Nieuws - 9 februari 2017   9:42 Skiliften voor dummies: Nooit meer onderuit met deze tips!

Door:

Als je gaat touren of je eigen sneeuwscooter hebt dan heb je er misschien niks mee te maken, maar voor de rest van de wereld is een skilift gebruiken echt wel een must. En face it, heel veel mensen kunnen zelfs na jaren nog steeds niet met die dingen overweg. Kan jij of een van je vrienden wel een opfriscursus gebruiken voordat je straks volle bak faceplant?

Als je toevallig een restaurantje naast een bergstation van een paar skiliften hebt dan kan je daar volle bak genieten op het terras. De een na de andere gaat op z’n muil en dat terwijl ze al jaren op ski’s of snowboards staan! Hoe moeilijk kan het zijn? Erg moeilijk blijkbaar en daarom hebben we de skiliftgids voor dummies in het leven geroepen!

1. Magic Carpet

Skilift

Magisch? Nah. Makkelijk? Ja! Of nou ja, als je ‘m al een keer gebruikt hebt. Hij rolt lekker simpel naar boven en zelf hoef je geen reet te doen, behalve blijven staan natuurlijk.

Voordelen:

– Veel makkelijker dan dit gaat het echt niet worden.

– Simpelweg staan en de band doet de rest.

Nadelen:

– De eerste keer ga je waarschijnlijk half op je muil omdat je je balans niet kan behouden

– Zo. Fucking. Traag.

– Gegarandeerd ramvol kleine kinderen omdat deze alleen op de kinderpiste staan. Je verdiende loon omdat je nog niet kan wintersporten, heiden!

2. De één-persoons sleeplift

Skilift

Heb je de magic carpet overleefd? Mooi! Deze keer ga je namelijk wél op je bek de eerste keer dat je het doet. Skistokken in één hand en recht blijven staan terwijl je de stang pakt en tussen je benen stopt (niet zo vies nadenken!). Snowboarders: doe één binding los en probeer te blijven staan. Vervolgens niks meer doen totdat je boven aankomt en de stang weer weg moet smijten.

Voordelen:

– Je bent altijd alleen, dus geen awkward stiltes of andere tenenkrommende situaties

– Ze zijn heel goed om korte pistes snel achter elkaar af te leggen of weer terug in het park te komen

Nadelen:

– Alles gaat solo en dus duurt het soms een baard voordat je aan de beurt bent.

– De eerste keer dat je in zo’n lift stapt ga je waarschijnlijk hard op je smoel en sommigen snappen het na jaren nog steeds niet. Oftewel, epic faceplant avenue bij de sleeplift.

– In het begin kan je het handsfree wel vergeten. Je hebt al je concentratie nodig om niet spectaculair hard onderuit te gaan!

– Sloom. Teveel tijd om al je levenskeuzes te overdenken en je ineens te herinneren hoe awkward je vroeger was met je Pokémon collectie.

3. De twee-persoons sleeplift

Dit is weer eventjes een stukje next level, nu mag je die sleeplift met z’n tweeën doen! Ga dicht naast elkaar staan, pak de stang en schuif dat anker onder je reet. Nu nog hopen dat je liftmaatje geen asshole is die bochten wil draaien in de lift zodat jij op je muil gaat. Twee skiërs samen gaat super makkelijk, twee snowboarders hebben een beetje oefening nodig anders wordt het weer een dikke glijpartij. Snowboarders kunnen makkelijker alleen naar boven gaan door het anker tussen de benen te schuiven. En oh ja, ga op je board staan en niet met je voeten in de sneeuw!

Voordelen:

– Sneller dan de één-persoons versie omdat je minder lang hoeft te wachten

– Je kan samen met je vriend/vriendin/après-ski scharrel naar boven

Nadelen:

– Twee personen betekent ook twee keer zoveel kans om op je bek te gaan.

– Op koude dagen is zo’n lift ook cold as balls!

– Je hebt niet altijd je liftmaatje voor het kiezen. Veel plezier met die rare Tsjech naast je die maar blijft brabbelen!

– HOE DE F*CK KOM IK HIER VANAF HEEEEELP!

4. Stoeltjeslift

Skilift

Een lekker zacht stoeltje die zich automatisch onder je reet schuift zonder dat je daar echt iets voor moet doen. De stoeltjeslift is een klassieker! Je kan met (bijna) al je vrienden in één keer naar boven en je zit gewoon stil. Geen gedoe met balans houden dus, alleen maar chillen als een baas. Zo hoort het leven te zijn.

Instappen is zo makkelijk als maar zijn kan, al ligt er even aan of je een nieuwe fancy lift hebt of zo’n oldschool kreng. Bij die laatste komt hij op snelheid naar je toe en word je echt de stoel in gesmeten, dus moet je wel een beetje voorbereid zijn. Nieuwe liften hebben vaak lopende banden die je naar de juiste plek brengen en het enige wat jij nog moet doen is je reet laten zakken. En die veiligheidsbalk dichtdoen natuurlijk!

Voordelen:

– Supersnel en comfortabel!

– Je kan je telefoon gewoon gebruiken, je kan met je vrienden praten en selfies nemen tot en met. En natuurlijk je moeder bellen dat je écht niet teveel drinkt, maar gek genoeg wel klinkt als een houthakker die al veertig jaar aan het kettingroken is.

– Om hier uit te vallen moet je skills hebben. Althans, sommige mensen…

– Je kan het zou uitkienen dat je precies naast die ene chick komt te zitten. Kan je mooi jouw geniale openingszinnen proberen!

Nadelen:

– Achterlijke debielen die zonder te kijken de veiligheidsbalk dichtrammen. Zit je helm ervoor? Gefeliciteerd, je hebt nu een helm met een deuk erin!

– “SHIIIIT M’N SKISTOK!” Yep, succes met dat ding terugvinden. Dat gaat een FWT achtig tourtje worden!

– Die ene vage dude die awkward gesprekken begint in een stoeltjeslift zit al-tijd naast jou.

– Al je vrienden zitten in dezelfde lift en jij moet je in eentje een lift later pakken. Gezellig!

– Waait het als een gek? Dan krijg jij het ijskoud! Bonuspunten als het sneeuwt, dan word je namelijk een soort sneeuwpop als er geen kap bij zit.

5. Gondel

Skilift

Hoe hufterproof wil je het hebben? Je doet je ski’s/snowboard uit en je loopt de gondel in, zoekt een zitplek uit en klaar. Je zit lekker in je eigen bakje, je voelt geen wind of kou en met een beetje mazzel is je stoel nog verwarmd ook. En er kunnen meer mensen in dan een stoeltjeslift, dus je kan makkelijk met je hele vriendengroep instappen!

Voordelen:

– De snelste manier om omhoog te komen én ze leggen vaak grote afstanden af. Zo kan jij écht meters maken!

– Je kan met je hele crew in één keer naar boven. Geen gewacht meer, na het uitstappen gewoon gelijk gaan.

– Geen oefening nodig, iedere debiel kan met een gondel overweg.

Nadelen:

– Mensen die een scheet laten in een gondel mag je uit de lift gooien. Serieus, wat voor een soort hel wil je van je gondel maken?

– Je zit dichter op elkaar, waardoor je ritje met vreemden ook extra awkward kan worden.

– Die dingen om je ski’s en board in te zetten? Past meestal voor geen meter en dan zit jij met je gear in een gondel iedereen tegen z’n hoofd te stoten.

6. Kabelbaan

Skilift

Niet te verwarren met de gondel! Deze krengen zijn namelijk veel groter dan die kleine gondeltjes en daardoor kunnen ze in één keer veel meer mensen meenemen. Gewoon instappen, blijven staan en uitstappen als je boven bent. Hoe simpel kan het zijn?

Voordelen:

– Fucking massive! Je kan een complete party houden in dit beest.

– Ook mensen die niet skiën of snowboarden kunnen hiermee makkelijk naar boven.

Nadelen:

– ’s Ochtends de eerste kabelbaan pakken? Succes! Je staat met je neus in andermans oksels en als je ook maar een stap probeert te zetten heb je drie mensen omver geduwd.

– Geen tot bijna geen zitplekken. Probeer jij jezelf maar een staande te houden in zo’n bak terwijl er gedrukt wordt, je een paar ski’s of een board vast moet houden én zo’n lusje aan het plafond vast moet houden!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws