Nieuws - 12 januari 2017   9:46 Sneeuwupdate 12 januari: Keep it coming

Door:

Na het sneeuwgeweld in Oostenrijk is daar het Kaiserwetter voor een deel weer teruggekeerd en nu kunnen we naar andere delen van de Alpen gaan kijken. In Zwitserland en Frankrijk lag het er namelijk ook niet al te best bij maar daar gaat verandering in komen! 

Wat hadden we die sneeuwval van de afgelopen dagen nodig zeg! Het overgrote deel van de Alpen lag er volledig kaal bij maar in Oostenrijk is dat nu volledig bijgetrokken. Andere gebieden zitten nog steeds om sneeuw verlegen, maar daar gaat gelukkig snel verandering in komen. Waar de sneeuw geweest is liggen de pistes er heerlijk bij al is het lawinegevaar in veel gebieden nog steeds erg groot. Maar goed, geen tijd om hier stil te blijven staan, er komt namelijk nog meer sneeuwgeweld naar de Alpen toe!

Komende 48 uur

In Frankrijk liggen de pistes er over het algemeen diep triest bij, maar na de komende 48 uur is dat allemaal verleden tijd. Er is veel sneeuw op komst waardoor lokaal makkelijk rond de 90 centimeter verse sneeuw kan gaan vallen tijdens de komende 48 uur! Vandaag ligt de sneeuwgrens in Frankrijk nog rond de 1200 meter maar gedurende de dag zal die alleen maar verder gaan zakken waardoor ook de dalen volop wit gaan worden. Eindelijk kan ook Frankrijk van de sneeuw genieten! Rond Chamonix kan zelfs 110 centimeter sneeuw op de berg verwacht worden met zo’n 60 centimeter in het dal. Oftewel, we hebben een rasechte dump te pakken.

Zwitserland pakt hier uiteraard ook de vruchten van mee met een zelfde sneeuwval waarbij vooral het westelijke deel van Zwitserland mee kan gaan genieten. Hoe hoger het gebied zit, hoe meer sneeuw er kan gaan vallen!

Tot nu toe is Italië eigenlijk constant de zak geweest met bijna geen sneeuwval, maar ook die gaan profiteren. Vrijdag valt er namelijk eindelijk sneeuw boven de Dolomieten waar zelfs delen van Oostenrijk mee van kunnen gaan genieten, waardoor het dus gewoon weer voor bijna het hele Alpengebied feest zal worden. In Italië komt het neer op maximaal zo’n 45 centimeter sneeuw, al zal het bovenop de bergtoppen nog wel wat meer gaan worden. Eindelijk ook hier witte bergen!

Sneeuwupdate

Lange termijn

Kijken we naar de periode van aankomend weekend en de dagen erna dan nemen de sneeuwkansen her en der weer toe. In de westelijke Alpen, in Frankrijk en Zwitserland, is er tot en met zondag nog een kans op extra sneeuw en daarna zal het wat rustiger gaan worden met lichte bewolking. In het centrale deel van Oostenrijk gaat het aankomend weekend opnieuw sneeuwen, al zullen dat geen gigantische hoeveelheden in één keer gaan worden. Die sneeuwval hangt overigens nu al boven het land, met af en toe een paar kleine vlokjes sneeuw en vooral veel grijze bewolking. Al met al kan het toch oplopen tot zo’n 30 á 40 centimeter verse sneeuw terwijl Lech, het welbekende sneeuwgat, weer voor de 1 meter vers gaat.

Waar je wel rekening mee moet houden is de vrieskou, die gaat namelijk weer terugkeren. Als dit neerslagfront grotendeels vertrokken is gaan de temperaturen weer kelderen! Vanaf zondag kan het dan makkelijk -10 graden zijn in het dal en -20 bovenop de bergen. Dit geldt voor vrijwel het hele Alpengebied en dus is het duidelijk wat je moet doen, heel dik inpakken! Lokaal kan het kwik dalen tot -30 dus koud zal het zeker gaan worden.

Pas eind volgende week lijkt die koude periode iets op te gaan lossen en kan het echte Kaiserwetter terugkeren. De vorst blijft aanwezig, maar die extreme temperaturen zijn dan eventjes opgelost. Overigens zal het ook in Nederland flink kouder gaan worden en is de kans groot dat we de komende dagen een wit Nederland gaan zien!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws