Nieuws - 28 oktober 2020   10:02 Skigebieden in Zuid-Tirol blijven ‘voorlopig gewoon open’

Door:

Ondanks het feit dat de Italiaanse overheid in z’n laatste decreet stelde dat alle skigebieden moeten sluiten tot en met 24 november, is dat niet zo eenduidig als je zou denken. Zuid-Tirol heeft een uitzonderingspositie en zet de regels niet door! 

Het wordt er nu niet bepaald duidelijker op met alle regels die gelden. Italië kondigde eerder heel stellig aan dat er nieuwe maatregelen moesten komen om het coronavirus te bestrijden en een van de belangrijkste punten in de nieuwe maatregelen was het volledig sluiten van alle skigebieden tot 24 november, met een mogelijkheid op nog een verlenging. Nu blijkt toch dat dit decreet waarschijnlijk niet zo hard is als je zou denken en dat is dan weer te danken aan de hele bijzondere politieke situatie in het Italiaanse berggebied.

Zuid-Tirol is namelijk officieel onderdeel van Italië, maar dat is niet altijd zo geweest. Zoals je waarschijnlijk kan verwachten was Zuid-Tirol ooit onderdeel van het ‘gewone Tirol’ en spreekt het gros van de bevolking daar ook geen woord Italiaans, maar allemaal Duits. Door de bijzondere politieke situatie is Zuid-Tirol tegenwoordig een autonome provincie, waardoor ze heel veel regel- en wetgeving volledig zelf kunnen bepalen. Zo ook de maatregelen rondom het coronavirus.

Skigebieden blijven open

Hoewel de rest van Italië dus met veel strengere maatregelen zit, heeft Zuid-Tirol hier zijn eigen draai aan gegeven. Ze hebben ervoor gekozen om het meerendeel van het maatregelen pakket wel over te nemen, maar ze laten zelf de horeca open tot 20.00 ipv 18.00 uur in de rest van Italië. Ook gaan ze in Zuid-Tirol dus niet zo ver dat ze alle skigebieden de deuren laten sluiten tot en met 24 november, vermoedelijk omdat de sluiting hiervan een zware tik is voor de economie van de regio.

Voorlopig betekent het dus dat de skigebieden in Zuid-Tirol gewoon open blijven voor recreanten, al geldt hier wel een maatregel uit het decreet die stelt dat groepen niet samen mogen komen, maar dat is niet anders dan in de meeste andere Europese landen.

Overigens geldt sinds vandaag het oranje reisadvies voor Zuid-Tirol, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws