Nieuws - 31 oktober 2019   16:31 Paul de Groot over Dapter: “Elke run hebben we gekilled, maar er zit zoveel meer achter”


Door:

De eerste beelden van het Alaska avontuur ‘Dapter’ van Sebastiaan Vreeken, Paul de Groot en Loïc Isliker zullen komende vrijdag tijdens het Freeride Film Festival voor het eerst aan het grote publiek geshowd worden, maar hoe kwam het hele verhaal eigenlijk tot stand? En… Welke wetten gelden er in Alaska? We spraken met Paul de Groot over Dapter!

Alaska, de plek die we al meermaals op video’s en foto’s van grote internationale filmproductie bedrijven voorbij hebben zien komen. Voor ons is het altijd nog iets waar we met onze kop niet omheen kunnen want, tja… Het is gewoon simpelweg echt onmenselijk steil.

Paul de Groot

“En dat maakt Alaska juist waarom wij met ons groepje erheen wilden, maar ook om te kijken of wij die dingen kunnen doen die je internationaal ook ziet”, start Paul de Groot z’n verhaal over wellicht het grootste avontuur die hij in z’n leven heeft meegemaakt. “Die plaatjes die je altijd ziet op internet. En die spines… Voordat we hier aan begonnen zaten we echt in de vibe van ‘is het te doen? Kunnen we dat überhaupt aan? Is het mogelijk om onze runs vast te leggen zodat het er ook nog goed uitziet? Hoe werkt het daar? Hoe kom je die bergen in? Is dat moeilijk?’ Allemaal vragen waar je uiteraard ook in Oostenrijk mee bezig bent, maar nu is het toch even anders. Next level.”

Allemaal vragen waar Paul, Sebastiaan & Loïc gaandeweg hun antwoorden op moesten gaan krijgen. Want je kunt wel het een en ander voorwerken, zeker met een minimaal budget moet je creatief worden. “Het was inderdaad wel even onze weg vinden en de vraag was hoever we zouden kunnen komen in ons project. En wat we konden regelen”, analyseert Paul de Groot. “Natuurlijk heb je de allergrootste atleten van de wereld. Die worden uitgenodigd door een TGR (Teton Gravity Research -red.) en die stappen in de heli waarna ze hun ding kunnen doen. Maarja… Hoe is dat voor drie Nederlanders die daar aankomen en dan zeggen: ‘dat willen wij ook’. Ze zien ons al aankomen!” lacht de door o.a. Salomon gesponsorde atleet uit Amsterdam.

Paul de Groot

Maar dat weerhield het trio er niet van om de stoute schoenen aan te trekken en ‘gewoon’ het avontuur aan te gaan. Het werd tijd om die spines eens van dichtbij te gaan bekijken! “Al jarenlang hebben we bij het Freeride Film Festival alles bekeken en we hebben alle drie heel wat ervaring, maar toch… Zo’n vliegtuig, helikopter, hoe het er aan toe gaat daar. Er zijn veel variabelen en veel factoren die meespelen waar je eigenlijk geen weet van hebt en dat moet allemaal meezitten. Bijvoorbeeld dat je een goede band op moet bouwen met de kerel die het vliegtuig of helikopter vliegt. Als jij ongeduldig zegt dat je nu moet, dan meldt hij lachend dat je beter kan gaan lopen. Het is namelijk niet zo simpel dat jij ‘m geld geeft en dat hij dingen voor je doet. Je gaat het samen aan, ze moeten het je gunnen en daardoor ga je in het proces mee”, vertelt Paul de Groot openhartig, die ook meteen laat doorschemeren dat er, vanwege het budget en het weer, keuzes gemaakt moesten worden.

Uitdaging

“Het weer was wel een uitdaging. Natuurlijk het geld ook, maar het weer. Oh man, dat was me wat. We hadden twee weken en we hadden echt slecht weer, maar stiekem was dat ook wel ons geluk”, steekt Paul nog maar eens positief van wal. “Je kan namelijk twee medium weken hebben, maar wanneer ga je dan? Wanneer trek je de portemonnee voor die dure heli rit terwijl het twee weken lang medium condities zijn? Dat is echt een uitdaging waar we ons op aan moesten passen. Bij ons was het dus slecht weer, maar de dagen die goed waren… Die waren ook wel echt, écht goed”, zien we Paul alweer glimlachen als hij eraan terug denkt. 

Paul de Groot

Grote vraag blijft wel. Wat doe je in die periode dat je daar zit en niets kan, want dat moet knagen. “Dat deed het ook, maar daarom is het ook zo ontzettend belangrijk dat je crew goed in elkaar zit en wat dat betreft kon ik me geen betere personen wensen”, doelt Paul op Sebastiaan Vreeken en Loïc Isliker, waarbij laatstgenoemde de film en edit taken voor z’n rekening nam. Een kleine crew dus van drie enthousiaste Nederlanders, maar dat maakt het verhaal van Dapter des te mooier. “Elke run hebben we gekilled en dat voelde natuurlijk fijn, maar er zit zoveel achter. Voordat je daar bent hebben we eerst gewacht, gewacht en nog meer gewacht. De mindset was gewoon goed in de crew waardoor het goed is verlopen. Qua verwachtingen is het gewoon beter om er niet teveel van te verwachten, want het kan zomaar anders lopen. We hebben dan ook relatief weinig geskied, maar wat we hebben gedaan is echt episch!”Paul de Groot

Positiviteit en een goede instelling was dus iets wat niet vergeten mocht worden in de koffer naar Alaska, maar even terug naar de basis. Want wanneer kies je nou eigenlijk voor een vliegtuig en wanneer voor een helikopter? “Een vliegtuig mag op meerdere plekken landen, maar hij kan op minder plekken landen. En de helikopter mag op minder plekken landen, maar kan op meer plekken landen. En het risico is met het vliegtuig veel groter dan met de heli, zeker voor als er wat fout gaat. Maar verder is het financieel best in balans.”

Dapter gaat tijdens het Freeride Film Festival in Tuschinski in première, maar daar zijn helaas geen kaarten meer voor te koop en wanneer hij volledig online komt weten we nog niet. En op de open deurvraag, die we toch even moesten stellen, of het ’t allemaal waard was antwoordde Paul de Groot met een grijns: “Meer dan dat.”

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws