Nieuws - 11 februari 2016   16:08 Sneeuwupdate 11 februari: SNEEEUW!

Door:

Na een paar onstuimige dagen in de Alpen is de situatie weer eens compleet veranderd. Zware windstoten hebben plaats gemaakt voor zon en dan moet het beste nog komen. Het gaat de komende dagen weer keihard sneeuwen in de bergen! Waar gaat het meeste vallen? 

Werkelijk alles is inmiddels voorbij gekomen! Hele koude dagen, dikke sneeuwdumps, warme dagen en zulke harde windstoten dat liften stilgelegd moesten worden. Deze rollercoaster in de Alpen gaat nog wel eventjes door en vandaag is het bijvoorbeeld voor het overgrote deel weer heel erg zonnig geworden in de bergen. Gisteren is er zelfs nog een pak sneeuw naar beneden gekomen en plaatselijk hebben ze zelfs de 50cm verse poeder aan kunnen tikken. Met al die sneeuwval zijn de hoogtemeters ook weer flink bijgewerkt!

Sneeuwhoogte top 10

1. Kaunertaler Gletscher (Oostenrijk) – Berg: 385cm Dal: 40cm
2. Chamonix (Frankrijk) – Berg: 360cm Dal: 40cm
3. Engelberg (Zwitserland) – Berg: 340cm Dal: 30cm
4. Wiler (Zwitserland) – Berg: 320cm Dal: 95cm
5. Andermatt (Zwitserland) – Berg: 300cm Dal:40cm
6. Orelle (Frankrijk) – Berg: 290cm Dal: 160cm
7. Zugspitze (Duitsland) Berg: 290cm Dal: 15cm
8. Mürren (Zwitserland) – Berg: 275cm Dal: 70cm
9. Sölden (Oostenrijk) – Berg: 265cm Dal: 15cm
10. Crans Montana (Zwitserland) – Berg: 260cm Dal: 65cm

Je ziet het, de volledige top 10 zit ruim boven de 2,5 meter sneeuw op de berg! Overigens heeft de volledige top 50 meer dan 200cm sneeuw op de top liggen dus sneeuwtekort hebben we voorlopig écht niet. En het goeie nieuws is dat er nog veel meer bij gaat komen! De vakantieweken gaan dus sowieso perfect verlopen en iedereen zal getrakteerd worden op perfecte pistes. Wat wil je nog meer?

Weersverwachting

Zoals gezegd is het vandaag voor het overgrote deel droog in het Alpengebied maar daar komt vannacht al verandering in. De westelijke Alpen worden dan als eerste getroffen door sneeuwval en dit blijft doorgaan tot morgen overdag! Frankrijk krijgt dan tussen de 20 en de 40cm verse sneeuw met een sneeuwvalgrens tussen de 500 en de 1000 meter, ruim genoeg om ook tot in de dalen te kunnen sneeuwen.

Later op de dag gaat die sneeuw zich vervolgens richting Zwitserland verplaatsen en morgenavond krijgt ook de zuidkant van de Alpen hiermee te maken. Het gaat dus sowieso sneeuwen in Italië, waar de pistes echt in rap tempo getransformeerd zijn.

Dit weerbeeld blijft doorgaan tot en met zaterdag, waarbij de Franse Alpen veruit de meeste sneeuw kunnen verwachten. Vanaf zondag/maandag komt er een beetje verandering in en gaan de temperaturen iets stijgen in het Alpengebied, al zal het niet meteen heel erg warm worden. De vorstgrens gaat dan stijgen en komt tussen de 900 en 1500 meter te liggen, terwijl vanaf zondag vooral de zuidelijke Alpen goed liggen voor serieuze sneeuwval. Ook in delen van Oostenrijk kan er aan het einde van het weekend sneeuw verwacht worden, al zullen dit geen gigantische hoeveelheden zijn. Er is dan namelijk sprake van de welbekende südstau, die de sneeuw aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam houdt.

Sneeuwverwachting top 5 t/m maandag

Frankrijk:

1. Paradiski (Les Arcs) – Verwachtte sneeuwval: 115cm
2. Espace Killy (Tignes, Val d’Iserek) – Verwachtte sneeuwval: 109cm
3. Les Deux Alpes – Verwachtte sneeuwval: 109cm
4. Chamonix – Verwachtte sneeuwval: 107cm
5. La Grave – Verwachtte sneeuwval: 106cm

Oostenrijk:

1. Obergurgl/Hochgurgl – Verwachtte sneeuwval: 45cm
2. Ski Arlberg (Zug, Stuben, Lech, Zürs) – Verwachtte sneeuwval: 40cm
3. Nassfeld – Verwachtte sneeuwval: 40cm
4. Ausservillgraten – Verwachtte sneeuwval: 39cm
5. Turracher Höhe – Verwachtte sneeuwval: 35cm

Italië:

1. Courmayeur – Verwachtte sneeuwval: 110cm
2. La Thuile – Verwachtte sneeuwval: 106cm
3. Monterosa – Verwachtte sneeuwval: 66cm
4. Val di Fassa – Verwachtte sneeuwval: 65cm
5. Skirama Brenta – Verwachtte sneeuwval: 58cm

Zwitserland:

1. Gstaad – Verwachtte sneeuwval: 75cm
2. Aletsch (Riederalp, Bettmeralp, Mörel) – Verwachtte sneeuwval: 74cm
3. Bellwald – Verwachtte sneeuwval: 67cm
4. Champéry – Verwachtte sneeuwval: 66cm
5. Wiler – Verwachtte sneeuwval: 65cm

Lange termijn

Goed, het bovenstaande is tot en met de eerste dag van de tweede vakantieweek, maar hoe gaat het verder verlopen? Volgende week liggen de Alpen gewoon weer op ramkoers voor een flinke lading sneeuw. Een koudere luchtlaag scheert via het noordwesten langs de Alpen en deze komt dan in aanraking met de warmere lucht uit zuiden. Dit zou vervolgens voor veel sneeuw kunnen zorgen in de zuidelijke Alpengebieden.

De week begint dus wederom met een flink pak sneeuw en waarschijnlijk zal het later in de week een stuk kouder gaan worden in de Alpen. Als je aankomende week de sneeuw op gaat zoeken, zorg dus dat je goed voorbereid bent en dat je paraat staat voor dagen met veel sneeuwval én de koudere dagen. Dan kan je tenminste maximaal genieten van al die verse sneeuw!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws