Nieuws - 1 februari 2021   15:16 Sneeuwchaos: Lawines eisen meerdere slachtoffers

Door:

De sneeuwchaos van de afgelopen dagen zal niemand ontgaan zijn. Het hoge lawinegevaar én daarmee de vele grote lawines hebben meerdere slachtoffers geeist! 

De afgelopen dagen ging het ineens hard. Een keiharde dump kwam naar beneden op een instabiele laag, waardoor het lawinegevaar in een paar uur tijd gigantisch hoog werd, zelfs tot lawinecijfer 5. Aan alle kanten werd aangegeven dat men niet de bergen in moest trekken en hoewel de situatie inmiddels een beetje stabieler is geworden, is het gevaar nog steeds niet geweken.

Om je een beeld te geven hoe heftig het was: in Duitsland, waar nog niet eens het hoogtepunt van de sneeuwval was, was de situatie zo link dat er in 48 uur tijd in één regio (Oberstdorf) tussen de 30 en de 50 lawines naar beneden kwamen. Niet allemaal waren ze heel erg groot, maar het toont wel aan hoe link de situatie is.

Meerdere slachtoffers

In grote delen van de Alpen was het lawinegevaar zo hoog, dat lawines ofwel spontaan los konden komen, of dat een enkele wintersporter al genoeg is om een hele sneeuwmassa los te trappen. Mede daarom werd direct opgeroepen om niet de bergen in te duiken, maar die oproep heeft niet iedereen gevolgd. Er zijn meerdere mensen overleden in de bergen nadat ze begraven zijn in een lawine.

16-jarige in Kuhtai

In Kuhtai bijvoorbeeld overleed een 16-jarige Duitse jongen. Samen met twee vrienden (14 en 15 jaar) waren ze aan het skiën in Kuhta, toen ze besloten om de piste te verlaten. Even verderop bleef de jongen even staan omdat een van z’n ski’s uitklapte, maar vermoedelijk heeft hij daarmee zelf een lawine in gang gezet. De jongen werd begraven, terwijl de twee anderen wisten te ontkomen. Door een lawinehond in te zetten werd het levenloze lichaam van de jongen na ongeveer 2 uur zoeken gevonden.

Tourskiër in Widdersberg

Zaterdagochtend was een tourskiër alleen op pad in Widdersberg, toen hij werd begraven door een lawine rond 10 over 12. Twee omstanders zagen de lawine gebeuren en wisten niet of er iemand onder lag, maar besloten wel om met hun pieper het veld af te kammen. Ze kwamen een signaal tegen en na tien minuten wisten ze de locatie van de man te vinden en begonnen ze met uitgraven. De man lag onder twee meter sneeuw en ondertussen waren ook de hulpdiensten gearriveerd, die vervolgens begonnen met een reanimatiepoging. Het mocht echter niets meer uit maken, de man was al overleden.

Tourskiër in Gastein

In het Oostenrijkse Gastein overleed ook een tourskiër, een 29-jarige man. Hij was aan het touren van de Hahnbalzköpfl in Gastein naar Rauris, toen hij werd gegrepen door een lawine. Er was niemand anders in de buurt en niemand heeft dus gezien dat de man begraven werd. Pas nadat de man niet op een afgesproken plek aan gekomen was, hebben zijn vrienden de hulpdiensten ingeschakeld. Zij zijn vervolgens met een lange zoektocht bezig geweest, omdat de man geen lawinepieper bij zich droeg. Uiteindelijk kon alleen zijn levenloze lichaam geborgen worden.

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. In het Zwitser St. Moritz waren twee personen aan het hiken, toen ze begraven werden door een lawine. Ze werden van het looppad weggesleurd en volledig begraven door de sneeuwmassa. Het stel had bij het wandelen honden meegenomen en die honden hebben uiteindelijk voor de redding gezorgd. Doordat ze hard begonnen te blaffen werd de aandacht getrokken van een ander stel sneeuwschoenwandelaars, die vervolgens de reddingsdiensten in hebben geschakeld.

Een van de hikers had nog een hand boven de sneeuwmassa, waardoor ze snel konden beginnen met graven. Na in totaal ongeveer 20 minuten waren ze beide uit de sneeuw gehaald en konden ze het beide navertellen, met alleen onderkoelingsverschijnselen. Dit is het derde ‘lawinewonder’ in een paar dagen tijd, nadat eerder al iemand in Val d’Isere na een lange tijd gered kon worden en een man in Tignes, die eveneens een engeltje op z’n schouders heeft.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws