Nieuws - 18 november 2019   14:39 Sneeuwchaos legt groot gedeelte van de Alpen volledig plat

Door:

Damn, de chaos is echt volledig gearriveerd in het Alpengebied. De berichten blijven maar binnen stromen en er lijkt geen einde aan te komen! 

Wintersporters die volledig ingesneeuwd zijn, bomen die als luciferhoutjes omvallen en lawines die dorpen bereiken. Het is allemaal voorbij gekomen binnen 48 uur tijd. Inmiddels is het even iets rustiger, maar de afterbang is nog steeds behoorlijk aanwezig.

Stubaital

Om te beginnen: het Stubaital. In het Oostenrijkse dal ging het aardig mis, daar is gisteren namelijk een lawine naar beneden gekomen over een van de wegen rondom het dorp en die heeft een busje getroffen. Het busje werd meegesleurd en gelukkig kon de zes. inzettenden wegkomen zonder kleerscheuren, maar deze lawine brengt wel grotere problemen met zich mee.

Er zitten namelijk 250 mensen vast op de gletsjer aangezien de gletsjerweg nu volledig afgesloten is. Zij zijn opgevangen in het dalstation van de Mutterbergbahn en ondertussen zijn de reddingsdiensten druk bezig met een noodroute, maar dat kan uiteraard nog wel even duren. Ergens vanmiddag zou de weg weer open moeten kunnen, mits ze snel genoeg de lawines weg kunnen werken.

Lawine door dorp

Zoals gezegd gingen er ook een lawine door een dorpje heen. Zo ging het mis in het Italiaanse dorp Val Martello, waar een sneeuwmassa los kwam en twee huizen heeft geraakt. De lawine duwde vervolgens bomen, en grote rotsblokken door het dorp heen, waardoor de schade flink te noemen is.

Het dorp heeft het sowieso niet getroffen, want later rolde er ook nog eens een lawine over de enige toegangsweg van het dorpje. Oftewel, de boel is volledig afgesloten.

Meer afgesloten dorpen en overige problemen

Uiteraard zijn er nog meer afgesloten dorpen te vinden in de Alpen! Zo heeft Saas-Fee grote problemen door de zware sneeuwval en werd de weg tussen Saas-Grund en Saas-Fee afgesloten. Er was namelijk een grote kans op lawines die over deze weg zouden rollen en dus hadden ze geen andere keuze.

Gondel

In het Italiaanse Madonna di Campiglio is een boom op de kabel van een gondel gevallen, waarop een 14-jarige uit de gondel viel. Gelukkig lag er een flink pak sneeuw onder deze gondel waardoor de gevolgen beperkt bleven.

Bewoners moeten binnen blijven

In grote delen van Oostenrijk is vandaag een luchtalarm af gegaan, wat betekent dat de inwoners zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Er zijn ook al evacuaties uitgevoerd in dorpen vanwege lawinedreiging of mogelijke aardverschuivingen.

Veel huizen in Oostenrijk en Italië zitten bovendien zonder stroom en dat heeft vooral te maken met bomen die over de elektriciteitskabels heen zijn gevallen. Er wordt heel hard gewerkt om dit allemaal te herstellen, maar dit is geen kleine klus. Doordat het op veel verschillende plekken is mis gegaan en de gebieden niet heel makkelijk te bereiken zijn, is het een grote operatie om de elektriciteit weer te herstellen. Voor sommige gemeenten gaat het mogelijk nog enkele dagen duren voordat de situatie weer stabiel is.

Durch Schneedruck stürzt im Pustertal ein Baum auf eine Stromleitung // Questa mattina in val Pusteria un albero è caduto su una linea elettrica. Video: Privat

Geplaatst door Landesfeuerwehrverband Südtirol op Zondag 17 november 2019

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Regen, wind, het lijkt bijna herfst. Beetje jammer dat de winter nog zo ver weg is! Dan maar een lekkere treerun om je zondag beter te maken?  Lees Meer…

Meer Nieuws