Nieuws - 12 maart 2019   10:51 Oudere GPS navigatiesystemen in de problemen na 7 april

Door:

Vertrouw op je oude vertrouwde Tomtom om naar de bergen te knallen? Als het een oud beestje is, dan kan die vanaf 7 april wel eens hele rare fratsen gaan vertonen. Kan is groot dat hij het niet meer gaat doen! 

Waarom 7 april? Vergaat de wereld op die dag? Nou, nee. Althans, niet zo ver wij weten! Misschien gaat er juist wel van alles gebeuren, wij weten het ook niet. Anyway, die navigatiesystemen! Oude navigatiesystemen hebben namelijk een probleem dat alles te maken heeft met tijd.

GPS satellieten werken namelijk voornamelijk op hele precieze tijd. Je GPS systeem meet de hoeveelheid tijd die nodig is voor het signaal om terug te keren naar het apparaat en op basis daarvan kan er gemeten worden waar je op de wereld bent. Die informatie van meerdere satellieten zorgt voor een heel precies beeld van je locatie.

Tijdsprobleem

En nu komt het grote issue. Oude GPS apparaten werken met een weeknotatie van in totaal 1024 weken (10 bits). En die weken zijn op! De systemen zijn gaan rekenen vanaf 21 augustus 1999 en door de manier waarop de oudere systemen zijn ontworpen, kan zo’n oude navigatie niet verder tellen dan 1024 weken ná 21 augustus 1999. 6 april is dan de laatste dag van die hoeveelheid weken en daarna schiet de teller weer terug naar 0.

Lekker technisch dus. Nieuwere GPS apparaten hebben doorgaans een latere peildatum en via software updates kan deze begin datum ook aangepast worden. Maar veel oudere apparaten worden juist niet meer geüpdate en zullen daarom dus ook verkeerde locatie informatie aan gaan geven. Het GPS systeem gaat dan namelijk uit van de satellietpositie van 19,7 jaar geleden en dus kan je hele vreemde informatie gaan zien op je navigatie!

Impact

Volgens het Agentschap Telecom in Groningen en het Amerikaanse Homeland Security zijn het vooral GPS apparaten van tien jaar en ouder die hier problemen mee gaan krijgen. Nieuwere apparaten hebben dus een latere peildatum en de nieuwste generatie heeft zelfs een weeknotatie van 13 bits, waardoor een dergelijk issue pas na 157 jaar voor kan komen. Oftewel, daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Tomtom heeft op de website een check staan waar je je serienummer kan controleren. Eigenaren van oudere auto’s met ingebouwde navigatiesystemen worden geadviseerd om contact op te nemen met de dealer om uitsluitsel te krijgen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

De gesprekken hebben een tijdje mogen duren, maar nu is de inkt toch echt op het contractuele papier gekomen. Daarmee mag Isabelle Hanssen het ook aan de grote klok hangen en rijdt ze voortaan voor de blikkengigant Monster Energy. Tijd om eens met de Nijmeegse Halfpipe skister te kletsen dus! Lees Meer…

Meer Nieuws