allebei getest worden en FFP2-maskers dragen, is het even effectief als vaccinatie”, aldus de vice-rector van MedUni in Wenen tegenover de ORF.

Bittere pil

Voor de horeca is het in ieder geval geen makkie, aangezien ze nu vrijwel alle inkomsten van het winterseizoen vaarwel kunnen zeggen. De laatste kans op een klein beetje lucht is hiermee vervlogen en vanuit de branche wordt dan ook opgeroepen om het steunpakket voor deze bedrijven verder uit te breiden. Bovendien staat het thema sport volgens veel betrokkenen nog onvoldoende op de agenda van de Oostenrijkse regering en wordt het welzijn van de Oostenrijkse burgers daardoor onvoldoende meegerekend.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws