Nieuws - 29 januari 2021   15:16 Sneeuwchaos houdt aan, hoog lawinegevaar en afgesloten wegen

Door:

Gisteren schreven we al over de sneeuwchaos die momenteel de Alpen heeft bereikt, maar vandaag is daar nog weinig veranderd. Het lawinegevaar is hoog en er zijn al heel wat wegen afgesloten! 

De sneeuwstorm die gaande is zorgt voor de nodige ellende, doordat er in een korte tijd heel veel sneeuw valt, maar dit op een instabiele laag terecht komt. Daarnaast zijn de temperaturen relatief hoog, waardoor er lokaal ook nog eens hele zware natte sneeuw naar beneden komt of het zelfs aan het regenen is. En ja, dat is een recept voor chaos! Gisteravond schreven we er al over, maar inmiddels is die chaos niet bepaald gaan liggen.

Lawingevaar

Vanuit het westen gezien is het lawinegevaar het grootste en wanneer we naar de kaarten kijken, dan bevind een groot deel van de Franse Alpen zich inmiddels in gebied met lawinecijfer 5, het hoogste op de schaal van lawinegevaar. De lawineregio Montagne Alpes du Nord heeft rondom de Zwitserse grens aardig wat donkerrode regio’s, waar het gevaar nog lang niet geweken is.

Inmiddels zijn er al de nodige (natte sneeuw) lawines naar beneden gekomen en die hebben er voor gezorgd dat een hoop toegangswegen tot een aantal bergdorpen, met name in de Franse regio Savoie, afgesloten zijn. In Frankrijk blijven sommige wegen dicht en worden er konvooien ingezet om mensen van- en naar de dorpen te begeleiden, buiten die konvooien is het niet mogelijk om sommige dorpen te bereiken. Inmiddels is in de regio Isère ‘code oranje’ actief en wordt men geadviseerd om voorlopig binnen te blijven, totdat het gevaar geweken is.

“Het weer voor de komende dagen ziet er ook nog niet goed uit”, aldus een woordvoerder van de regio Bessans in Frankrijk. “Iedereen moet zeer voorzichtig zijn wanneer men naar buiten gaat. De veiligheid moet voorop staan.”

Ga niet de bergen in

De Franse ADSP, de nationale bond voor pisteveiligheid, roept eveneens iedereen op om voorlopig de bergen te vermijden, ook de pistes. “Savoie en Haut-Savoie hebben nu lawinecijfer 5. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie en bovendien draaien de reddingsdiensten niet op de normale capaciteit. Het aantal lawine incidenten deze winter zorgt voor grote angst voor deze periode.”

Verder hebben ze aangegeven dat de reactietijd van de reddingsdiensten met een helikopter, een stuk langer is omdat er veel minder bezetting in de skigebieden is. De gebruikelijke leden van de pistedienst zijn niet of minder aanwezig, waardoor het dus veel langer kan duren voordat een lawineongeval opgemerkt wordt, of totdat er iemand heen kan gaan.

Ook wegen dicht in Oostenrijk

In Oostenrijk ligt het lawinegevaar lager dan in Frankrijk of Zwitserland, maar dat betekent niet dat het allemaal prima is. Ook in Oostenrijk zijn veel wegen afgesloten. In het Arlberg zijn de nodige wegen dicht vanwege het gevaar op lawines en ook op de hogere bergwegen rondom Innsbruck zijn afsluitingen te vinden, omdat het risico te hoog is.

Lawine

De situatie lijkt overigens ook niet heel snel te gaan verbeteren in de Alpen, omdat verbetering van het weer nog even op zich laat wachten. Vooralsnog blijft het advies in de regio’s dus hetzelfde: let goed op de informatie van de lokale autoriteiten en kijk goed uit waar je heen gaat!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws