Nieuws - 29 januari 2016   17:12 Red Bull Crashed Ice 2016: Het parcours van Jyväskylä!

Door:

We voelen ons op dit moment alleszins gezegend dat we het hier alleen bij schrijven kunnen houden. Want eh… hoe we de locatie van de aankomende Red Bull Crashed Ice wedstrijd in vredesnaam zouden moeten gaan uitspreken? Probeer het maar eens: Jyväskylä. Juist, dat doen we dus ook niet meer. Maar goed, op deze plek gaat het wel allemaal gebeuren en het wordt een hele speciale race dus we gaan snel kijken naar de track!

Zit je ondertussen stiekem nog te oefenen op de naam Jyväskylä? Zonde van je tijd! De kans dat je het goed uitspreekt is namelijk erg klein en ook al is het fonetisch gezien (en in plat Nederlands) waarschijnlijk uit te spreken als Jievaskielah, we durven onze handen er niet voor in het vuur te steken dat dat ook daadwerkelijk het geval is.

Dat zal namelijk wel niet, maar wat we net ook al zeiden: hoe we het uitspreken maakt allemaal niet uit en dat komt door twee redenen. De eerste is dat het een hele bijzondere race gaat worden aangezien we dit keer op natuurijs (!) gaan knallen en de tweede reden is dat de track in het Laajis Ski Resort ligt waardoor we hierna gewoon Laajis blijven gebruiken. Wel zo handig!

Of we houden het gewoon bij Finland, nog makkelijker. De track is in ieder geval met 630 meter zeker niet kort te noemen en de baan telt met alle bochten en obstakels opgeteld zeventien bijzonderheden waar de atleten rekening mee moeten houden. Met een snelheid van iets over 50 km/h gaat het waarschijnlijk niet een snelle baan worden. Maarja, dat zeiden ze over de track in München ook en we weten allemaal hoe hard dat ging…

Red Bull Crashed Ice

Zonder beeldmateriaal is die foto hierboven ook maar een foto en daarom hebben we meteen even een 3D video voor je opgesnord. Bekijk die hieronder om de track wat meer tot je te laten komen!

3D Track Animation – Finland

Watch this 3D animation of the longest track in Red Bull #crashedice History. It’s 630m of all-natural ice littered with obstacles that twists and turns through a winter wonderland in Jyväskylä-Laajis, Finland.

Geplaatst door Red Bull Crashed Ice op vrijdag 29 januari 2016

Bart van Roosmalen

Ook onze Red Bull Crashed Ice expert Bart van Roosmalen heeft zijn licht laten schijnen over het natuurijs in Finland en al met al denkt hij dat het uithoudingsvermogen de belangrijkste factor gaat worden. “De baan is ontzettend lang en ook al heeft het wel veel downhill momenten, er zitten ook een paar vlakke stukken tussen. Hierdoor moet je nog flink aanzetten en kan er veel gebeuren,” aldus Bart. “Er kan dus veel gebeuren op deze track en het mooie hieraan is wel dat er veel momenten zijn waarop je kan inhalen. Als je dus laatste ligt is het zeker nog mogelijk om naar voren te komen!”

En hij ging verder met zijn analyse. “Het is een track zonder kunstmatige koeling en dat is altijd wel iets moois, maar meteen ook het nadeel. Het ijs is een stuk grover en hobbeliger waardoor je snelheid moet blijven houden anders ga je de oneffenheden te veel voelen. Het zal mij dan ook niets verbazen wanneer we een aantal atleten opeens spontaan zien vallen, dit komt ook door het natuurijs.”

Op de vraag wie er gaat winnen was Bart van Roosmalen kort maar krachtig:

1. Scott Croxall
2. Dean Moriarity
3. Paavo Klintrup

Of Bart het bij het rechte end heeft zullen we morgen zien. De wedstrijd gaat om 19.15 uur van start en wij gaan weer ons best doen om een livestream voor je te fixen, houd ons dus in de gaten!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws