Nieuws - 23 december 2017   10:02 ‘Sneeuwdichtheid lawine bepalende factor voor overlevingskans’

Door:

Het klinkt eigenlijk heel logisch, maar het is tot nu toe nog nooit bewezen. De dichtheid van de sneeuw en de hoeveelheid vocht is een doorslaggevende factor in de overlevingskansen bij een lawine!b

Een lawineslachtoffer die begraven is moet binnen 15 aminuten uitgegraven worden anders neemt z’n overlevingskans drastisch af, maar soms heeft een slachtoffer mazzel en ontstaat er een luchtpocket of een soort luchtweg zodat er in ieder geval nog geademd kan worden. Nu is er onderzoek gedaan naar het effect van sneeuwdichtheid op die luchtpockets en luchtwegen.

Verschillende dichtheid

Gemiddeld gezien verschilt die dichtheid namelijk flink door het seizoen heen. In januari is de sneeuw meestal het lichtste, het droogste en daardoor heeft het ook de laagste dichtheid. In februari wordt de sneeuw al natter en in maart is de sneeuw op z’n zwaarst. Het effect hiervan was tijdens het onderzoek goed te merken, waar de onderzoekers wel aardig ver voor moesten gaan.

In 2014 hebben ze namelijk in januari, februari en maart meerdere vrijwilligers begraven in de sneeuw om een kunstmatige lawine te simuleren om vervolgens alles te meten. Het bleek dat de hoeveelheid zuurstof in het bloed het hoogste bleef in de droge januari sneeuw, terwijl ze de proeven in maart eerder stop moesten zetten omdat de vrijwilligers dreigden te stikken in de sneeuw.

CO2

Ook zijn ze er achter gekomen dat lossere sneeuw veel lucht meeneemt in de sneeuwmassa, terwijl het juist minder CO2 absorbeert, dit doet de zwaardere sneeuw juist weer beter. Tijdens de tests bleek dat bij een lage sneeuwdichtheid de vrijwilligers makkelijker adem konden halen, maar dat ze ook duizelig en misselijk werden vanwege de grote hoeveelheid CO2 die ze zelf weer inademen omdat het nergens heen kan. “Dit verbaasde ons en toont aan dat sneeuw een zeer complex element is, waar we zeker meer onderzoek naar moeten doen”, aldus een van de onderzoekers.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws