Nieuws - 9 januari 2019   14:04 Rij slim naar de sneeuw met deze 5 tips van Seppe Smits!

Door:

Snowboarden als een baas en tegelijkertijd ook nog even tips geven hoe je het beste naar de sneeuw rijdt? Seppe Smits draait er z’n hand niet voor om, check na de klik z’n tips!

Toegegeven, het zijn geen tips in de categorie ‘hogere wiskunde’, maar het is altijd wel handig om er even bij stil te staan. Merendeel wordt altijd voor lief aangenomen en op het moment dat het fout gaat denk je ‘had ik maar…’. Ja, dat willen we dus even voor zijn en dus laten we Seppe Smits i.s.m. Red Bull maar wat graag aan het woord met wat tips!

1. Winterbanden en sneeuwkettingen

Te starten met het meest belangrijke item van de auto: de banden. “Onmisbaar” start Seppe Smits. “Laat je winterbanden plaatsen door je vaste garagist en oefen thuis alvast met die sneeuwkettingen. Anders sta je sowieso een uur te rommelen in de vrieskou en veroorzaak je misschien wel een kilometerslange file op de enige invalsweg. Sneeuwkettingen rijden heerlijk en voelt veilig voor alle passagiers,” luidt het advies, waarna er nog wat andere tips voorbij komen als je toch vast komt te zitten. “Geen sneeuwkettingen en een zetje nodig om van een parkeerplaats op een sneeuwvrije weg te komen? Haal je matten uit de wagen, leg er één voor en één na je voorwielen (bij voorwielaandrijving) en krijg zo voldoende grip.”

2. Zachte borstel

Dan door naar de borstels, want met je handen al die sneeuw van de auto afvegen is een takke klus. Seppe Smits: “Gebruik na een nacht sneeuwen een zachte veegborstel om je wagen weer sneeuwvrij te maken. Begin op het dak – komaan, niet lui zijn – en werk je weg naar beneden. Droge sneeuw krijg je in een wip weg. En anders is het krabben natuurlijk. Je gaat hoe dan ook opgewarmd de piste op!”

3. Koelvloeistof, batterij en sproeivloeistof

Deze valt in de categorie ‘we kijken er nooit naar om maar klagen wel als hij op is’ en dus is het de hoogste tijd dat je hier van te voren even naar kijkt. Er is niets irritanter dan op de snelweg zitten en geen ruitenwisser vloeistof meer hebben. Of je auto willen starten om naar de piste te gaan en dat je batterij dood is door de kou. Maar ook je koelvloeistof mag niet ondergesneeuwd raken. “Controleer altijd je koelvloeistof voor je naar de sneeuw vertrekt,” vertelt Seppe Smits. “Tegenwoordig is die standaard met voorgemengde antivries gevuld. Een goed idee is alles even laten checken in de garage en als je er toch bent, laat dan ook je accu even nakijken. Ook die heeft moeite met extreme kou. Natuurlijk moet ook je ruitenwisservloeistof aangepast zijn aan de temperatuur. Vul die tijdig bij, want met al dat strooizout ga je vaak sproeien. Vergeet ook niet om bij elke stop even je koplampen en achterlichten schoon te maken.”

4. Handrem

Dan, de handrem. Hier in Nederland of België kan je ‘m zonder na te denken aantrekken, maar dat is in de wintersportgebieden wel anders. “Je handrem kan bevriezen, of van weinig nut zijn op een erg gladde ondergrond,” legt Seppe Smits uit. “Parkeer daarom je wagen in eerste versnelling als je met de neus omhoog staat of in achteruit als je neus omlaag wijst. En zorg dat je goed weet waar je je wagen achterlaat en wat de gevolgen kunnen zijn. Hoe kom ik hier straks of morgen weg? Of waar zal de sneeuwruimer straks passeren?”

5. Weerbericht

En als last but not least, het weerbericht! Seppe Smits: “Zoek thuis welke weersomstandigheden je straks tegemoet rijdt. Bergpassen kunnen afgesloten zijn, op snelwegen kunnen door sneeuw urenlange files ontstaan en misschien is die sneeuwvrije omweg van 50 kilometer echt een goed idee. Zorg trouwens ook dat je uitgerust aan een lange rit begint. En al aan Red Bull als co-piloot gedacht? Kwestie van alert te zijn én blijven!”

Zo, met deze vijf mogelijkheden heeft Seppe Smits in samenwerking met Red Bull je geheugen weer even wat opgefrist. Welke mis jij overigens nog en zou hierbij moeten staan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws