Nieuws - 12 december 2014   11:40 Ski- en/of snowboardleraar worden? Dit moet je weten!

Door:

Een kantoor in de sneeuw, elke dag genieten van de frisse lucht en uiteraard elke dag bezig zijn met de gaafste hobby ter wereld, wie zou dat nou niet willen? Geef het maar toe, ook jij hebt het even door je hoofd heen laten gaan! Maarre, hoe word je nou eigenlijk zo’n ski- en/of snowboardleraar?

We praten dagelijks over het wintersporten alsof iedereen het al kan, maar er zijn nog genoeg mensen die nog bij het begin moeten beginnen. En deze mensen, die hebben hulp en advies nodig! Het liefst van iemand die daar voor geleerd heeft en als klap op de vuurpijl die échte liefde voor de sport naar buiten kan brengen.

Jij als doorgewinterde ski- en/of snowboardfanaat voelt je op dit moment aangesproken want jij weet als de beste waar je op moet letten en niet geheel onbelangrijk: dit alles kan je dan ook in jip en janneke taal uitleggen. Aan passie en expertise dus geen gebrek, maar erg duidelijk hoe je nou zo’n gave leraar of lerares kan worden is eigenlijk nergens te vinden. Daarom vonden wij het tijd om eens te kijken hoe je zo’n expert op het gebied van wintersport kan worden!

Is het wat voor mij?

Dat is natuurlijk prioriteit uno, maar feit dat je hier al in het artikel aangekomen bent bewijst al een hele hoop! Nu moeten we je nog twee vragen stellen die het kaf van het koren scheiden en die zijn: Ga jij liever op wintersport dan op zomervakantie? Vind jij het leuk om met mensen te werken? Heb jij op beide vragen, al dan niet met een verhoogde stem van vreugde, volmondig ‘ja’ geantwoord? Mooi, dan ben je namelijk al door de eerste voorrondes heen!

Algemene informatie om mee te beginnen

Om het allemaal niet te moeilijk te maken gaan we er bij deze even vanuit dat je in Tirol, Oostenrijk wilt gaan werken. Voordat je met je gave skileraren pak op en rond de piste kan gaan shinen moet je eerst een opleiding tot skileraar of snowboardleraar volgen. Het eerste niveau van je ski- en snowboardcarrière heet Anwärter, deze opleiding duurt 10 dagen en wordt gegeven in het Duits. Het is dan ook logisch dat je de taal een beetje moet kunnen verstaan en spreken. In de ochtend ga je vooral veel skiën en/of snowboarden en in de middag krijg je ondersteunende theorie in hoe je veilig les moet geven aan beginnende en lichtgevorderde groepen volwassenen en kinderen.

Skileraar

Wat dat betreft heb je dus wel een druk en vol programma voor de boeg en dat dus 10 dagen lang. Uiteraard is er ruimte voor grappen en grollen maar het merendeel van de tijd zal het toch opletten en zweten zijn. Maar goed, zodra je de praktijk en theorie examens positief hebt afgerond krijg je je Anwärter diploma en kun je aan de slag bij vrijwel elke skischool in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland!

Voor iedereen een gepaste opleiding

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een Anwärter opleiding. Zo heb je de reguliere 10-daagse winteropleiding, mogelijkheden om een 10-daagse zomeropleiding te volgen, maar je krijgt ook de kans om een gedeelde opleiding te volgen. Tijdens deze gedeelde opleiding volg je 5 dagen in de Nederlandse sneeuwhal je opleiding en de laatste 5 dagen rond je in de Oostenrijkse bergen af. Voor de échte fanatiekeling die graag én én zou willen is er een 16-daagse duaal opleiding waarmee je zowel skileraar als snowboardleraar wordt.

Elke opleiding is qua invulling hetzelfde, maar een winteropleiding biedt over het algemeen de beste sneeuwcondities waarna je direct aan het werk bij een skischool kan gaan, ideaal dus! Daarnaast is een zomeropleiding natuurlijk midden in de zomer waardoor je aangewezen bent op de gletsjer. Helaas moet je na afloop dan wel weer naar huis en zit er weer een periode tussen voordat je in een skigebied aan de slag kan. Positief puntje is wel dat je dan wat langer de mogelijkheid hebt om een gebied en school te kiezen. De gedeelde opleiding is gesplitst in een Nederlands deel in de sneeuwhal en een Oostenrijks deel in de bergen. Dit biedt je de mogelijkheid om de theorie en de praktijk tussentijds voor te bereiden en extra te trainen, wel zo handig als je wat minder sterk bent aangelegd qua Duitse taal.

Oke, nice! Ik heb alles gehaald.. en nu?

Nu je alles met vlag en wimpel hebt gehaald is het tijd om je talent in de praktijk te brengen. Het begint allemaal vroeg in de ochtend want ja, ook een skileraar moet ’s ochtends uit z’n nest komen. Er is trouwens geen ruimte voor een ochtendhumeur want hoe slecht je leerlingen ook zijn, blijven lachen en je handen uit de mouwen steken is een must! Nee zonder gekheid, buiten de algemene sociale vaardigheden die door je ouders met de paplepel erin zijn gegoten, wordt er geen wetenschapperswerk van je gevraagd. Gewoon doen waar je voor aangenomen bent, dus lesgeven, aardig en behulpzaam zijn en gewoon meehelpen in het geheel. Dit komt er dus onder andere op neer dat je je ‘s ochtends op tijd meldt bij de school en hier het één en ander even klaarzet en voorbereidt zodat die dag vlekkeloos kan verlopen.

Skileraar

Daarna ga je naar je klasje die je toegewezen wordt en dan gaat je echte werk beginnen: les geven! Dit doe je normaliter twee uur in de ochtend en twee uur in de middag. Daarnaast begint de lesweek meestal op zondag en eindigt het op donderdag of vrijdag.

Wat kost zo’n opleiding nou eigenlijk en wat verdien ik per maand?

Zoals we zeiden nemen we nu Tirol, Oostenrijk als voorbeeld. Hier is de opleiding tot ski- of snowboardleraar een officiële beroepsopleiding. De kosten die met de opleiding gepaard gaan zijn bij SnowSport Nederland inclusief reis, begeleiding, verblijf én baangarantie vanaf pak ‘m beet, hang ‘m weg 1450 euro. Hierdoor heb je wel je Anwärter-diploma behaald waardoor je op basis van een 6 daagse lesweek tussen de 900 en 1100 euro per maand verdient. Deze salarissen verschillen nog wel eens aangezien iedere school zelf mag bepalen hoeveel hij jou betaalt, maar het ligt er ook aan of de school voor jou een woning regelt of niet.

Even samenvattend krijg je dus voor een 24 uurse werkweek (4 uur per dag a 6 dagen in de week) rond de 1000 euro en dat is niet slecht voor het uitoefenen van je hobby! Ook al zijn de uren tussen je klasjes door vaak besteed aan het skiën met andere leraren of het helpen in de school zelf, kortgezegd heb je nog veel tijd over waarin je kan doen en laten wat je wilt. Wil je liever feesten, slapen of socializen? Dan houdt niemand je tegen, maar de slimme bijna-leraren onder ons zien uiteraard al mogelijkheden om een baantje ernaast te nemen. In het winterseizoen zijn ze namelijk vaak wel op zoek naar mensen die de handen uit de mouwen willen steken en dus zijn er altijd wel baantjes zoals het werken in de skiverhuur, glazen halen in de lokale après-ski bar of oppassen in hotels.

Een bijkomend voordeel als skileraar is dat je vaak gratis eten op de piste hebt en je ‘Skilehrerbier’ hebt in de après-ski, ofwel, bier met korting! Als je dan nog geen geld overhoudt..

En wat nou als ik niet in Oostenrijk, Duitsland of Zwitserland als leraar aan de slag wil?

Stel dat je liever in de Franse of Italiaanse sneeuw staat les te geven dan moet je in Oostenrijk het tweede niveau van ski- of snowboardleraar behalen. Dit heet het Landes niveau en deze opleiding duurt 26 dagen voor skiërs en 16 voor snowboarders. Deze opleiding is wel een stuk pittiger dan kleine broer Anwärter want je moet hiervoor een stuk beter kunnen skiën en werkervaring op hebben gedaan.

Ik heb ondertussen mijn diploma voor leraar behaald, hoelang is deze geldig?

Een Anwärter diploma blijft normaliter een aantal jaar geldig. De precieze hoeveelheid jaren kunnen wij je niet geven aangezien dat afhankelijk is of je gewerkt hebt of niet. Logischerwijs is het diploma minder lang geldig wanneer je er geen gebruik van hebt gemaakt. Dit is verder je eigen verantwoordelijkheid, er zal dus geen brief naar je toe gestuurd worden of je niet heel misschien je Anwärter zou willen verlengen. Even vragen bij de school waar je les hebt gegeven doet meestal wonderen!

Skileraar

Bij deze hopen we je nu genoeg handvaten te hebben gegeven zodat je weet waar je aan toe bent. Wil je toch nog meer weten over een opleiding tot skileraar of snowboardleraar? Of waar je allemaal aan moet denken om een seizoen lang jouw droombaan in de sneeuw te kunnen verwezenlijken? Kijk dan eens op de site van Snowsport Nederland, zij hebben de antwoorden op de rest van je vragen. Voor december zitten ze helaas al vol, maar voor januari is er nog plek!

Bron:

Foto's: SnowSport Nederland

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws