Nieuws - 12 februari 2020   9:52 ‘s Werelds langste skirun raakt mogelijk titel kwijt door klimaatverandering

Door:

Het is al jaren de langste afdaling ter wereld die je met een skilift kan bereiken, maar mogelijk raakt deze run zijn titel snel kwijt. De Vallée Blanche in Chamonix heeft veel last van klimaatverandering! 

Wanneer ‘ie open is, dan is de afdaling zo’n 20 km lang en heeft in totaal 2.700 hoogtemeters. Bereikbaar via de Aiguille du Midi skilift is deze afdaling een van de meest legendarische, aangezien je van 3.842 m hoogte naar het dorp gaat op 1.100 meter hoogte.

Jaarlijks wordt ‘ie door zo’n 88.000 wintersporters gedaan, maar steeds vaker kan de afdaling niet in z’n geheel afgerond worden. Vaak moet er gestopt worden bij Montenvers op 1.800 meter hoogte, omdat de condities simpelweg niet goed genoeg zijn.

Smeltende gletjser

Dit jaar zou niemand nog de volledige afdaling gemaakt kunnen hebben en dat heeft alles te maken met een gebrek aan sneeuw. Deze winter is sowieso niet heel best te noemen qua sneeuwcondities, met zelfs de nodige regenval in de bergen, waardoor de langste afdaling niet in z’n geheel gedaan kan worden.

Een belangrijk onderdeel van deze afdaling is een gletsjer die ooit bijzonder groot was, maar die nu steeds verder aan het wegzakken is. Inmiddels heeft deze gletsjer sinds 1990 100 meter aan hoogte verloren en daardoor moeten er al nieuwe bouwprojecten in gang gezet worden.

Bij Montenvers is namelijk een gondel te vinden die je weer naar boven brengt, maar zelfs deze is niet altijd te bereiken. In 1990 waren er nog een paar trappen geplaatst voor de uitzonderlijke dagen waarop de afdaling niet afgerond kon worden, tegenwoordig moeten er maar liefst 430 treden afgelegd worden om op de juiste plek te komen. Er zijn daarom plannen voor een nieuwe skilift die op twee kilometer van de huidige gondel zou moeten komen, om de problemen van de smeltende gletsjer op te kunnen vangen.

En als dat laatste stuk van Vallée Blanche niet afgedaald kan worden? Dan heeft Chamonix niet meer de langste skirun. Een pijnlijk feitje, maar eentje die wel de harde realiteit weergeeft.

IJsgrotten

Overigens is er nog wel meer gaande op deze gletsjer. Jarenlang waren de ijsgrotten onder de gletsjer op Montenvers een toeristische attractie waar duizenden mensen op af kwamen, maar vermoedelijk is 2020 het laatste jaar waarin dit überhaupt mogelijk is.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws