Nieuws - 11 december 2013   16:53 Recon Snow 2: HUD voor je eigen skibril!

Door:

Is je oog gevallen op het display in de Oakley Airwave, maar wil je toch liever een andere skibril hebben? Dat kan! Recon verkoopt namelijk de Snow 2, een HUD die je in je eigen skibril kan zetten. 

De Oakley Airwave is een mooi ding, maar als je al een goede skibril hebt waar je serieus geld voor hebt betaald wil je niet nog eens €650 uitgeven voor een display. Recon verkoopt daarom een losse versie van de HUD, die je in je eigen skibril kan zetten. Het is nog steeds niet goedkoop, maar je hoeft in ieder geval geen nieuwe bril te kopen voor de awesome functies!

De Recon Snow 2 is de nieuwste versie van deze HUD en heeft zelfs functies die je op bijvoorbeeld de Oakley Airwave 1.5 nog niet zal vinden. De Snow 2 is op technisch vlak een behoorlijke vooruitgang en beschikt over hardware die zelfs beter is dan menig smartphone.

Recon Snow 2

Advanced Gaze Detection

De ‘Advanced Gaze Detection’ is een van deze nieuwe functies. Bij oudere modellen blijft het display altijd aan waardoor je dus ook altijd informatie in je ooghoek ziet. Dit kan behoorlijk irritant worden als je een lange tijd met je skibril rondloopt en je niet constant naar het schermpje kijkt. Met Advanced Gaze Detection is dit verleden tijd. De HUD kan zien of je naar het display kijkt en schakelt het scherm alleen in wanneer je er daadwerkelijk op focust. Ben je je aan het concentreren op de piste dan zal het schermpje zichzelf uitschakelen. Geen afleiding dus!

Buddy tracking en navigatie

De Snow 2 beschikt net als de Airwave over een ingebouwde GPS Unit. Wanneer je de HUD koppelt met je iPhone of Android smartphone kan je niet alleen volledige pistekaarten ophalen maar ook zien waar je vrienden zich precies bevinden. Zolang ze de Recon app op hun smartphone hebben staan kan je via het display zien waar zij zich bevinden en kan je direct navigatie instructies krijgen om ze weer op te zoeken.

Data

Uiteraard kan je met de Snow 2 ook een grote hoeveelheid data en statistieken verzamelen. Je hebt geen app als Ski Tracks meer nodig om je snelheid e.d. bij te houden, dit wordt automatisch voor je gedaan! Al deze informatie is live weer te geven, dus je kan precies zien hoe hard je nu van een piste af aan het razen bent. Wanneer je de Snow 2 koppelt met je smartphone kan je al deze data downloaden en makkelijk delen met je vrienden.

Een andere functie die je maar weinig ziet in smartphone apps, is de mogelijkheid om je jumps te tracken! Leef jij je flink uit in het funpark tijdens je wintersport vakantie? Dan kan je met de Snow 2 precies zien hoe hoog de kicker is geweest en hoever/hoe hoog je bent gekomen!

Verder kan je veel informatie van je smartphone weergeven op het display. Krijg je een berichtje, wordt je gebeld of wil je kijken naar welke track je aan het luisteren bent? Een blik op de HUD en je ziet het direct. Je hoeft dus niet iedere keer je smartphone uit je jaszak te halen!

Recon Snow 2

Nadelen

Tot dusver klinkt het allemaal hartstikke mooi, die Snow 2, maar er zitten ook wel wat nadelen aan. Deze HUD past namelijk niet zomaar in elke willekeurige skibril. Om het display te monteren heb je een frame nodig met een aantal uitsparingen voor de knoppen en de USB connector. Heb je deze uitsparingen niet dan heb je pech.

Heb je een goedkope skibril dan kan je het dus wel vergeten om deze HUD erin te zetten. Heb je echter een recente, moderne (dure) skibril van Alpina, Briko, Scott of Uvex dan is de kans groot dat deze ‘Recon Ready’ is, dan kan je de Snow 2 er zonder problemen inklikken.

Een ander bijkomend nadeel is de zeer hoge prijs. De Recon Snow 2 wordt op dit moment voor 399 dollar verkocht, een prijs die ongetwijfeld omgezet zal worden naar euro’s wanneer het hier in de winkels ligt. De skibrillen die gebruikt kunnen worden in combinatie met de Snow 2 zijn vaak al behoorlijk duur, waardoor je zo 600/700 euro kwijt bent voor een volledige set.

Voordeel

De Snow 2 heeft één groot voordeel ten opzichte van skibrillen waar een HUD unit al zit ingebouwd. Gaat bijvoorbeeld je skibril stuk nadat je hard onderuit gaat of omdat je hem laat vallen, dan kan je de HUD er gewoon uit halen. Als je dan een nieuwe skibril koopt kan je het hele systeem hier weer inklikken en werkt het als vanouds.

Je hoeft dus niet weer ruim 600 euro op te hoesten om gebruik te blijven maken van een HUD op de piste, je kan gewoon een nieuwe (goedkopere) skibril kopen. Bijzonder handig voor de mensen die flink stunten tijdens de wintersport!

Conclusie

De Recon Snow 2 is absoluut heel erg dik om te hebben. Je kan zeer veel data weergeven op de bril en Recon heeft recent de zogenaamde SDK uitgebracht zodat ontwikkelaars er ook mee aan de gang kunnen. De verwachting is dus ook dat we de komende maanden nog meer toepassingen zien voor deze HUD displays! Wel moet erbij gezegd worden dat de Snow 2 voorlopig echt nog een gimmick is. De functies die erop zitten zijn absoluut erg leuk om te hebben, maar er zit nog niet echt iets tussen wat je echt moet hebben. Combineer dat met het prijskaartje en je moet jezelf dan afvragen of dit het waard is. Voor dezelfde prijs heb je namelijk ook een goede set ski’s of een gloednieuw snowboard!

Recon-Snow2-HUD-2

Het is in ieder geval een leuke ontwikkeling en dit kan de komende jaren behoorlijk gaan groeien. Waneer producten als de Galaxy Gear en Google Glass betaalbaar zijn en de nieuwe standaard worden zal de markt voor dergelijke HUDs ook flink gaan groeien. Ontwikkelaars zullen dan ook sneller apps gaan bouwen voor dit soort producten, waardoor je er ook veel meer aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan een livefeed van je eigen GoPro of die van een ander terwijl je aan het skiën bent!

Voorlopig is het dus vooral een gimmick. Leuk? Ja! Een must om te hebben? Zeker niet. Hou je geld nog even lekker in je zak of koop nu een mooi nieuw snowboard of een paar ski’s. De markt voor HUD’s als de Snow 2 heeft nog een paar jaar nodig om te groeien en zich verder te ontwikkelen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

9 augustus 2020

Zondag WTF #391

Heeft iemand Nederland verplaatst richting Afrika? Of wat is er aan de hand? Hoe dan ook, probeer nog maar een beetje af te koelen met een verse dosis WTF!  Lees Meer…

WTF

2 augustus 2020

Zondag WTF #390

Een dikke vette hittegolf en de winter is nog lang niet in zicht. Deze zomer duurt toch wel heel erg lang zo. Wist je dat husky’s eigenlijk hele grote mietjes zijn?  Lees Meer…

Meer Nieuws