Nieuws - 4 oktober 2019   13:12 Ruka wederom eerste niet-gletsjer gebied dat deuren opent

Door:

Sommige gletsjers draaien al een tijdje, maar zoals ieder jaar is er altijd weer eentje bij die zonder gletsjer er tóch vroeg bij is. Het Finse Ruka is het eerste niet-gletsjergebied die het seizoen aftrapt! 

Ieder jaar gaat de strijd van het eerste geopende skigebied zonder gletsjer tussen twee partijen: Ruka in Finland en Kitzbühel in Oostenrijk. Ruka heeft uiteraard een aardige streep voor aangezien het daar doorgaans een stukje kouder is en daarom hebben ze het ook dit jaar weer weten te flikken.

Vanochtend zijn de liften opgestart nadat er lange tijd gewerkt is om alles weer op tijd klaar te krijgen. In Ruka is er namelijk niet bepaald sneeuw gevallen, maar dat zal ze daar in Finland allerminst tegenhouden. Door flink aan de gang te gaan met snowfarming heeft het skigebied een grote stapel sneeuw opgeslagen tijdens de zomermaanden en deze is de laatste dagen de pistes op gereden.

Snowfarming

Snowfarming wordt in Ruka al jaren gebruikt en ook het Oostenrijkse Kitzbühel zet hier op in om zo vroeg mogelijk open te gaan. Tijdens de winter wordt alle overtollige sneeuw op een grote bult gereden en zodra het seizoen erop zit, gaan ze koortsachtig te werk om zoveel mogelijk sneeuw bij elkaar te graven. Door vervolgens speciaal isolatiemateriaal te gebruiken op deze sneeuwhoop smelt er een hele kleine hoeveelheid, waardoor er meer dan genoeg sneeuw aanwezig is om enkele pistes te maken.

Kitzbühel

Ruka heeft de race dus weer gewonnen, in Kitzbühel hebben ze nog wel even de tijd nodig. Het gebied heeft aangegeven dat ze over twee weken de liften op willen starten met de eerste afdaling die volledig bestaat uit sneeuw uit snowfarming. Uiteraard hangt dit allemaal samen met de weersituatie en als het te warm is, dan zullen ze het nog even uit moeten stellen.

 

Foto: Ruka Park

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Een extreem lome zondag hoort wel een beetje bij deze tijden. Toch? Die maken we even helemaal. compleet voor je met een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws