Nieuws - 18 december 2015   10:05 Review: De Blueprint BSG2 Goggles

Door:

Een skibril met magneten, werkt dat? Die vraag stelden wij onszelf toen we anderhalve maand geleden de Kickstarter campagne van de Blueprint BSG2 voorbij zagen komen. Inmiddels hebben wij ‘m zelf uit mogen proberen en kunnen we deze vraag beantwoorden! 

De technologie voor skibrillen is in een paar jaar tijd ongetwijfeld flink vooruit gegaan, maar het overgrote deel van de brillen op de markt kampt nog steeds met dezelfde problemen. Lage kwaliteit van verschillende onderdelen, gekloot met klik- en schuifsystemen voor het verwisselen van de lens en als je hoofdband gaar is moet je gelijk je hele bril weggooien. Blueprint wil met de BSG2 deze problemen aanpakken! Is het ze gelukt?

Draagcomfort & Bouwkwaliteit

Het allereerste wat je merkt als je een skibril opzet is of hij lekker zit of niet! Het zicht kan nog zo goed zijn, als de pasvorm ruk is heb je er alsnog niks aan. Wat dat betreft zit het met de Blueprint BSG2 wat ons betreft wel goed! De bril is niet zwaar en het frame is zeer soepel. Door gebruik te maken van drie lagen schuim vormt de bril zich naar je hoofd en heb je geen last van vervelende drukpunten, ook niet als je de hoofdband erg strak hebt staan om bijvoorbeeld je helm.

Na een dag rondlopen met deze goggle hadden wij zelf geen last van rode strepen op ons voorhoofd of andere problemen. Wanneer je een helm op hebt vergeet je zelfs snel dat je deze goggle op hebt omdat het schuim zeer zacht aanvoelt. Qua draagcomfort scoort de BSG2 dan ook zeer goed! Enige puntje van kritiek: de hoofdband is aan de lange kant. Dit is geen probleem wanneer je een helm draagt, maar wanneer je de goggle op een muts draagt en zelf een klein hoofd hebt ben je wat langer bezig om ‘m perfect op je hoofd te krijgen. Dit hoef je gelukkig maar één keer te doen dus een echt probleem is het zeker niet!

Blueprint BSG2

Het frame van de BSG2 is gemaakt van redelijk zacht beweegbaar plastic en dit helpt absoluut mee om een goede pasvorm te krijgen. Het zachte plastic geeft bovendien veel meer bij in het geval van een harde klap, wat betekent dat hij absoluut tegen een stootje kan. Door gebruik te maken van twee plastic schuifjes kan je de hoofdband heel makkelijk loshalen en vervangen wanneer hij kapot is, of zet er een andere op wanneer je voor een andere look wil gaan op de piste. De rubberen strookjes aan de binnenkant van de hoofdband zijn wat ons betreft zeer welkom, deze zorgen er namelijk voor dat je bril niet zomaar van je helm of muts kan glijden!

Qua draagcomfort en bouwkwaliteit scoort de BSG2 wat ons betreft zeer goed, eigenlijk hebben we hier niks op aan te merken. Na een lange dag op de piste heb je geen last van vervelende drukpunten en het beweegbare frame is ideaal om een keer een klap op te vangen.

Magneetsysteem

Zoals gezegd beschikt deze bril over magneten en die zijn aanwezig om de lens op zijn plek te houden. Over de volledige rand van de goggle zitten tien sterke magneten en hierdoor moet het een stuk makkelijker worden om je lens snel te verwisselen, zonder dat je gebruik hoeft te maken van gare kliksystemen! Een vraag die wij veelvuldig hoorden van andere Nederlanders die bekend waren met deze bril: “Blijft die lens wel zitten?” Je lens snel kunnen verwisselen is namelijk heel erg prettig, maar als je een keer op je plaat gaat moet diezelfde lens niet ineens het luchtruim gaan kiezen.

Wat dat betreft kunnen we je gerust stellen, die magneten zijn sterk. Heel sterk! Tijdens het testen van deze bril zijn we zelf een paar keer onderuit gegaan en de lens bleef gewoon op z’n plek zitten. We hebben slechts één keer meegemaakt dat de lens uit zichzelf los kwam en dat was toen de helm aan een tas hing en de goggle slechts aan het clipje op de helm vast zat. De goggle is vervolgens tegen de helm aangeklapt waardoor de lens ineens in de sneeuw lag, maar dit kunnen we moeilijk de goggle aanrekenen. Als je er voor zorgt dat goggle goed op je helm zit hoef je je nergens zorgen over te maken.

Blueprint BSG2

Ondanks dat de magneten erg sterk zijn hoef je niet veel moeite te doen om de lens eraf te halen, als je maar weet wat het trucje is. In het begin zaten wij nog een beetje aan de rand te peuteren, maar daar krijg je ‘m bijna niet los. Als je de lens met je duim en wijsvinger net boven je neus vastpakt pluk je ‘m er zo vanaf! De lens weer terugzetten gaat nog makkelijker, de tien magneten zetten ‘m namelijk automatisch op de juiste positie. Als je enigzins in de buurt van de goggle zit klikt hij vast en kan je verder. Overigens moet je hierbij wel opletten dat er geen sneeuw op de rand van de lens achterblijft, anders kan het bovenste randje gaan beslaan als je veel zweet. Verder is de goggle tijdens onze tests overigens helemaal niet beslagen, ook niet terwijl we omhoog aan het ploeteren waren in de sneeuw en het zweet ons uitbrak!

Het enige nadeel van deze manier van loshalen is dat je de goggle niet met één hand af kan zetten. Normaal gesproken zou je dat doen door de bril boven je neus vast te pakken, maar bij de BSG2 kan dat niet, omdat je dan de lens loshaalt. Als je in de rij staat voor de gondel met je ski’s in één hand zal je ze dus even moeten laten leunen en je goggle met twee handen afdoen, anders heb je alleen de lens nog vast.

Zichtveld & Zichtkwaliteit

Ook niet geheel onbelangrijk: wat is het zicht van de BSG2? Deze skibril is aan de grote kant en dat is wat ons betreft een groot voordeel. Wanneer je de bril draagt zie je namelijk de randen van het frame niet en heb je een volledig zichtveld zonder dat je naar eigen goggle kijkt. Je moet serieus je best doen om deze randen te kunnen zien en tijdens normaal gebruik heb je daar absoluut geen last van.

Voor de BSG2 zijn allerlei verschillende lenzen beschikbaar en zelf hebben wij de Lemon X kunnen testen tijdens onze trip. Deze lens is gemaakt voor zonnige en lichtbewolkte omstandigheden en in principe gewoon een ‘go-to’ lens die je niet zo snel hoeft te verwisselen. Wij hebben de lens bijna de volledige trip opgehad om te kijken hoe deze omging met wisselende omstandigheden en we werden niet teleurgesteld.

In zonnige omstandigheden presteerde de lens namelijk goed, we hoefden onze ogen niet dicht te knijpen en alle details waren goed zichtbaar. Ook later op de dag, toen de pistes in de schaduw lagen, was er voor ons geen aanleiding om een low-light lens erop te doen. We konden de fijne details in de sneeuw nog steeds prima herkennen waardoor je niet verrast wordt terwijl je bezig bent. Tijdens het weekend hebben we dit vergeleken met een andere skibril die een zelfde soort lens had, maar deze was aan het einde van de middag eigenlijk te donker. Het enige minpunt van deze lens is dat je een lichte reflectie hebt aan de binnenkant wanneer de zon er volop schijnt. Als je met je gezicht in de zon staat dan zie je de reflectie van je ogen en je wangen terug. Niet heel erg storend, maar wel een aandachtspuntje.

Looks

Last but not least: de looks! Een bril moet namelijk niet alleen functioneel zijn, je wil er natuurlijk ook wel een beetje hip bijlopen. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar wij vinden het ontwerp van de BSG2 zeer geslaagd. De goggle is aan de grote kant, maar hij is ook niet zo groot dat je halve gezicht onder je skibril verborgen zit. Het magneet systeem maakt het bovendien mogelijk een bijna frameloos design te hebben wanneer je naar de voorkant kijkt, iets waar wij zeer over te spreken zijn!

Blueprint BSG2

Een bijkomend voordeel van de BSG2 is dat je deze looks voor een groot deel zelf aan kan passen. Er zijn verschillende kleuren lenzen beschikbaar, van simpel zwart naar zilver, blauw, paars, groen, noem het allemaal maar op. Ook de hoofdband is in te wisselen voor een ander exemplaar, zelf hadden wij de beschikking over de grijze variant met een rond groen Blueprint logo. Als je tijdens je wintersportweek voor een andere look wil gaan kan je dus simpelweg de hoofdband verwisselen en een andere lens erop zetten, heb je meteen een compleet andere goggle!

Conclusie

Wij zijn absoluut zeer te spreken over de BSG2 van Blueprint, het is een van de beste skibrillen die wij ooit zijn tegen gekomen. Het magnetische systeem voor de lens werkt foutloos, het maakt het super makkelijk om te wisselen tussen lichtomstandigheden en de bril zit bovendien erg comfortabel. De prijs van de BSG2 is ook nog eens erg gunstig en ligt een stuk lager dan bij brillen van de concurrentie. Voor €119,95 kan je er nu al eentje pre-orderen, maar je moet er wel rekening mee houden dat niet alle modellen direct leverbaar zijn. Blueprint is eerst nog bezig met het versturen van de modellen die via Kickstarter verkocht zijn en daarna zal de overige voorraad bijgevuld worden!

Pluspunten: 

– Makkelijk lenzen wisselen door magnetisch systeem
– Draagcomfort
– Bouwkwaliteit
– Prijs

Minpunten:

– Reflectie van je gezicht aan de binnenkant
– Goggle is niet met één hand af te zetten

Eindoordeel: Zeer goed, absolute aanrader!

De Blueprint BSG2 is op dit moment (beperkt) te pre-orderen via de webshop van Blueprint. Leveringen worden binnenkort verwacht!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

12 juli 2020

Zondag WTF #387

Weer een zondag overleefd? Good! De chillmode heb je wel verdiend, toch? Wat dacht je van waterskiën tussen de sneeuw met een sneeuwscooter op je pickuptruck? ‘MURICAA!  Lees Meer…

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Meer Nieuws