Nieuws - 12 april 2019   9:25 Sknow: Apparaat op je ski’s gebruikt radar om zwakke sneeuwlagen te herkennen

Door:

Een klein apparaatje voor op je ski’s waarmee je de kwaliteit van de sneeuwlagen onder je ski’s live kan monitoren? Een Noorse startup heeft het ontwikkeld en ze noemen het de ‘Sknow’! 

Hoeveel je ook van lawinekunde af weet, iedereen kan toch zo maar ineens verrast worden door een loskomende sneeuwmassa. In de hoop dit risico een beetje te verminderen heeft een startup uit Noorwegen een nieuw systeem ontwikkeld dat met een soort radar werkt om verzwakte sneeuwlagen te kunnen herkennen en directe feedback aan jou te geven.

“We hebben een device gemaakt dat je net voor je binding installeert en radarsignalen naar de sneeuw stuurt, om je vervolgens te laten weten hoe stevig deze structuur is.” De makers zijn heel duidelijk over het doel van dit apparaat. Het vervangt lawinekunde absoluut niet, maar het is écht een extra tool om meer informatie te verzamelen en juiste keuzes te maken in gevaarlijk terrein.

“Lawines zijn onze grootste zorg in de backcountry. Plaatlawines zijn verantwoordelijk voor 90% van de fatale ongevallen en deze worden vaak getriggerd door de skiërs zelf. Zo’n plaat lawine bestaat uit een plaat sneeuw die over een sneeuwlaag schuift en wordt in gang gezet door een verzwakte laag. Het gewicht van een skiër kan dit makkelijk laten breken met een lawine als gevolg. Het goede nieuws is dat wij een apparaat hebben ontwikkeld die deze lagen kan herkennen.”

Detectie

De Sknow meet via radar dus de stabiliteit van de sneeuwlagen en heeft ook nog eens een detectie voor de hellingshoek van het terrein, een van de cruciale factoren als op het lawines aan komt. Deze informatie wordt verzameld en kan door de skiër live bekeken worden.

Sknow

Door een aantal ledjes op het apparaat wordt aangegeven of de sneeuw veilig is of dat de sneeuwlagen toch erg gevaarlijk zijn. Deze informatie wordt bovendien opgeslagen door Sknow en kan doorgezonden worden naar een online kaart, zodat anderen een duidelijk beeld krijgen van de veiligheid op verschillende hellingen.

Beschikbaarheid

Het product zit op dit moment in de testfase, maar het doel is om de Sknow vanaf aankomende herfst daadwerkelijk op de markt te zetten. Via de website kan je op de hoogte gehouden worden en krijg je een melding wanneer zaken als prijzen daadwerkelijk beschikbaar zijn.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws