Nieuws - 31 maart 2021   16:34 Seizoen zonder toeristen: Nepalese klimmers verwijderen 2,2 ton afval van Mount Everest

Door:

Terwijl het klimseizoen door de pandemie al voor de tweede keer op rij op z’n gat ligt en er geen toeristen zijn, zitten de Nepalese klimmers en sherpa’s niet stil. Ze hebben deze gelegenheid aangegrepen om een grote schoonmaak uit te voeren! 

De steeds populairder wordende klim op Mount Everest zorgt voor bijzondere taferelen. In mei 2019 kwam de klim al wereldwijd in het nieuws doordat er een soort van file ontstond op de weg naar de top. Tientallen mensen stonden in een lange rij te wachten totdat ze hun ene moment of fame mochten hebben op ‘s werelds hoogste berg. Dit bericht zorgde voor veel geschokte reacties, omdat het lang niet bij iedereen bekend was dat er een probleem is in het Himalaya gebergte: ‘over-toerisme’.

Bucketlist

Het klimmen van Mount Everest is voor veel mensen een bucketlist item en daar zit nu net het grote probleem. Verschillende touroperators nemen zonder schaamte grote sommen geld aan van onervaren klimmers die hopen het dak van de wereld te ervaren, maar dit zorgt voor een grote stijging in verontreiniging op Mount Everest en het aantal doden stijgt ook jaar op jaar. Tijdens het laatste klimseizoen, in 2019, kwamen maar liefst 11 mensen om het leven op de berg.

In 2019 wilden in totaal 750 mensen de berg beklimmen, meer dan ooit in een enkel seizoen. En aangezien er doorgaans twee routes zijn en er één route is die als zeer moeilijk ervaren wordt, gaat het gros van de klimmers via één enkel smal ‘pad’ naar boven. Verder moeten al die 750 mensen heel wat spullen meenemen, omdat ze in totaal enkele weken op en om de berg vertoeven om te acclimatiseren en dat zorgt dus voor een gigantische stapel afval en andere verontreiniging.

Opruim regels

Om de hoeveelheid rotzooi te verminderen heeft een regel aangenomen dat iedereen $4.000 als borg moet betalen en dit alleen terug krijgt wanneer ze terugkomen van Mount Everest met in totaal acht kilo afval. Dit klinkt als een heel nobel plan om de boel schoon te houden, maar uit een onderzoek is gebleken dat de gemiddelde klimmer ongeveer 18 kilo aan afval genereert tijdens de tocht naar de top. Oftewel, het is nog lang niet genoeg en de hoeveelheid afval jongt aan.

Bovendien is er een strenge regel over waar je je behoefte mag doen in Base Camp, maar verderop de berg zijn die regels er vrijwel niet. Het gevolg is dat men zijn behoefte in de buitenlucht doet, of in zakken doet en deze achterlaat op de berg. Wanneer het slechts een paar mensen zijn valt het nog wel mee, maar inmiddels zorgt het ervoor dat er een groot risico is voor de flora, fauna en mensen die vertrouwen op de immense hoeveelheid water die vanuit Everest de rest van het land in stroomt.

Initiatief voor opruimen

Inmiddels is er in Nepal, met de steun van het Zwitserse luxe merk Bally, het Bally Peak Outlook initiatief gestart. Dit initiatief is in 2019 na de berichtgeving van de bizarre drukte op Everest van start gegaan om de ‘achtduizenders’ in het Himalaya gebergte een stukje schoner te maken. Tijdens de eerste keer dat ze hiermee aan de gang zijn gegaan, in het naseizoen van 2019, hebben ze met twee expedities al ongeveer 2 ton aan afval verzameld en van de berg weggehaald, zodat het op een correcte manier verwerkt kan worden.

Een van de deelnemers aan het initiatief, de Nepalees Dawa Steven Sherpa, legt in een korte video over Bally Peak Outlook uit: “Wanneer we afval weghalen van de bergen, moet het voor de goden voelen alsof we een een doorn uit hun vinger halen.” Everest is een van de meest spirituele plekken voor de Sherpa’s en ze voelen dat het hun recht en verantwoordelijkheid is om de berg te beschermen.

Hoewel ze in het voorjaar van 2020 een opruim expeditie op de planning hadden staan, werd deze uitgesteld tot september 2020. In een periode van in totaal 47 dagen, heeft de groep van in totaal 12 Nepalese klimmers, onder leiding van Dawa Steven Sherpa, 2,2 ton afval weten te verwijderen van Mount Everest en de omliggende kleinere pieken.

Rondom Base Camp vonden ze bijvoorbeeld oud plastic en zelfs oude lekkende batterijen, die heel schadelijk voor het milieu zijn. Hoger op de berg werden complete tenten achter gelaten door klimmers die ze eveneens mee hebben genomen en door de opwarming rondom Everest, komt er nog veel meer troep naar boven. Uit de terugtrekkende gletsjer komen bijvoorbeeld oude lege blikken omhoog die in de jaren ’60 achter zijn gebleven op de berg.

Nog geen oplossing

Hoewel het verwijderen van in totaal meer dan 4 ton afval van Mount Everest als een gigantische hoeveelheid klinkt, is de opruiming nog lang niet klaar. Er ligt nog veel meer troep op Everest en rondom de plekken waar ooit kampen hebben gestaan is het ook het nodige afval begraven. Bally Peak Outlook is van plan om nog vaker dergelijke expedities uit te voeren, maar ze zijn samen met de Sherpa’s erg bezorgd over de toekomst.

Wanneer er niks gaat veranderen in de uitgifte van het aantal klimcertificaten én de Chinese overheid niks doet aan de kant van Tibet, zal het aantal mensen alleen maar toe blijven nemen en de hoeveelheid afval weer gestaag blijven groeien.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

18 april 2021

Zondag WTF #425

Weer een week lockdown ellende, alsof we er nog niet genoeg hebben gehad. Hoe dan ook, chill er op los, de WTF staat voor je klaar!  Lees Meer…

Meer Nieuws