Nieuws - 7 januari 2019   13:44 Skigebied Hochkar ontruimd wegens lawinegevaar

Door:

Hebben we al gezegd dat de situatie gevaarlijk is in Oostenrijk? In het skigebied Hochkar is het zo link, dat het hele dorp ontruimd moet worden! 

Die Oostenrijkers zijn echt niet bang voor een beetje sneeuw en ze zijn ook zeker wel iets gewend, maar zelfs dit is voor Oostenrijkse begrippen bizar te noemen. Vandaag kreeg iedereen die verblijft in het skigebied Hochkar te horen dat ze het dorp moesten verlaten.

Het lawinegevaar rondom het dorp zelf is zo ontzettend hoog dat de lawinedienst niet kan garanderen dat ze veilig lawines kunnen knallen in het gebied. De wegen zijn bovendien al sinds vrijdag volledig afgesloten, maar nu worden alle inwoners en aanwezige gasten in een konvooi het dorp uit geloodst.

Voorlopig afgesloten

Zodra het dorp leeg is zal de lawinedienst, voor zo ver als het lukt, beginnen met de werkzaamheden. Morgenochtend om 8 uur ‘s ochtends zal de lawinedienst nogmaals kijken naar de situatie en bepalen of het gevaar voor lawines die over het dorp kunnen rollen voldoende is afgenomen. Is dat niet het geval? Dan blijft het skigebied ook op dinsdag voor vrijwel iedereen een no-go gebied.

De toegangsweg naar het dorp is dus volledig afgesloten en om 14.00 uur moeten alle aanwezigen in het dorp zich verzamelen om in een konvooi het dorp te verlaten. Mensen worden opgevangen in nabij gelegen dorpen en pas als de situatie veilig genoeg is bevonden mag men het dorp weer in.

Het afschieten van de lawines is nog een aardig moeilijke klus, aangezien de helikopters niet kunnen vliegen in het gebied. De situatie is bovendien erg gevaarlijk in de gebieden waardoor de lawinedienst ook niet kan hiken naar de belangrijkste hotspots. Voor een deel van de gebieden zit er dus niks anders op dan te wachten totdat de situatie een beetje gaat stabiliseren, al kan dat nog wel eens meer dan een week duren!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws