Nieuws - 24 november 2019   10:58 RECAP Freestyle Tour 2020 4/11: Ice Mountain in Komen

Door:

Ice Mountain in België kan vanaf dit weekend ook afgevinkt worden van de Freestyle Tour kalender en dit alles vanwege de contest die er gehouden zou worden! Wie was er afgereisd naar de Belgisch – Franse grens en hoe was de tosti?

Na meerdere wedstrijden van de Freestyle Tour in Nederland te hebben gehad, konden we ons afgelopen zaterdag 22 november 2019 op gaan maken voor de eerste wedstrijd in België. Niet alleen zou het de laatste stop van onze contestweek betekenen, ook werd de organisatie dus uit handen genomen van de Nederlanders en zou Freestyle Club Ice Mountain er zich nu over buigen.

Van te voren hadden we meer vraagtekens dan uitroeptekens bij deze stop en dat kwam vooral omdat we geen idee hadden waar we zouden gaan belanden. De Belgisch – Franse grens, het klinkt echt alsof je een hele dag onderweg bent en daar eenmaal aangekomen: hoe zou het park zijn? Wie zouden er heen afreizen en niet geheel onbelangrijk: hoe was de verlichting?

Eerlijk is eerlijk: we moesten wel even wennen aan de gang van zaken in Ice Mountain, maar qua event kunnen we niets anders dan blij zijn dat we er heen zijn gebanjerd. Vanuit SnowWorld Landgraaf, waar we nog waren vanwege de Europa Cup & FIS Slopestyle wedstrijden, duurde het bijna drie uur voordat we er waren en rond de klok van half 10 werd de bedrijfsbus op de parking gerold. Tijd voor actie!

Ski

Youth Men

Het complete podium van SnowWorld Landgraaf was ook nog eens in de sneeuw Ice Mountain terug te vinden en dat maakte het natuurlijk al extra leuk voordat de wedstrijd eigenlijk begonnen was. Iedereen weet ondertussen namelijk dat Djustin Folgers in de categorie Youth Men Ski de te kloppen man is en dat Lenn Schepmans & Ties Lenaerts eveneens hun mannetje kunnen staan!

Aan talent dus geen gebrek, ook al bleek er een andere naam op de startlijst te staan die voor Ties Lenaerts roet in het eten zou gaan gooien m.b.t. z’n podiumplek. Louis Janssen had het namelijk in Ice Mountain beter voor elkaar met meerdere skislides waardoor hij z’n podiumplek veilig wist te stellen.

En op de eerste plek zou aan het einde van de dag toch weer de naam van het grote ski talent Djustin Folgers staan! Met een Switch Tails on, 50/50 slide, en een Frontside 270 kon hij een gedegen afstand creëren ten opzichte van Lynn Schepmans (meerdere skislides en een Frontside 270), waardoor Folgers als grote winnaar uit de bus kwam!

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Djustin Folgers NED 103
2 Lenn Schepmans BEL 94
3 Louis Janssen BEL 78

Rookie Men

“Geen halve maatregelen”, dat moet de Amsterdammer Jamie Koster van te voren hebben gedacht. Met het in de tas mee naar huis nemen van de overwinning in Ice Mountain zou betekenen dat hij goede zaken zou doen voor het algemeen klassement én met het afwezig zijn van directe concurrent Yelle d’Helft waren de punten méér dan welkom!

Dat was dan ook wat er gebeurde aangezien met 118 punten voor Switch Lip 270 on, 270 on, Backslide en Frontside Switch Up to Pretzel 270 out Jamie Koster er geen gras over liet groeien. Meermaals kreeg hij de handen van het publiek op elkaar en alles mondde dus uit in een eerste plek, waardoor Geert Goossens met een 270 on, Blind 270 out, Slide to shifty en een Frontside 270 out naar de tweede plek werd gedirigeerd. Quinten Bal kreeg de ‘unieke medaille’ uitgereikt door de derde plek die hij bij elkaar wist te stunten.

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Jamie Koster NED 118
2 Geert Goossens BEL 101
3 Quinten Bal BEL 79
4 Viggo Buijs NED 72

Senior Men

Geen Lucas Laudy, geen Sander d’Helft, geen Ben Obernitz en geen Bart Knippenberg. De complete top vier van de wedstrijd in SnowWorld Landgraaf zou afwezig zijn voor de eerste Belgische wedstrijd in de Freestyle Tour en zo zagen we drie nieuwe namen op de eindlijst terugkomen die de punten mee in de tas naar huis zouden nemen. Maar, wie waren het en wie van deze atleten was degene met de beste dag?

Zijn naam is Stijn Smeekens en hij zou z’n Belgische concullegas Bram Cooreman en Arne Peerlinck met meer dan vijftien punten verschil achter zich houden. Dit alles vanwege een Blindside Switch Up, Blindside 270 out, een Slide to Switch en een Switch Lip on to Frontside 270 out waar Bram Cooreman o.a. z’n Lip 270 on, Blindside 270 out en Frontside Switch Up zag uitmonden in de tweede plek. Arne werd door o.a. een Switch Lip on to Forward, Blindside 270 on, Natural 270 out naar het podium geroepen en legde zo beslag op de derde plek.

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Stijn Smeekens BEL 96
2 Bram Cooreman BEL 80
3 Arne Peerlinck BEL 75

Snowboard

Youth Men

Negen atleten uit de categorie Youth Men Snowboard waren aanwezig bij de vierde wedstrijd van de Freestyle Tour en het niveau was ook hier ‘aardig lekker’ te noemen. Dit klinkt nogal easy going, maar dat was het zeker niet. Winnende run van de dag zou namelijk op naam komen van Oscar Mattart en wel met een Cab 270, Switch Backside Boardslide to normal, 50/50 gap en een Frontside Boardslide!

Dat is inderdaad niet de minste en het zouden Rhune Cardinaels en Ward van Tittelboom zijn die de podiumplekken, en de daarbij behorende goodies en punten voor het algemeen klassement, voor hun rekening zouden nemen. Onderling hadden beide heren overigens nog wel echt een wedstrijd om uit te vechten, maar Ward van Tittelboom kon door een Backside Blunt 270, Frontside lip, 50/50 to Frontside Boardslide en een Backside Boardslide de tweede plek opeisen.

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Oscar Mattart BEL 200
2 Ward van Tittelboom BEL 169
3 Rhune Cardinaels BEL 156
4 Garik Arutynov BEL 147
5 Elliott Peeters BEL 145
6 Lars Schepmans BEL 138
7 Igor Moyal NED 134
8 Staf Montmorency BEL 127

Rookie Men

Het was wel even een verschil, van op papier veertien atleten naar vijf atleten op de startlijst, ook al zou het niet in verhouding staan met wat er in Ice Mountain werd gepresteerd. Spannend was het zeker en dan vooral rond de tweede tot vierde plek, met een duidelijke winnaar op de hoogste trede van het podium!

Bij die ‘duidelijke winnaar op de hoogste trede van het podium’ hoorde de naam Rune de Baets, aangezien hij op sportieve wijze z’n concurrenten naar lager gelegen plekken op de ranglijst wist te stunten. Dit alles vanwege een Frontboard, Front lip, 50-50 to Nosepress, Backnose en 181 punten, waardoor Simon Pyfferoen, Shayan Denayer & Niels Valkenborgh het met z’n drieën uitvochten voor de (nu afwezige maar normaliter wel) zilveren en bronzen medaille.

Niels Valkenborgh trok hier aan het langste eind met een Cab 180, Frontlib, Backnose to Backblunt, 50-50 en 165 punten, wat maakte dat Simon Pyfferoen (Cab 180, Backnose, Backnose to 50-50, Backnose) het podium ging complementeren. Shayan Denayer viel er net buiten, waardoor de complete ranglijst als volgt was:

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Rune de Baets BEL 181
2 Niels Valkenborgh BEL 165
3 Simon Pyfferoen BEL 161
4 Shayan Denayer BEL 156

Junior Men

Met atleten van het rookie team, genaamd Sam Vermaat & Kai Groeneveld, vanwege een trainingskamp in Stubai als grote afwezige was er vrij baan voor de concurrentie om de eerste plek in beslag te nemen. Dat werd dan ook met alle plezier gedaan, maar wel door iemand die de voorgaande wedstrijd als laatste was geëindigd.

Het was dus een verschil van dag en nacht wat juist die Freestyle Tour ook zo mooi maakt. Als je namelijk weet te landen wat je wil landen, dan kan het nog wel eens extra mooi uitpakken en dat bleek dus ook voor Lars Zwager! Met een Back 180 in Cab 180 out, Frontboard, Frontside 270 in, Backnose to Fakie liet hij z’n snowboard talent spreken, waardoor Matthias Vandecan, Ruben Coopman, Noah Gaens, Axl Luyssaert en Joshua Aerts niets anders konden dan strijden om de tweede en derde plek.

Die strijd werd door Ruben Coopman en z’n Switch 50-50, 50/50 to Frontside Tailslide, Backnose, 50-50 Front 180 out gewonnen waar Joshua Aerts het podium compleet zou maken.

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Lars Zwager NED 172
2 Ruben Coopman BEL 135
3 Joshua Aerts BEL 127
4 Matthias Vandecan BEL 110
5 Noah Gaens BEL 83

Senior Men

Wederom was de Senior Men Snowboard categorie ‘packed’ te noemen, ook al waren er ook hier een hoop afwezige te melden. Dat gezegd hebbende weet je dus ook meteen dat er genoeg nieuwe atleten waren die in Ice Mountain een poging voor de overwinning gingen doen! De punten voor het algemeen klassement zijn dus erg gewillig waardoor het hard werken was. Wie kon er naar het podium komen én daarmee ook meteen een wild card ontvangen voor de rail wedstrijd in Antwerpen op 7 december?

Zijn naam is Bart Poll, maar het scheelde echt niet veel ten opzichte van de nummer twee Stan Pauli. Beide heren waren erg gedreven om er iets moois van te maken en het publiek mocht er mooi van mee profiteren! Poll trok dus aan het einde van de rit net aan het langste eind en wel door een Hardway 270 in, Frontboard Pretzel out, Switch Backblunt, Frontblunt 270 out, waar Pauli met Frontboard 270 out, Backside 270 in, 50-50 Frontside 180 out, Cab 270 in Cab 270 out een puntje te kort kwam. Jason van Overmeijeren liet zien dat hij de derde plek meer dan verdiende vanwege een Cab 180 in Backside 360 out, Frontside 270 in, 50-50 to Frontlib, Backblunt 270 out, waardoor hij Bram Muilen net buiten het podium hield.

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Bart Poll NED 215
2 Stan Pauli NED 214
3 Jason van Overmeijeren BEL 212
4 Bram Muilen BEL 196
5 Mattis Platteeuw BEL 177
6 Stijn Wyseur BEL 168
7 Ibe Callewaert BEL 156
8 Dieter Warson BEL 122
9 Sepp Tinck BEL 110
10 Emmet Reynaert BEL 106
11 Noah Vanderpite BEL 93
12 Arm Arutynov BEL 72
13 Siem Westerdijk NED 71
14 Tommy Janssen BEL 48

Youth Women

Katja Dutu, het is een naam die we dit seizoen aardig vaak in combinatie met de eerste plaats melden en dat is niet voor niets. Dutu is namelijk bezig met een meer dan prima seizoen en ook in Ice Mountain werd dat nog maar eens duidelijk.

Met een Backside Lip, Backside Nose, Nosepress & Frontside Noseslide gaf ze aan dat er gestreden mocht gaan worden om de tweede en derde plaats, want die eerste plaats behoorde gewoon bij haar. Ziggy Thomassen was met 166 punten vanwege een Hardway Cab 180 en meerdere 50/50’s de snowboardster die het dichtste bij Katja Dutu kwam, waar Shania Colsters door Backside 50/50 Frontside 180 out, Switch Boardslide to Normal en meerdere 50/50’s de derde plaats liet noteren.

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Katja Dutu NED 199
2 Ziggy Thomassen BEL 166
3 Shana Colsters NED 153
4 Alicia van de Vlekkert NED 128
5 Britt Ootjes NED 120
6 Marit Vendrix BEL 113
7 Sky Remans BEL 109

Rookie Women

Lorely Pigmans was de enige in haar categorie die Ice Mountain had bereikt en ook al was ze de enige, ze zou zich het er niet te gemakkelijk vanaf brengen. Met een 50/50, een 50/50 to Boardslide, een 50/50 en een Boardslide pakte ze 141 punten en dus ook meteen de hoogst aantal punten in de Rookie Women Snowboard categorie.

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Lorely Pigmans NED 141

Senior Women

Lynn Deputter, Tania Keijzer of Daniel van Griensven, wie van de drie zou na het podium in SnowWorld Landgraaf eveneens naar voren geroepen worden in het Belgische Ice Mountain? De punten voor het algemeen klassement zijn ondertussen in deze categorie meer dan goud waard en dus was het hoog tijd voor de top drie om goed voor de dag te komen.

Dat gebeurde dan ook, ook al moesten er wel even twee personen plaats maken. Anne-Sophie Lechon was namelijk ook op de startlijst terug te vinden en zij wist de jury dermate te imponeren met een Switch Frontside Tail, Backside Tail 270 out, 50/50 Gap een een Backside Lip dat ze haar naam achter een tweede plek gezet kreeg. Voor de derde plek werd het dus dringen, waar we uiteindelijk Lynn Deputter terugvonden die met meerdere 50/50’s haar mannetje wist te staan. Grote winnares was overigens, alweer, Daniek van Griensven aangezien de Cab 180, Backside Boardslide, 50/50 to Boardslide en een Backside Blunt 270 out die ze tijdens haar railrun liet zien van dermate fijn niveau was dat de jury haar de overwinning toekende.

Freestyle Tour

  Naam Nationaliteit Score
1 Daniek van Griensven NED 206
2 Anne-Sophoe Lechon BEL 197
3 Lynn Deputter BEL 125
4 Celeste Vermeulen BEL 120
5 Sering Perdok NED 104
6 Marte Leplae BEL 103
7 Leonie Vanlerberghe BEL 101
8 Kelly Verbrugghe BEL 98

Sfeerimpressie en conclusie

De hele rit naar België kunnen we zeker als ‘geslaagd’ bestempelen en uiteraard ging de camera met ons mee. Op onze Facebookpagina kan je alle foto’s zien die we geschoten hebben en deze met watermerk zijn beschikbaar voor persoonlijk gebruik. Verder willen we iedereen bedanken voor het mooie event en moeten we even kudo’s geven aan de organisatie voor de prijzen. Want zeggen dat we ze grandioos nice vinden… Daar doen we ze waarschijnlijk nog mee te kort.

Oh, en dikke tip: bestel geen tosti met ananas. Dat kan nare gevolgen hebben. De volgende wedstrijd is op 11 januari 2020 in Peer, tot dan!

Freestyle Tour

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws