Een formele terugroepactie is het niet en PIEPS geeft ook niet volledig toe dat de lawinepiepers een probleem hebben, maar ze komen wel met een oplossing. Eigenaren van een PIEPS DSP pieper kunnen een speciale hardcase krijgen die de problemen met de schakelaar moet kunnen voorkomen!
Afgelopen oktober kwam er een aardige soap naar buiten, toen Nick McNutt aan het freeriden was, werd gegrepen door een lawine en ondanks het dragen van een pieper er geen signaal gevonden kon worden. McNutt overleefde het voorval, maar de vraag was natuurlijk waarom zijn pieper, die gecontroleerd was voor vertrek, geen signaal gaf. Al snel bleek dat het mogelijk is om bij een aantal PIEPS DSP modellen de schuif van de ‘send’ positie naar de ‘off’ positie te duwen is, zonder dat het vergrendelmechanisme gebruikt wordt. Dit is dan ook wat er gebeurd is in het geval van Nick McNutt, waarbij vermoedelijk tijdens de lawine zelf de schuif naar de off positie gezet werd en zijn pieper dus geen signaal meer gaf.
Vanuit de groep die met McNutt aan het freeriden was is een onderzoek gestart en ze hebben PIEPS gevraagd om een reactie, maar daar kwam in eerste instantie weinig respons uit. PIEPS gaf aan dat er geen problemen zijn met de DSP modellen en dit blijven ze ook met deze aankondiging uiten.
PIEPS heeft het volgende geplaatst op hun website: “PIEPS heeft uitgebreide evaluaties uitgevoerd van de veiligheid en prestaties van de betrokken producten, inclusief interne tests en tests door derden. De resultaten tonen aan dat de producten voldoen aan internationale normen, goed zijn ontworpen en werken zoals bedoeld.”
Andere hardcase
Hoewel ze dus volhouden dat de PIEPS DSP modellen gewoon veilig genoeg zijn, hebben ze wel een ‘correctie’ uitgevoerd voor deze producten. Eigenaren van een PIEPS DSP PRO, DSP PRO ICE of DSP SPORT lawinepieper die geproduceerd is tussen 2013 en 2020 kunnen bij PIEPS een nieuwe hardcase krijgen, die het standaard meegeleverde neopreen-draagsysteem vervangt.
De nieuwe case moet er voor zorgen dat de lawinepieper, zolang deze in de behuizing zit, nooit van de send stand afgehaald kan worden. Je zal ‘m zelf fysiek uit de case moeten halen om de pieper in search modus te zetten, of om de pieper uit te schakelen.
PIEPS geeft zelf wel aan dat het bestaande draagsysteem ‘weggegooid’ moet worden en dat de nieuwe hardcase een ‘gamechanger is voor de veiligheid van deze lawinepiepers’.
Aanmelden
Om jouw neopreen-draagsysteem te vervangen voor de nieuwe hardcase, zal je ‘m aan moeten melden via de website van PIEPS. Daar kan je tevens bekijken of jouw pieper in aanmerking komt voor deze productcorrectie en kan je alle informatie opgeven die ze nodig hebben om je de nieuwe case toe te sturen.