Nieuws - 1 april 2016   9:13 Ski touring wint flink terrein in wintersportland!

Door:

Niet alleen het freestyleskiën zit internationaal gezien flink in de lift, ook het touren op ski’s begint flink terrein te winnen! Zeker in deze periode is het duidelijk dat de skitour liefhebbers flink aan het toenemen zijn. 

Iedere sport heeft te maken met trends en de wintersport is daar niet anders in. Er zijn altijd verschuivingen bezig en de laatste jaren begint de sport steeds meer richting de freeride kant te gaan. Freeriden, backcountry trips en het toeren op ski’s hebben in een korte tijd veel populariteit gewonnen en de poederlatten zijn dan ook niet aan te slepen!

Met name het skitouren begint aan terrein te winnen in wintersportland en dat wordt in deze tijd van het jaar nogmaals heel erg duidelijk. Tijdens het hoogtepunt van het seizoen ligt er meestal teveel verse sneeuw en is het lawinegevaar te hoog om écht lekker te kunnen toeren, terwijl de condities nu in bekende freeride gebieden helemaal top zijn.

De grote vraag is natuurlijk waar deze populariteit vandaan komt. De Britten denken het in ieder geval wel te weten, zij denken namelijk dat het te maken heeft met het feit dat veel oudgedienden in de wintersport wel klaar zijn met het pisteskiën en dat het freeriden/skitoeren met alle exposure op het internet natuurlijk een heel cool imago heeft gekregen. Door een setje stijgvellen onder je ski’s te plakken en een setje toerbindingen op je ski’s te schroeven kan je op plekken komen die normaal gesproken onbereikbaar zijn en dit zie je natuurlijk veel in de welbekende edits en films. Het fitness element zou ook een grote rol spelen omdat je een serieus uithoudingsvermogen nodig hebt om een hele dag een berg te beklimmen op jacht naar verse poedersneeuw.

Hoe hard de sport precies aan het stijgen is wordt niet bekend gemaakt omdat dit soort informatie lastig te meten is, maar het mag wel duidelijk zijn dat er steeds meer tourskiërs in de sneeuw te vinden zijn. Dit brengt uiteraard ook een behoorlijk risico met zich mee omdat lang niet alle nieuwe tourskiërs ook daadwerkelijk weten wat ze doen. Tijdens het afgelopen seizoen bijvoorbeeld zijn er veel lawineincidenten geweest waar tourskiërs bij betrokken waren en dit heeft voor een groot deel te maken met ervaring.

De echte ervaren tourskiërs weten namelijk dat ze niet moeten willen rondlopen wanneer er net een flinke lading sneeuw gevallen is. Knal op dat soort dagen de verse poederafdalingen vlak naast de pistes af en als het allemaal wat meer gesetteld is kunnen de tourski’s weer uit het vet. Zo blijft het voor iedereen een geweldige sport!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws