Nieuws - 30 september 2016   9:10 Pre-order advies: DJI Mavic Pro vs. GoPro Karma

Door:

Binnen iets meer dan een week tijd zijn er twee apparaten gepresenteerd die allebei claimen een revolutie te veroorzaken binnen de drone wereld. De GoPro Karma en DJI Mavic Pro lijken bijzonder veel op elkaar en zitten duidelijk in elkaar vaarwater. De grote vraag is, welke van de twee kan je het beste pre-orderen? 

Het is altijd lastig om een oordeel te vellen over dit soort producten zonder dat we ze zelf hebben kunnen testen, maar omdat er zoveel mensen zitten te wachten op beide producten gaan we toch een poging wagen om een goed koopadvies te geven! Het zou natuurlijk zonde zijn als je nu een van deze drones gaat pre-orderen en na een week blijkt toch dat de andere veel beter aansluit bij hetgeen wat jij doet. Om een zo goed mogelijk beeld te schetsen hebben we een paar van de belangrijkste aspecten bij elkaar gepakt en daar een winnaar uit gekozen.

Formaat

DJI Mavic Pro: 83x83x198 mm, 734 gram

GoPro Karma: 90x224x356 mm, 1996 gram

Bovenstaande maten gelden voor beide drones wanneer ze volledig in elkaar geklapt zijn. Het formaat van de drone terwijl deze vliegt is wat ons betreft niet echt belangrijk in deze vergelijking en dus hebben we puur gekeken naar de meest compacte vorm.

GoPro Karma

Beide drones kunnen de vleugels inklappen om ‘m zo makkelijk mogelijk mee te nemen. Bij de DJI Mavic Pro kan dit nog een stuk verder dan de GoPro Karma en kan je zelfs de propellers inklappen om ‘m nog kleiner te maken.

DJI Mavic Pro

Winnaar: DJI Mavic Pro

Vlieggemak

Bij vlieggemak kijken we puur naar het handmatig vliegen van de drone met de afstandsbediening en niet naar een intelligente vliegmodus die van alles voor je kan doen, daar hebben we een andere kop voor.

Ondanks dat we de drones zelf niet hebben kunnen testen zijn de mensen die beide drones tot dusver hebben gebruikt erg positief over het vlieggemak van de Karma en de Mavic Pro. Ze maken beide gebruik van GPS signalen om zo stabiel mogelijk te vliegen waardoor je bijna geen last hebt van wind. De drones stil laten hoveren in de lucht kost dan ook geen moeite en rondvliegen met beide drones lijkt alles behalve moeilijk te zijn en wat dat betreft lijkt er ook geen duidelijke winnaar aan te wijzen.

Toch heeft de Mavic Pro twee opties die het vliegen van je drone kunnen verbeteren. De Race Mode maakt ‘m een stuk sneller en wendbaar in de lucht terwijl de Indoor Mode juist hele precieze manoeuvres mogelijk maakt door de gevoeligheid van de bediening te verminderen.

Winnaar: DJI Mavic Pro (nipt!)

Snelheid

DJI Mavic Pro: 65 km/h in Race Mode

GoPro Karma: 56,3 km/h

Niet het meest belangrijke tijdens het filmen, maar toch wil je ervoor zorgen dat je je onderwerpen kan blijven volgen als ze ergens volle bak van een berg afrazen. De DJI Mavic Pro is volgens de specificaties sneller dan de GoPro Karma, maar hier hangen wel een paar voorwaarden aan. Allereerst moet je de drone in Race Mode zetten waardoor alle sensoren uitstaan en de Mavic haalt deze snelheid alleen wanneer er geen wind staat. GoPro claimt dat de Karma onder bijna alle omstandigheden zijn maximale snelheid kan halen. We kunnen daarom nu nog geen definitieve winnaar aanwijzen omdat de snelheiden in de praktijk wel eens heel anders uit kunnen vallen.

Winnaar: Voorlopig gelijk

Accuduur en bereik

DJI Mavic Pro: 27 minuten, max bereik 7 km

GoPro Karma: 20 minuten, max bereik 1 km

Het blijft dé crux van alles wat draagbaar is, die f*cking accu’s! Voordat je het weet zijn ze weer leeg en dus moet je zorgen dat je een lading van die krengen mee hebt als je serieus werk wilt verzetten. Bij deze drones is het helaas niet anders. De GoPro Karma heeft een maximale vliegduur van ongeveer 20 minuten en DJI claimt dat de Mavic Pro 27 minuten aankan, al hangen daar (wederom) een paar voorwaarden aan. Deze vliegtijd kan namelijk alleen behaald worden zonder wind en een maximale snelheid van 25km/h. De effectieve vliegtijd onder normaal gebruik is 21 minuten, net iets beter dan de Karma.

GoPro KarmaAccu van de GoPro Karma

Qua bereik is er wel een duidelijk winnaar, de DJI Mavic Pro is met 7 kilometer duidelijk een stuk beter! Dit heeft alles te maken met de nieuwe Ocusync technologie die gebruik kan maken van verschillende frequenties om met de afstandsbediening te communiceren. Ocusync kiest automatisch de minst drukke frequentie zodat je geen last hebt van storing en dus ver kan vliegen.

DJI Mavic ProAccu van de DJI Mavic Pro

Winnaar: DJI Mavic Pro

Camera

DJI Mavic Pro: 4K 12MP CMOS Camera, 28mm f/2.2

GoPro Karma: UHD 12MP CMOS Camera, 17,2mm f/2.8

Als het bovenstaande op Chinees lijkt, we gaan het voor je ontcijferen! Om te beginnen, de DJI Mavic Pro kan maximaal in een resolutie van 4096×2160 filmen met maximaal 24fps. Voor 30fps moet je naar de UHD resolutie van 3840×2160. Op een Full HD (1080p) resolutie kan je filmen met 96fps en pas bij HD (720p) in 120fps. De lens op de Mavic Pro heeft een vaste brandpuntafstand van 28mm wat een beeldhoek van zo’n 79 graden geeft. Deze camera zit vast een de Mavic Pro en is niet los te gebruiken of te vervangen wanneer hij kapot gaat.

DJI Mavic Pro

De GoPro Karma maakt gebruik van een GoPro camera en dan kan je zelf kiezen welke je erop zet. De HERO4, HERO5 Session en HERO5 Black passen erop en voor deze vergelijking hebben we voor de meest gangbare combi gekozen, die met de HERO5 Black. Deze camera kan in een UHD (3840×2160) resolutie filmen met 30fps en Full HD (1080p) op 120fps, waardoor je dus betere slomo’s kan schieten dan met de Mavic Pro. Door de kleinere brandpuntafstand van de GoPro HERO5 kan je een veel grotere beeldhoek krijgen dan de Mavic Pro en deze is ook nog eens af te stellen in de software. Bijkomend voordeel is dat de camera van de GoPro Karma los te halen is en dus ook gewoon vervangen kan worden na een crash.

GoPro Karma

We hebben overigens nog maar weinig beeldmateriaal om echt te kunnen vergelijken welke drone de beste kwaliteit heeft, maar in z’n laatste vlog heeft Casey Neistat een poging gedaan om de beelden van de DJI Mavic Pro te vergelijken met een Phantom 4 en de GoPro HERO5 Session. Uit deze vergelijking blijkt dat de Mavic Pro minder scherp is, al had dat voor een deel te maken met de instellingen die Casey gebruikte. Met de rest van de testbeelden die we hebben gezien lijkt het erop alsof met name de GoPro Karma gekoppeld met een HERO5 Black camera net wat betere beeldkwaliteit in huis heeft. Wat we wel met zekerheid kunnen stellen is dat het kleurenprofiel van de Mavic Pro minder vlak is, wat zowel een nadeel als een voordeel kan zijn afhankelijk van wat je met je beelden gaat doen. Als je later tijdens je videobewerking nog allerlei colorgrading toe wilt passen loop je dan sneller tegen problemen aan met de beelden van de Mavic Pro. De GoPro camera’s hebben daarentegen ProTune ingebouwd, waarmee je alles veel fijner af kan stellen en het juiste kleurenprofiel voor jouw workflow kan kiezen.

Vlog van Casey Neistat met de vergelijking:

Winnaar: GoPro Karma

Gimball

DJI Mavic Pro: 3 assen, bewegingsruimte tussen -90 graden en +30, roll mogelijkheid.

GoPro Karma: 3 assen, bewegingsruimte tussen -90 graden en 0 graden.

Mavic Pro

Beide drones hebben een gimball met stabilisatie op drie assen en volgens de specificaties lijkt de gimball van DJI toch net wat beter te zijn. Via de gimball bestuur je namelijk ook de camera en die van de Mavic Pro kan dus net iets verder omhoog kijken en heeft nog de mogelijkheid om ‘m te draaien.

GoPro Karma

De GoPro Karma heeft die laatste mogelijkheid niet en kan op z’n max recht vooruit kijken, maar wat ons betreft heeft de Karma een gigantisch pluspunt ten opzichte van de DJI Mavic Pro. Je kan ‘m loshalen! De gimball uit de Karma is volledig los van de drone te gebruiken waardoor je ook meteen een losse gimball hebt om zo mee te filmen. Hij is dan ook nog eens aan allerlei GoPro mounts te koppelen waardoor je dus direct een volwaardig gimball systeem bij je hebt wanneer je de drone gebruikt! Door deze functie gaat GoPro ondanks de iets mindere prestaties toch met de winst aan de haal.

Winnaar: GoPro Karma

Intelligente Vliegmodus

Vlieggemak is belangrijk, maar als je drone het overgrote deel van het werk zelf kan doen scheelt het meteen een hoop. Toch? Bij de GoPro Karma zijn de intelligente vliegmogelijkheden helaas nog erg beperkt waardoor de drone eigenlijk volledig afhankelijk is van de piloot. Je kan van te voren een serie waypoints instellen die de drone automatisch moet vliegen, maar dit betekent wel dat je de exacte route eerst een keer moet programmeren voordat de Karma dat pad gaat volgen.

De DJI Mavic Pro daarentegen zit tjokvol intelligente vliegmogelijkheden. Door gebruik te maken van 5 beeldsensoren kan de drone bijna volledig automatisch vliegen en ontwijkt de Mavic Pro obstakels volledig automatisch. Ook kan je aangeven welke onderwerpen je wilt volgen en hoe je deze onderwerpen wilt volgen, zodat je jezelf bijvoorbeeld al skiënd filmt terwijl je geen extra dronepiloot nodig hebt. De Mavic Pro werkt bovendien met gestures waardoor je door bijvoorbeeld te zwaaien naar de drone de volg feature aanzet.

GoPro Karma is ontworpen voor handmatige besturing terwijl de DJI Mavic Pro zelf kan vliegen zonder extra input.

Winnaar: DJI Mavic Pro

Afstandsbediening

Zonder een goed werkende afstandsbediening heb je helemaal niks aan je drone! De GoPro Karma wordt standaard geleverd met de Karma Controller terwijl dat bij de DJI Mavic Pro niet het geval is. Je kan wel een pakket kopen met aparte afstandsbediening, maar dan ben je meer geld kwijt. De DJI Mavic Pro is te besturen met je smartphone via de DJI GO App, maar dan moet je wel rekening houden met een zeer beperkt bereik en mindere mate van controle over de drone. Voor deze vergelijking gaan we dan ook uit van de Mavic Pro mét afstandsbediening!

GoPro Karma

Het ontwerpteam van de Karma controller heeft duidelijk gekeken naar gameconsoles bij het maken van de afstandsbediening en dit is ook goed terug te zien in de vorm. Alles is ergonomisch vorm gegeven en op de controller zelf zitten maar weinig knoppen. Je hebt één Start/Stop knop, één Take Off/Landing knop, twee pookjes voor het besturen van je drone en twee knoppen aan de achterkant voor het besturen van de camera. Tot slot heb je nog een touchscreen waarmee je alle instellingen kan wijzigen op je drone én de GoPro camera, en uiteraard krijg je daar alle informatie en een videofeed te zien van je Karma drone. De hele controller is waterbestendig zodat je ‘m ook in de sneeuw gewoon kan gebruiken.

DJI Mavic Pro

De controller van de DJI Mavic Pro is een stuk compacter dan wat we gewend zijn van DJI en daar worden we in ieder geval blij van! De hoeveelheid knoppen is zo’n beetje gelijk aan die van de GoPro Karma en qua knoppen moet je serieus goed zoeken om verschillen te vinden tussen beide modellen. Waar we wel verschil zien is de aanwezigheid van het scherm, op de controller van de DJI Mavic Pro moet je het namelijk doen zonder een ingebouwd touchscreen en moet je net als bij de Phantom modellen je telefoon gebruiken om live beelden te bekijken en instellingen te wijzigen. Het ingebouwde schermpje geeft je namelijk alleen informatie over bijvoorbeeld je snelheid, vlieghoogte en batterij niveau, waardoor je de intelligente vliegopties én je livebeelden via je telefoon moet ontvangen.

Wat ons betreft is de layout van de GoPro Karma nét iets beter en is de toevoeging van een ingebouwd scherm een groot pluspunt.

Winnaar: GoPro Karma

Koopadvies

Goed, overall gezien wint de DJI Mavic Pro het net met 5-4 maar dat vertelt natuurlijk nog lang niet alles. Niet alle functies zijn voor iedereen even relevant waardoor we nog altijd geen eenzijdig koopadvies kunnen geven. Wanneer kan je het beste de GoPro Karma kiezen en wanneer de DJI Mavic Pro?

GoPro Karma

Waarom wel?

Als je op zoekt bent naar een all-in-one pakket dan zit je bij de GoPro Karma aan het juiste adres. Zoals GoPro het zelf al zegt, de Karma is meer dan een drone, het is een compleet systeem. Doordat je de gimball kan verwijderen en los kan gebruiken in combinatie met de welbekende GoPro mounts sla je twee vliegen in één klap en gaan je winterse video’s er meteen flink op vooruit. En als je toch al van plan was om een nieuwe actioncam én een drone te kopen dan is de GoPro Karma eigenlijk een no-brainer want voor (naar verwachting) €1169,- ben je helemaal klaar en ben je dus erg veelzijdig. Heb je al een recente GoPro camera? Dan heb je voor €869,- alleen de drone zonder camera. Combineer dit alles met de rest van het GoPro ecosysteem zoals bijvoorbeeld het nieuwe GoPro Plus en je hebt een product in handen waar je echt alle kanten mee op kunt, of je nu een pro bent of een hobbyist.

GoPro Karma

Waarom niet?

Als je vaak alleen op pad gaat en jezelf wilt filmen dan is de GoPro Karma niet de drone voor jou. De piloot moet constant aan de knoppen zitten waardoor je altijd met z’n tweeën op weg zal moeten! Ook is het bereik iets waar je absoluut rekening mee moet houden, omdat 1km bereik met een drone sneller overschreden wordt dan je zou denken!

Plus- en minpunten:

+ Camera is los te halen
+ Gimball is los te gebruiken
+ Meer instelmogelijkheden van de camera
+ Controller heeft ingebouwd scherm
+ Drone is te koop zonder camera

– Geen intelligente vliegmodus
– Je hebt altijd een piloot nodig
– Laag bereik
– In opgevouwen stand groter dan DJI

DJI Mavic Pro

Waarom wel?

Als je op zoek bent naar een drone waar je weinig omkijken naar hebt dan is de DJI Mavic Pro de betere optie door al z’n sensoren. DJI heeft hier al jaren ervaring mee en kan daarom een betrouwbaar platform aanbieden waarbij je zeker bent dat de drone nergens tegenaan gaat crashen, tenzij je zelf domme acties uit gaat halen en zelfs dan kan de drone ingrijpen. De Mavic Pro haalt dan ook vooral zijn kracht uit het feit dat deze drone eigenlijk volledig zelf kan vliegen zonder dat er iemand constant aan de knoppen moet zitten, wat natuurlijk een groot pluspunt is wanneer je in de sneeuw bezig bent en jezelf wilt filmen. Diezelfde sensoren zorgen er ook voor dat je zelfs indoor kan vliegen met de Mavic Pro al blijft dat natuurlijk best wel tricky. Het grote bereik van de Mavic Pro zal ook de wat professionelere filmers aanspreken omdat je dus een flink eind weg kan vliegen, waardoor je simpelweg veel meer creatieve vrijheid hebt in wat je precies gaat filmen. De Mavic Pro inclusief afstandsbediening gaat hier in Nederland €1199,- kosten.

DJI Mavic

Waarom niet?

Als we de twee drones vergelijken dan komen we toch al snel aan op het loshalen van de gimball en de camera. De DJI Mavic Pro is puur en alleen een drone die nergens anders voor te gebruiken is. Je kan de camera niet loshalen om ‘m ergens anders te gebruiken en de gimball blijft ook gewoon aan de drone vast zitten. Dit zal geen issue zijn voor de mensen die thuis al heel wat actioncams en accessoires hebben liggen maar het betekent wel dat je meer spullen mee moet sjouwen. De Mavic Pro is bovendien net wat duurder dan de GoPro Karma met een losse HERO5 Black camera, waardoor de combinatie van Mavic Pro en een nieuwe actioncam aardig in de papieren gaat lopen.

Plus- en minpunten:

+ Zelfstandig vliegen
+ Ontwijkt obstakels
+ Is opgevouwen bijzonder klein
+ Iets langere accuduur
+ Groot bereik

– Camera en gimball zijn niet los te gebruiken
– Drone wordt standaard verkocht zonder afstandsbediening
– Afstandsbediening heeft geen scherm zonder telefoon
– Beeldkwaliteit lijkt aan de zachte kant
– Kleurenprofiel lijkt niet echt vlak te zijn

We zeggen het nog maar een keer, we hebben de drones zelf nog niet kunnen testen dus een definitief oordeel kunnen we je dan ook niet geven. Ook moeten we niet vergeten dat de Karma de allereerste drone is van GoPro, terwijl DJI al jaren bezig is met het verfijnen van de technologie. GoPro heeft overduidelijk een bijzonder sterk product neer weten te zetten al zijn er met name op het gebied van bediening nog wel de nodige verbeteringen mogelijk. DJI daarentegen doet precies waar het goed in is, een drone op de markt zetten die makkelijk te bedienen is en waarvan je weet dat het gewoon werkt.

Met de informatie die we tot nu toe hebben kunnen we je in ieder geval van de bovenstaande adviezen voorzien en hopelijk kunnen we binnenkort een écht oordeel vellen wanneer ze allebei op de markt zijn!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws