Nieuws - 27 augustus 2020   16:48 Oostenrijkse liftmaatschappijen: ‘Geen maximum aantal bezoekers, andere maatregelen nodig’

Door:

Als het aan de liftmaatschappijen ligt dan gaat er komend wintersportseizoen niet gewerkt worden met het alom gevreesde maximum aantal wintersporters, maar moet de focus op andere punten liggen. Ze hebben een advies afgegeven waardoor de liften ‘normaal’ zouden kunnen draaien! 

Het wintersportseizoen komt er nu écht aan en met het coronavirus in het achterhoofd zullen er maatregelen getroffen moeten worden. Een groep liftmaatschappijen uit Oostenrijk heeft zich verenigd in een branchevereniging en die hebben nu een advies de wereld in gestuurd, waarin ze aangeven dat een maximumaantal wintersporters geen optie zou zijn.

Andere maatregelen

Minder mensen in een skigebied kost natuurlijk gewoon geld en dat willen de skigebieden ten alle tijden voorkomen. Daarom hebben ze andere maatregelen aangekondigd, die ervoor moeten zorgen dat de liften gewoon normaal zouden kunnen draaien. Volgens de branchevereniging zouden de volgende zaken aangepast moeten worden op de skiliften:

  • Gondels moeten alle ramen verplicht open houden, er moet een aanpassing worden gedaan zodat bezoekers deze niet meer kunnen sluiten.
  • Gondels en stoeltjesliften moeten op een hogere snelheid draaien. Hoe minder lang men in de lift zit, hoe minder de kans is op besmetting.
  • Mond- en neusbedekking moet worden verplicht in alle liften waar meer mensen in zitten.
  • Liften moeten regelmatig gedesinfecteerd worden.

Met de bovenstaande aanpassingen zouden de skiliften gewoon normaal kunnen draaien zonder dat men bezoekers moet gaan turven of de liften met halve bezettingen moet laten draaien.

Wel maximum in Après-Ski

Dan is er nog een ander hot item in Oostenrijk: de après-ski! In enkele adviezen is al aangegeven dat de après-ski of helemaal afgeschaft moet worden, of dat het alleen maar buiten plaats zou mogen vinden. Daar is de branchevereniging van liftmaatschappijen het niet mee eens, aangezien ze bang zijn dat men zich dan gaat verplaatsen en alsnog voor problemen gaan zorgen.

De liftmaatschappijen voorzien een situatie waarin bezoekers zelf feestjes gaan organiseren in bijvoorbeeld hotels en deze zouden dan volledig ongecontroleerd verlopen, waarmee de problemen alleen maar toe zullen nemen. Ze zijn dan ook voorstander van het open houden van de barren, iedereen die binnenkomt te registreren en dienen ze tussentijds gesloten te worden voor complete desinfectie. Ook moet er een maximum per bar afgesproken worden, zodat men niet constant tegen elkaar aan hoeft te staan.

Indien de politiek toch besluit om de après-ski te verbieden deze winter, dan zijn de liftmaatschappijen ook van mening dat er dan een gedegen compensatie op tafel zal moeten komen voor alle getroffen barren. Ze moeten normaal gesproken bijna een heel jaar aan inkomen verdienen in de winterperiode, waardoor het mislopen van een seizoen een zware financiële klap geeft.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws