Een lawinepieper die tijdens je afdaling ineens vanzelf uitgaat en vervolgens dus ook niets doet terwijl je in een lawine terecht komt? Dat is dé nachtmerrie van iedere freerider. Pieps ligt zwaar onder vuur nadat het bij de DSP lawinepiepers mogelijk lijkt te zijn!
De soap rondom de Pieps DSP lawinepiepers is aangewakkerd nadat Christina Lustenberger, Ian Mcintosh, Sam Smoothy en Nick McNutt aan een backcountry filmshoot wilden beginnen in Canada op 9 maart 2020. Voordat ze vertrokken deden ze een piepercheck en iedere pieper kon gevonden worden. Toen Nick McNutt een pillowline wilde pakken kwam daar echter een pillow los en daardoor begon de boel te schuiven. Hij kon dit zelf niet zien en kwam daardoor in het pad van de sneeuwmassa terecht. Nick werd begraven onder de sneeuw en de rest van de crew ging direct koortsachtig op zoek naar Nick, maar ze konden geen lawinepieper signaal vinden.
Nick heeft geluk gehad dat een van de teamleden met zijn sonde hem vrij snel kon vinden, waardoor ze ‘m dus ook nog op tijd konden uitgraven. Hij hield er een gebroken arm aan over en was bloed op aan het hoesten, maar hij kon het in ieder geval navertellen.
Pieper stond uit
Nick McNutt droeg op dat moment de Pieps DSP Pro lawinepieper en deze was voordat ze de backcountry in gingen dus nog gecontroleerd, had voldoende batterij en stond aan op de zendmodus. De hele groep kon niet begrijpen hoe er geen signaal uit de pieper kon komen en nadat Nick hersteld was van het lawineongeval zijn ze op onderzoek gegaan naar de pieper. Wat bleek: de schuif stond op de ‘uit’ stand. Niemand heeft ‘m uiteraard uitgeschakeld en dus werd het raadsel alleen nog maar groter.
Versleten knop
Ian Mcintosh is er dieper in gedoken en hij kwam er vervolgens vrij snel achter wat er mis is gegaan. De Pieps DSP heeft een soort ‘lock’ knop die ingedrukt moet worden voordat de schuif van verzenden naar de zoekstand of de uitstand gezet kan worden. Iedere lawinepieper heeft een bepaald soort slot om te voorkomen dat knoppen per ongeluk aangeraakt worden, maar het lijkt er nu op dat het ontwerp van de Pieps DSP lawinepieper een grote fout bevat.
De lock-knop kan blijkbaar slijten na een aantal keer gebruiken, waardoor de schuif van de lawinepieper ook zonder het indrukken van die knop naar uit geschakeld kan worden. Nu kan je denken dat het misschien een losstaand incident is geweest en dat er misschien teveel met de pieper van Nick is rondgedoold, maar daar hebben Nick McNutt en Christina Lustenberger uitvoerig onderzoek naar gedaan. Wat blijkt? Ze hebben meerdere van deze piepers verzameld en bij alle piepers geprobeerd om de schuif naar de uitpositie te duwen zonder de lock knop te gebruiken. En met een klein beetje druk, zelfs bij piepers die nog zo goed als nieuw zijn, kon de lawinepieper uitgezet worden.
Reactie van Pieps
Na het ongeluk hebben Nick en Christina uitvoerig contact gehad met Pieps over dit voorval en hebben ze hun eigen tests laten zien, echter blijft het merk volhouden dat de piepers, ook de pieper die Nick droeg tijdens het ongeval, ‘binnen de veiligheidsmarges van Pieps’ vallen. Oftewel, het merk erkent het probleem niet en stelt zelf dat ze de apparaten uitvoerig testen en de Pieps DSP Pro ‘meer dan 100.000 gebruikt kan worden voordat de knop versleten is’. Iets wat Nick en Christina dus tegenspreken vanuit hun eigen tests.
Ondertussen heeft Christina Lustenberger rondvraag gedaan binnen de Noord-Amerikaanse freeride gemeenschap en daar is ze naar eigen zeggen ‘overspoeld met reacties’ die gelijkwaardige problemen hebben ervaren. Op het internet heeft Pieps een storm aan kritiek gekregen en zijn er duizenden gebruikers van de lawinepieper die dit nu niet meer als veilig ervaren.
Pieps heeft op hun eigen social kanalen een korte reactie gegeven op deze controverse. Ze geven aan dat iedereen die zorgen heeft over de veiligheid van de DSP contact moet zoeken met Pieps en dat ze een garantieprogramma hebben, waarbij je een upgrade kan krijgen naar een ‘product van de nieuwste generatie’. De DSP piepers worden nog steeds verkocht en hebben nog steeds dezelfde lock button op de pieper zitten.