Vrijdag 7 oktober kwam het aankomende wintersportseizoen voor het eerst écht dichtbij en dat gebeurde in het Westergastheater in Amsterdam. Het International Freeski Film Festival, in de volksmond iF3 genoemd, gaf het publiek de mogelijkheid om de nieuwste films te kijken waar je mond van open zou vallen. Wij waren aanwezig dus lees snel door hoe wij de avond hebben beleefd en welke films je echt moet bekijken!
Wanneer je ons een maand geleden zou vragen naar welke avond we uitkeken dan hadden we geantwoord met ‘de avond van vrijdag 7 oktober 2016’. Maar goed, wie niet? Wanneer we je vertellen dat er een film festival in Nederland is waar je de nieuwste skifilms kunnen bekijken dan ben je waarschijnlijk volle bak enthousiast. En je raadt het nooit, maar dat waren wij dus ook!
We werden rond de klok van 18.00 uur op het Westergasterrein verwacht en uiteraard gaven we acte de présence. Want tja, alsof we betere dingen te doen hadden dan de nieuwste ski films kijken?! Inderdaad. Dat hadden we niet en zeker niet wanneer we naar de line up keken. Ring the Alarm van Tanner Hall, Supervention 2 van Jesper Tjäder en de film met daarin Nederlandse atleten genaamd Enjoy the Ride van Perspective Studios stond op het programma dus we wilden snel naar binnen!
Helaas moesten we nog even ons enthousiasme binnen houden voordat we alle films mochten aanschouwen. Daarom zakten we, nadat we een rondje hadden gemaakt langs de stands van o.a. Xion, CMH BeNeLux en de aangeklede poppen van Peak Performance, dan ook buiten nog maar even op een bankje in de zon om iedereen langs te zien komen. De één na de andere wintersportfan druppelde binnen en na een hoop bekende gezichten te hebben gezien was het tijd voor de eerste film: Backyards Project van Sam Favret!
Backyards Project
Sam Favret is natuurlijk één van de beste Big Mountain skiërs ter wereld, dat blijkt wel uit z’n overwinningen bij bijvoorbeeld Red Bull Linecatcher! In de film Backyards Project krijgen we dat dan ook uitvoerig te zien, die na een korte introductie door de PVS crew gestart werd.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: die gasten bij PVS hebben soms een aardig steekje los zitten! Backyards Project is eigenlijk in twee stukken op te delen, met ieder een andere feel en insteek. De film begint met de reden waarom deze film Backyards Project heet, ze gaan namelijk in de achtertuin van Sam Favret aan de gang! Chamonix it is en dit gebied heeft bizarre locaties voor de echte, extreme skiër. En als je ziet waar die gasten van afdalen dan snap je wel waarom. Dit gedeelte van de film zit bomvol actie en de shots volgen elkaar lekker snel op waardoor je er meteen in zit. In het begin van de film zie je overigens gelijk één van de vetste shots, namelijk dat ze met een hele groep op volle snelheid door de bossen heen jagen terwijl ze van pillow naar pillow hoppen. Skiërs, snowboarders, alles gaat door elkaar in één shot waardoor je direct zin krijgt in de winter!
Heel veel poedersneeuw en extreme stunts komen voorbij voordat de crew richting Alaska gaat om nóg extremer terrein te vinden. Hier gaan ze verder met wat ze in Chamonix ook deden, gewoon heel hard naar beneden knallen. De shots worden in het Engels door een overduidelijke Fransman met een zwaar accent aan elkaar gepraat, waardoor het soms wat lastig te volgen is, maar dit zit de film gelukkig niet in de weg. De soundtrack is ook meer dan prima en zorgt ervoor dat de sfeer er lekker in zit.
Na dit eerste deel van de film is het tijd voor het tweede deel. Sam Favret wilt namelijk nóg extremer gaan en daar komt het ski-alpinisme om de hoek kijken. Ze keren terug naar Chamonix (de achtertuin) om extreme bergen op te klimmen en vervolgens af te dalen op haast onmogelijke manieren. Dit tweede gedeelte van de film zit vol met hele extreme actie, zo zie je Sam Favret op een hele steile helling staan dat één grote ijsplaat is, om vervolgens achteruit te skiën terwijl hij vast zit met een touw om niet onderuit te glijden. Één foutje maken en je bent simpelweg dood. Spanning ten top dus, maar ondanks dat voelt het toch alsof Backyards Project in dit tweede deel van de film een klein beetje inkakt. Na de snelle actie die door blijft gaan in het eerste gedeelte, wordt er in het tweede deel erg lang stil gestaan bij de extreme afdalingen van Sam Favret waardoor het tempo uit de film verdwijnt. Hierdoor voelt de film wat langer aan dan hij eigenlijk is. Begrijp ons niet verkeerd, de beelden zijn heel erg tof en je zit echt met open mond te kijken, maar het sluit niet helemaal aan op het eerste gedeelte van de film.
De afsluiting van Backyards Project is dan weer één van de vetste scenes die we voorbij hebben zien komen in een film. Sam Favret knalt dan op z’n ski’s door een gletsjerspleet heen waar hij eigenlijk z’n persoonlijke funpark van maakt. Dit is één van de scenes die je écht moet zien en het is een echte, waardige afsluiter van de film! Al met al is Backyards Project wat ons betreft zeker een geslaagde film, al had het tweede deel van de film iets korter en sneller gemogen om de flow te bewaren.
Hoe wit voelt
Er was van te voren weinig bekend over deze film en dus was het voor ons een complete verrassing wat het verhaal zou zijn. Uiteindelijk bleek het te gaan om een drietal broers die er achter komen dat ze een genetische afwijking hebben die ervoor zorgt dat hun zicht sterk achteruit gaat. Alle drie zijn ze van jongs af aan bezig met wintersport en deze handicap maakt dat niet bepaald makkelijk. Twee van de broers hebben bijna geen zicht meer en toch besloten ze met z’n drieën een behoorlijke tocht te starten. Het beklimmen van een 4000’er!
Tijdens deze klimtocht vertellen de broers hoe zij de tocht met het beperkte zicht ervaren en wat dit met ze doet. Ze zijn volledig afhankelijk van gidsen omdat ze zelf niet kunnen zien waar ze hun voeten neerzetten, wat zo’n tocht natuurlijk niet echt makkelijk maakt!
Maar goed, wat vonden wij van deze film? Het verhaal is echt enorm inspirerend. Deze jongens hebben passie voor de sneeuw en ze laten hun leven niet bepalen door hun handicap, dat komt absoluut mooi naar voren. In de film leggen ze dan ook uiteraard uit wat zij zien tijdens zo’n trip, maar hier blijft het bij steken. Na de film vroegen we ons dan ook af waarom we er geen voorbeeld van voorbij zagen komen, zodat je het zelf ook écht kan ervaren. Nu moeten we het doen met onze fantasie, wat uiteraard niet evenaart weet wat zij écht zien.
Deze film is veruit de meest speciale van de avond wanneer we ‘m vergelijken met de rest van de iF3 films, ook omdat hier natuurlijk geen extreme, winterse shots voorbij komen, maar dat maakt het meteen ook wel zo interessant. Mooi om te merken dat zo’n speciale film een platform krijgt om aan het grote publiek te laten zien waardoor er extra bekendheid komt voor de problemen waar menig persoon eigenlijk totaal niet bij stil staat. Gepakt door de film ‘Hoe Wit Voelt’ ben je dan ook zonder twijfel en niet geheel onbelangrijk: het kijkt lekker weg en het verhaal zit gewoon goed in elkaar. En natuurlijk dikke kudo’s voor de vrijwilligers die deze trip mogelijk maken!
Supervention 2
Voordat we de pauze indoken om de eerste indrukken te bespreken onder het genot van een koud pilsje zouden we eerst nog even goed op onze stoel moeten gaan zitten. Supervention 2 stond namelijk te trappelen om afgespeeld te worden en daarnaast was ook de man himself aanwezig. Jesper Tjäder was richting Amsterdam afgereisd om de film te bekijken want eh…
…Het bleek de internationale premiere van Supervention 2 te zijn! De planning om ‘m in Annecy voor het eerst aan de wereld te tonen ging helaas niet door en op het aller, aller, allerlaatste moment kreeg de organisatie van iF3 de nieuwste creatie van Field Productions dan toch in handen. Sterker nog, iF3 had haar deuren al geopend en zelfs toen was de film er nog niet! Yep, als dat niet vers van de pers is dan weten wij het ook niet meer, maar was het ook de moeite waard om te bekijken?
We kunnen je die vraag beantwoorden met een volmondige “YEAAAAH!” want oehlala wat hebben ze daar bij Field Productions werk geleverd zeg. Uiteraard komt Jesper Tjäder voorbij om zijn tricks her en der te laten zien, en dat doet hij overigens écht weer als een baas, maar daar laten ze het in de nieuwste Supervention niet bij. We krijgen namelijk ook een compleet inzicht in het revalidatietraject van Aksel Lund Svindal inclusief return en gaan we ook nog op pad met o.a. Øystein Bråten en Tiril Sjåstad Christiansen, maar ook Marcus Kleveland liet z’n gezicht zien en hij heeft de avond bij iF3 er zonder twijfel voor gezorgd dat er kaken van de vloer geraapt moesten worden. Laatstgenoemde stuntte namelijk écht de pannen van het dak door Quad Cork’s, Backside 1800’s en meer met het gemak te landen alsof je een euro in de gitaarkist van een straatmuzikant gooit.
Als je dacht dat dat alles was dan heb je het mis want ook snowboard icoon Terje Håkonsen is met 42 jaar nog zeker niet uit de filmscene verdwenen. In Supervention 2 van Field Productions kreeg ook hij minuten en daar heeft Terje grondig gebruik van gemaakt. We zullen voor de rest niet al te veel spoilen over Supervention 2, behalve het feit dat je deze, ook al duurde hij wat lang (bijna 2 uur), zeker moet hebben gezien want hij zit echt bomvol brute shots. Overigens willen we ook nog even de stunts van Anders Backe toelichten, want die heeft ook aardig z’n best gedaan z’n leven geriskeerd voor Supervention 2. Wat dacht je van het idee om op een rots een unit van een jump te bouwen met de zee als afgrond? Backe heeft daar slechts een meter of 5 om af te remmen voordat hij tientallen meters naar beneden valt en toch gaat hij er volle bak voor. Dit is maar één voorbeeld, Anders Backe heeft nog oneindig veel andere avonturen voor je in petto. Pluskudo’s dus. Heel. Veel. Pluskudo’s!
Enjoy the ride
De pauze was voorbij, iedereen zat weer op z’n stoel en toen was het tijd om door te pakken. Hier zat menig freestyle skiër dan ook op te wachten want de premiere van Enjoy the Ride van Perspective Studios, waar Nederlandse trots in voorkwam, stond aan! De film waar we o.a. Vincent Renooy en Elia Mitalas de straten van Spanje onveilig zien maken was er eentje met erg veel crashes, ook al zou dat juist goed laten zien hoe lastig die urban scene nou eigenlijk echt is.
Deze heren lieten namelijk zien dat je van iets compleet onmogelijks toch nog een grandioos gaaf moment kon maken en dat zorgde bij ons zeker voor respect richting de crew. In Sierra Nevada waren ze namelijk nog geen twee weken en uiteindelijk is ieder hek, iedere straat en elke muur gebruikt om overheen te glijden op de lange latten. En eh… Om ook hier en daar nog even flink te koppen.
De film zelf duurt niet heel erg lang, maar dat zit Enjoy the Ride absoluut niet in de weg. In korte tijd krijg je alles over je heen en dus zie je ook écht iedere hoek van het dorp. Overigens knallen James ‘Woodsy’ Woods en Callum Welch ook nog even door het park in Breckenridge alsof het niets is, dus het is niet alleen maar urban wat voorbij komt!
Ring the Alarm
Als laatste film van de avond stond Ring the Alarm op de planning en we weten niet of je onder een steen hebt gelegen, maar die film was voor ons zeker eentje van het formaat ‘Daar keken we al naar uit toen de crew voor het eerst meldde dat ze waren begonnen met filmen’. Het was dus zeker niet de minste van het stel! Tanner Hall heeft in samenwerking met Rockstar Energy een typische Tanner Hall film afgeleverd, wat inhoudt dat er madness veel pillow shots op je staan te wachten wanneer je deze film aanzet. Weinig kletsen, veel bizarre POV, helikopter en unieke shots… Dát is Tanner Hall z’n nieuwste creatie! Wat ons betreft was het dan ook meteen een heerlijke afsluiter van de 2016 editie van iF3, die een prachtige avond in het Westergastheater in Amsterdam heeft weten te organiseren.
In Ring the Alarm volgt alles elkaar in hoog tempo op en wordt er eigenlijk bar weinig gesproken. De beelden zijn achter elkaar gezet met een flinke soundtrack die door de speakers dreunt en tussendoor krijgen we nog een paar mooie, cinematografische hoogstandjes te zien. Zoals gezegd, Ring the Alarm is wat ons betreft weer een rasechte Tanner Hall film die lekker wegkijkt. Geen bullshit, gewoon keihard door de diepe sneeuw rammen. Geslaagd dus!
Conclusie
Al met al kunnen we tevreden terugkijken op een nieuwe editie van iF3, waarbij de films zeker hun mannetje hebben gestaan. We wilden een paar momenten er uit pikken om je te vertellen wat wij als hoogtepunten zagen, maar we kwamen er naderhand achter dat we toen bijna alles hadden opgenoemd. iF3 Amsterdam 2016 heeft er dus zeker werk van gemaakt!
De locatie bij het Westergastheater in Amsterdam was uiteraard wel een compleet andere dan waar we vorig jaar plaats mochten gaan nemen (de Film Hallen, Amsterdam), maar we denken dat het beide zo z’n charme heeft. De Film Hallen gaven je namelijk de mogelijkheid om met je vrienden en andere enthousiastelingen de nieuwste freeski films te bekijken terwijl je onderuitgezakt in een afgesloten bioscoopzaal met fluffy bioscoopstoelen zat, waar het Westergastheater juist zorgde voor één groot feest door de filmzaal én bar in één ruimte te combineren.
Zo kon je én meegenieten van de film, maar ook gezellig even bijkletsen met al je wintersportvrienden! Dit zorgde er uiteraard wel voor dat het wat rumoerig bleef wanneer je de films aan het bekijken was, waardoor de beleving soms enigszins in het gedrag kwam, maar ach… Door de gezelligheid, de films en het feestje erna voerde het onderwerp ‘locatie’ op de weg terug naar huis niet de boventoon. Die werd gewonnen door Field Productions!
Dus, lang verhaal kort: de 2016 editie van iF3 kan weer als een hele mooie bestempeld worden. We kunnen niet wachten tot volgend jaar!
Fotoimpressie
Uiteraard hebben we ook onze camera z’n werk laten doen en die foto’s zijn op onze Facebookpagina te bekijken. Klik daarvoor hierrrrrr en tag iedereen die je kent, wat vonden jullie van de nieuwste iF3?