Nieuws - 17 april 2015   12:06 Slecht nieuws, het gaat niet zo goed met de wintersport!

Door:

Ouch! Het nieuwste International Report on Snow & Mountain Tourism trekt een paar vervelende conclusies waar wij alles behalve blij mee zijn. Het schijnt namelijk niet zo goed te gaan met de internationale wintersport! 

Dit zijn verhalen die je liever niet wilt horen. Als rasechte wintersportfan wil je dat iedereen zoveel mogelijk geniet van de sneeuw maar blijkbaar is de wintersportbranche aan het stagneren! Jarenlang zat er een lichte groei in de hoeveelheid wintersporters maar deze groei begint nu af te vlakken en in sommige plaatsen is het zelfs aan het afnemen.

In Noord-Amerika, Italië en Zwitserland was er al eerder een lichte daling te zien in de hoeveelheid wintersporters, maar nu staan Oostenrijk en Frankrijk ook op dit lijstje. Het grote probleem zit in de aanwas van Europese vakantiegangers, waar met name Oostenrijk, Zwitserland en Andorra het van moeten hebben. In de afgelopen vijf jaar is de hoeveelheid buitenlandse wintersporters namelijk niet tot nauwelijks gestegen terwijl er miljoenen euro’s geïnvesteerd moeten worden.

De grote boosdoener is uiteraard de economische situatie in Europa, die ondanks wat verbetering nog altijd niet geweldig is. Als er wat minder geld binnenkomt gaan mensen het eerste korten op luxe reisjes zoals de wintersportvakantie!

Buiten Europa

Met name de gebieden in Oostenrijk zijn daarom hard bezig om nieuwe klanten buiten Europa te zoeken. Azië staat hoog op deze lijst en de laatste jaren zijn er steeds meer Aziatische vakantiegangers te vinden in de sneeuw, maar dit is nog altijd niet genoeg om de Europeanen op te vangen. Andere opkomende markten zijn het Midden-Oosten en Rusland, maar voor de Russen zal het alleen maar moeilijker gaan worden gezien de economische sancties tegen Poetin.

Een beetje nuance is overigens wel op zijn plaats, het is namelijk niet zo dat skigebieden nu ineens in financiële problemen zullen komen doordat er minder wintersporters komen. Als de economische situatie in Europa, Noord-Amerika en Rusland snel vooruit gaat zal er niets aan de hand zijn, pas als deze daling nog een paar jaar door zal zetten is er sprake van een écht groot probleem.

Oorzaak

De schrijver van het onderzoek, Laurent Vanat, weet wel waar de oorzaak van het probleem ligt. “Het overgrote deel van de skigebieden moet het hebben van lokale klanten en ze hebben moeite om nieuwe wintersporters aan te trekken. De baby boom generatie bestaat uit fervente skiërs, maar de nieuwere generaties zijn er moeilijk warm voor te krijgen.”

“De demografische groei in Europa speelt niet in het voordeel van een wintersportcultuur en dit probleem treft niet alleen de Europese skigebieden maar ook de markten er buiten.”

Het grote probleem ligt dus bij de jongeren! We gaan niet genoeg op wintersport en daar moet nodig wat aan gebeuren. Wij zijn Snowchamps gestart om heel de BeNeLux zo enthousiast mogelijk te maken voor alles wat met de winter te maken heeft en blijkbaar is dit nu harder nodig dan ooit!

Het laatste wat we willen is dat skigebieden de deuren moeten sluiten of dat het simpelweg onbetaalbaar wordt en daarom hebben we jouw hulp nu extra hard nodig! Like, reageer en share onze artikelen op Facebook, Twitter en Instagram en zorg ervoor dat al je vrienden in contact komen met deze awesome sport, zodat ze volgend seizoen zelf staan te popelen om naar de sneeuw te gaan!

Bron:

Foto: Dollar Photo Club

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws