Nieuws - 29 mei 2021   15:15 Oproep om Olympische Spelen in Beijing te boycotten steeds sterker

Door:

Vanuit Nederland blijft het nog stil, maar internationaal neemt het geluid steeds verder toe. Er wordt opgeroepen tot een totale boycot van de Winterspelen in Beijing! 

Al zolang als Beijing op de lijst staat van mogelijke locaties voor de Winterspelen van 2022 wordt er tegengas gegeven vanuit verschillende hoeken. Nu de Spelen er sowieso gaan komen en het minder dan een jaar duurt voordat ze daadwerkelijk gehouden gaan worden, neemt ook de internationale druk nóg verder toe.

Door verschillende organisaties wordt namelijk een opgeroepen tot een volledige boycot en in verschillende landen zijn er meerdere politici die deze oproep steunen. Nog geen enkel land heeft de boycot ook daadwerkelijk doorgezet tot dusver, maar wie weet hoe dit straks gaat verlopen.

De reden is de mensenrechtenschending in China en dan gaat het vooral over de huidige situatie met Oeigoeren in het westen van China. Deze Islamistische minderheid wordt vervolgd in China en hele volksgroepen verdwijnen in ‘opleidingskampen’. De vergelijking met de holocaust wordt al meermaals gelegd. China zelf spreekt niet over de Oeigoeren en iedereen die dat wel doet, staat daar instant op de zwarte lijst.

Overigens maakt deze oproep het steeds moeilijker voor atleten om een keuze te maken. Mikaela Shiffrin bijvoorbeeld vertelde het volgende: “Als atleet wil je niet moeten kiezen tussen het moraal van mensenrechten en het beoefenen van je sport, wat normaal gesproken juist een lichtpunt kan zijn in zeer moeilijke tijden.” Activisten hopen dat het IOC zelf de keuze gaat maken om de Spelen te verplaatsen, maar dat lijkt een onwaarschijnlijke optie. Het IOC heeft zijn eigen belang om een supermacht als China aan boord te houden en daarnaast is het organiseren van de Spelen een miljardeninvestering, waardoor het bijna onmogelijk is om zo last minute nog iets te verplaatsen. Wordt de komende periode ongetwijfeld vervolgd!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

27 juni 2021

Zondag WTF #432

En, bekomen van de deceptie? We hebben in ieder geval iets om het verdriet een beetje te kunnen verzachten!  Lees Meer…

20 juni 2021

Zondag WTF #431

En, ben je inmiddels al gesmolten door de warmte? Sta je lekker te skiën, krijg je ineens een van de meest unieke lichtverschijnselen ter wereld te zien!  Lees Meer…

Meer Nieuws