Nieuws - 5 maart 2016   10:11 Paniek! Bierbrouwerijen in de problemen door hoptekort

Door:

ALARM! Het dondert in de wereld van de bierbrouwerijen en binnenkort kan je waarschijnlijk vaarwel zeggen tegen heel wat speciaalbiertjes. Er is een gigantisch hoptekort waardoor je favorietje biertje binnenkort misschien niet meer te krijgen is! 

Man, wat is er nu lekkerder dan een geweldig koud pilsje na een lange dag op de piste? De goudgele pretcilinders gaan er dan in grote hoeveelheden in, maar zoals het er nu uit ziet zal je dit binnenkort niet meer met je favoriete speciaalbiertje kunnen doen. Er is een wereldwijd tekort aan hop, een van de belangrijkste en bepalende ingrediënten voor bier!

Het heeft allemaal te maken met de hopoogsten in de VS en Duitsland, die door slecht weer heel erg tegen vallen. Niet alleen de Nederlandse brouwerijen halen de meeste hop uit deze streken, ook de brouwerijen in Duitsland en Oostenrijk doen het met dezelfde hop. Het lijkt vooral een grote klap te worden voor de kleine brouwerijtjes die allerlei speciale biertjes produceren.

Speciaalbier zit de laatste jaren flink in de lift en met name de IPA doet het tegenwoordig erg goed. In deze biersoort gaat veel meer hop dan een normaal pilsje en brouwerijen combineren verschillende soorten om een bijzondere smaak te krijgen. Doordat de hopproductie al een paar jaar aan het zakken is en we dit jaar dus te maken hebben met een bijzonder slechte oogst, zijn heel veel soorten simpelweg niet meer te krijgen. De grote brouwerijen zijn bovendien steeds meer aan het meeliften op de speciaalbier hype waardoor exotische soorten steeds moeilijker te krijgen zijn.

Je hoeft nu niet gelijk bang te zijn dat Heineken, Grolsch, Hertog Jan of Jupiler binnenkort niet meer te krijgen is, deze brouwerijen hebben grote contracten met hopleveranciers en ze hebben doorgaans voorrang bij verkoop. De grote klappen gaan vallen bij de kleine brouwerijen, die nu echt op zoek moeten gaan naar nieuwe methodes om bier te brouwen. Voor sommige soorten is het namelijk zelfs zo erg dat wanneer je vandaag een bestelling plaatst, je op z’n vroegst een levering in 2018 kan krijgen! Deze brouwerijen zullen dus met andere ingrediënten moeten gaan werken of de huidige lijn van speciaalbieren helemaal moeten schrappen.

Wen er dus maar aan, de kans is groot dat wanneer jij de komende maanden een biertje bestelt met een kleine oplage dat de barman ‘m niet meer op voorraad heeft!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws