Nieuws - 11 november 2015   10:19 Sneeuwupdate 11 november: Winter gepauzeerd?

Door:

Krijgen we weer zo’n baggerwinter zonder sneeuw in de Alpen rond de kerstdagen? Op dit moment is het namelijk alles behalve koud in de bergen en de vroege sneeuw van dit seizoen is alweer weggesmolten. Komt die winter nog een keer op gang? 

Deze winter kunnen we eigenlijk nog helemaal geen winter noemen, het is echt nog steeds herfst in de Alpen. De temperaturen zijn nog veel te hoog en als er een keertje sneeuw valt, dan smelt het vooral heel snel weer weg! Het zag er allemaal zo hoopvol uit toen we in oktober al van een eerste dump konden spreken, maar daar is dus weinig meer van over.

Het ergste dat de warme temperaturen voorlopig nog wel even aanhouden, in ieder geval nog een dag of 10. De vorstgrens gaat lokaal zelfs stijgen naar zo’n 4000 meter wat zelfs voor de gletsjers geen goed nieuws is! Die gletsjers liggen er overigens wél heel erg goed bij, omdat de kleine hoeveelheden sneeuw van de laatste weken daar niet wegsmelt.

Na ongeveer een dag of 10 staat er een weersverandering op de planning, maar wat het precies gaat worden is nog even de vraag. In de modellen nemen de neerslag kansen in ieder geval toe en gaat de temperatuur eindelijk zakken, waarbij het zelfs heel licht kan gaan vriezen in de dalen. Hopelijk is het genoeg om de sneeuwkanonnen aan te zetten, zodat er in ieder geval iets aan sneeuw ligt! Echte sneeuw zit er overigens ook aan te komen, maar over hoeveel en waar valt op dit moment nog niks zinnigs te zeggen. Daarvoor moeten we echt nog even geduld hebben!

Situatie

Oostenrijk

Alle acht gletsjergebieden zijn geopend in Oostenrijk en de condities zijn goed! Hintertux, Sölden en Stubai hebben by far de meeste pistekilometers beschikbaar en Obergurgl (geen gletsjergebied!) is van plan om morgen open te gaan. Erg veel sneeuw ligt er overigens niet.

De meeste Oostenrijkse skigebieden willen halverwege december open gaan, dus laten we hopen dat we eind november inderdaad de kou en sneeuw in ontvangst mogen nemen!

Frankrijk

In Frankrijk was Les 2 Alpes een paar dagen open, maar zij hebben inmiddels de liften weer uitgezet. Alleen Tignes biedt op dit moment de mogelijkheid om met een skilift naar boven te gaan! In Tignes ligt 60cm sneeuw op de gletsjer en de condities zijn over het algemeen goed, maar je hoeft voorlopig nog niet te verwachten veel kilometers te kunnen maken.

Val Thorens wil op 21 november open gaan, maar het is nog maar de vraag of ze dit gaan halen. Er is sneeuw gevallen, maar de warme temperaturen snoepen steeds meer van deze sneeuw weg.

Italië

In Italië zijn op dit moment drie geopende skigebieden te vinden. Cervinia ligt er het beste bij met 130cm sneeuw en natuurlijk de link naar Zermatt in Zwitserland, maar Val Senales valt ook niet tegen met 75cm sneeuw. Sulden is een kleiner onbekend gebiedje dat niet op een gletsjer ligt, maar toch open kan gaan door 50cm sneeuw op de berg.

Voor de rest van de skigebieden geldt hetzelfde als Oostenrijk en Frankrijk, het moet gewoon een flink stuk kouder gaan worden!

Zwitserland

Ook in Zwitserland zijn de gletsjers geopend, waarbij Zermatt en Saas-Fee de meeste pistes aan kunnen bieden. Er zijn nog wat kleine gletsjergebieden geopend waar de condities over het algemeen prima zijn, als je maar hoger op de berg blijft. De lager gelegen sneeuw die in oktober is gevallen is namelijk voor het overgrote deel al weggesmolten en voorlopig komt daar nog even niks bij.

Wel sneeuw in Noord-Amerika

Om je toch nog even een sneeuwshot te kunnen geven, check deze beelden uit Noord-Amerika! In de VS en Canada doet El Niño z’n best en liggen de meeste gebieden er nu al lekker bij. Mammoth Mountain, het gebied dat meerdere baggerseizoenen heeft doorstaan, heeft de deuren eerder open gedaan omdat er 75 centimeter sneeuw ligt en ook in Jackson Hole is het feest met meer dan een meter. Zij wel! Lucky bastards…

Sneeuwupdate Sneeuwupdate

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws