Nieuws - 29 december 2018   11:58 Samenwerking tussen Oostenrijk en Slovenië moet geavanceerde sneeuwradar opleveren

Door:

Een nieuw samenwerkingsproject tussen Oostenrijkse en Sloveense partijen moet voor veel meer inzicht in het sneeuwdek gaan zorgen. De ‘Snow Radar’ gaat veel meer informatie geven over lawinegevaar! 

Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan naar lawinegevaar in de bergen, maar het blijft altijd een moeilijke wetenschap. Hoe de sneeuwlagen precies opgebouwd zijn is van de buitenkant niet tot nauwelijks te zien en uiteraard zijn daar wel methodes voor, maar daarvoor moet toch vaak de sneeuw in gedoken worden.

Het project voor de Snow Radar, wat een samenwerking tussen Slovenië en de Oostenrijkse regio’s Karinthië & Stiermarken, moet dit gaan verbeteren. De afgelopen maanden is er door de drie regio’s al gewerkt aan het verzamelen van zoveel mogelijk sneeuw data en die informatie moet nu gebruikt gaan worden in het vervolg traject.

Mauthneralm

Op de Mauthneralm in Oostenrijk gaat het vervolg van het onderzoek voor het eerst ingezet worden en het doel is om hier een radarstation te bouwen, waar de komende 2 jaar gewerkt wordt een aan acurate sneeuwradar.

Die sneeuwradar moet vervolgens na een korte scan een duidelijk beeld geven van hoe de sneeuwlagen zijn opgebouwd en wat het bijbehorende lawinerisico is.

Lawineberichten

Het doel is dat de sneeuwradar straks in meerdere gebieden gebruikt gaat worden en ook snel en makkelijk een scherp beeld kan geven van de huidige situatie. Hiermee willen de lawinediensten vervolgens sneller updates kunnen geven over het lawinegevaar en zodra er iets veranderd in de bergen kunnen ze de berichtgeving aanpassen.

Nu bestaat het verzamelen van de informatie voor deze berichten nog voor een groot gedeelte uit handwerk en worden ze ook vaak maar één keer per dag bijgewerkt. Daar kan dus verandering in komen, als het project een succes blijkt te zijn.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws