Nieuws - 1 maart 2021   17:01 Reizen tijdens COVID: gaat het ‘vaccinatie paspoort’ er komen?

Door:

Het zal niemand ontgaan zijn dat het toerisme op dit moment onder het vriespunt zit vanwege de COVID-19 pandemie. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan potentiële oplossingen zowel Oostenrijk als Griekenland denken de oplossing te hebben. Ze pleitten voor een Europees vaccinatie paspoort! 

Reizen naar andere landen is op dit moment mogelijk, maar wel alleen wanneer je daar gegronde redenen voor hebt. Even lekker vakantie vieren is daar meestal geen legitieme reden voor en dus moet er gezocht worden naar andere methodes om de boel weer op stoom te krijgen. Twee landen binnen de EU die zwaar getroffen zijn door het gebrek aan toerisme, Oostenrijk en Griekenland, hebben een voorstel voor de hele Europese Unie: introduceer een vaccinatie paspoort en sta op die manier meer toe.

Veel weerstand

Het idee achter het vaccinatie paspoort is dat dit een internationaal erkend document moet zijn, die de houders daarvan in staat stelt om vrij te reizen en daarmee ook weer gewoon naar bijvoorbeeld de lokale horeca te gaan. Zowel Oostenrijk als Griekenland hopen hiermee de risico’s sterk te verminderen en daarmee het land weer open te stellen, maar of het er gaat komen is nog maar de vraag. Als het aan deze landen ligt, dan zou zo’n document al in mei van dit jaar beschikbaar moeten zijn en geaccepteerd kunnen worden.

Veel van de EU-lidstaten zien dit plan helemaal niet zitten en daar hebben ze ook gegronde redenen voor. Zo stellen Frankrijk en Duitsland namelijk dat dergelijke documentatie nu nog veel te vroeg is, omdat de daadwerkelijke effectiviteit van de beschikbare vaccins nog een onderwerp van onderzoek is en dan gaat het met name over het mee- en overdragen van het virus. Of de vaccins daar daadwerkelijk tegen helpen, ook met alle nieuwe mutaties van het coronavirus, is nog maar de vraag.

Geen oplossing voor de meerderheid

Een ander argument wat door meerdere landen aangehaald wordt, is de manier waarop het vaccinatiebeleid in veel landen op dit moment uitgevoerd wordt. In vrijwel ieder land binnen de EU worden eerst de meest kwetsbare personen voorzien van een vaccin, voordat ‘de rest’ aan de beurt is. Zo wordt het door enkele lidstaten als discriminerend bestempeld, omdat met name de jongere reizigers nog steeds te maken krijgen met veel beperkingen doordat ze simpelweg geen prik kunnen of mogen krijgen vanwege de gemaakte keuzes.

Griekenland heeft hier weer op gereageerd, door te stellen dat niet-gevaccineerde personen alsnog kunnen reizen, maar dat het proces alleen wat langer gaat duren. Deze personen zullen zich moeten testen voor vertrek, na aankomst en moeten wellicht enige tijd in quarantaine bij aankomst. In de praktijk zal dat een lekkere vakantie voor velen toch aardig in de weg zitten.

Voorbeeld van Israel

Betekent het bovenstaande dat het plan definitief afgeschoten is voordat het überhaupt gaat beginnen? Zeker niet. Duitsland bijvoorbeeld staat niet in zijn geheel negatief tegenover een vaccinatie paspoort, maar is het vooral nog niet eens met de timing en de onduidelijkheid over de daadwerkelijke bescherming. Merkel zou zelfs al aan hebben gegeven dat het invoeren van een dergelijk systeem ongeveer drie maanden moet kosten en dat het wellicht nodig gaat zijn in de toekomst. Wel moeten alle barrières rondom vaccineren dan weg genomen zijn en zullen de EU-lidstaten dus op één lijn moeten zitten.

Overigens is het idee van het vaccinatie paspoort niet nieuw. In Israel hebben ze al een zogenaamde digitale groene kaart ingevoerd, die bewijst dat je je vaccinatie hebt gehad. Griekenland heeft bovendien al een overeenkomst met Israel, waarin staat dat ze toeristen met een dergelijk certificaat zullen accepteren. Israel loopt internationaal gezien voorop met de vaccinaties en het inmiddels de lockdown grotendeels opgeheven, zo mogen winkelcentra en musea weer iedereen ontvangen. Wel zijn er beperkingen voor degenen die geen ‘groene kaart’ hebben die bewijst dat je een vaccin hebt gehaald. Zonder vaccin mag je nog niet naar sportscholen, hotels, theaters en concerten. Vanaf volgende week mogen restaurants en barren ook gevaccineerden ontvangen. Om degenen die nog geen prik kunnen krijgen, bijvoorbeeld degenen onder de 16 jaar tegemoet te komen, heeft Israel een regel ingevoerd die stelt dat iedereen onder de 16 ook een recente negatieve PCR test mag laten zien als bewijs.

Hoe het ook loopt, binnen heel Europa ligt het doel op een vaccinatiedekking van 70% vóór midden september. Als dit gehaald kan worden, dan kunnen we komend wintersportseizoen in ieder geval weer op pad!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws