Nieuws - 13 januari 2016   14:27 Sneeuwupdate 13 januari: Sneeuw, sneeuw, sneeuw!

Door:

De sneeuw is met bakken tegelijk in de Alpen gedumpt en deze keer heeft ook Oostenrijk een flinke dosis poeder gekregen! In Frankrijk liggen écht gigantische hoeveelheden en er komt nog meer aan. De winter is nu volle bak aanwezig en blijft voorlopig ook nog hangen! 

Bye bye droge dorpjes, bruine hellingen en kunstmatige pistes, de winter neemt het van jullie over! Op dit moment sneeuwt het lekker door in Oostenrijk en dat was ook wel nodig. Ondanks de sneeuw die de afgelopen dagen al is gevallen waren de verschillen in condities nog heel erg groot, maar nu valt de sneeuw ook tot in de dalen. In Frankrijk was dit natuurlijk al langer het geval, daar is lokaal op de berg zelfs de drie meter al aangetikt, maar het is mooi om te zien dat Oostenrijk nu ook eindelijk zijn broodnodige sneeuwdosis krijgt.

Sneeuwupdate

SneeuwupdateSneeuwval van de afgelopen drie dagen. Bijna het volledige Alpengebied is ondergesneeuwd!

Op de bovenstaande kaart is het goed te zien, de winter is echt gearriveerd. De sneeuwhoogtes zijn in een korte tijd flink opgestapeld en die hoogtemeters gaan de komende dagen alleen nog maar stijgen, maar laten we eerst kijken naar de sneeuwhoogte top 10.

Sneeuwhoogte Top 10

1. Wiler (Zwitserland) – Berg: 340cm Dal: 85cm
2. Chamonix (Frankrijk) – Berg: 300cm Dal: 15cm
3. Orelle (Frankrijk) – Berg: 250cm Dal: 160cm
4. Anzère (Zwitserland) – Berg: 250cm Dal: 150cm
5. Crans Montana (Zwitserland) – Berg: 250cm Dal: 50cm
6. Kaunertaler Gletscher (Oostenrijk) – Berg: 240cm Dal: 25cm
7. Breuil-Cervinia (Italië) – Berg: 230cm Dal: 130cm
8. Bonneval-sur-arc (Frankrijk) – Berg: 230cm Dal:140cm
9. Saas-Fee (Zwitserland) – Berg: 210cm Dal: 70cm
10. Val Thorens (Frankrijk) – Berg: 210cm Dal: 160cm

Je ziet het, Frankrijk en Zwitserland doen het ineens heel erg goed met sneeuwhoogtes boven de twee meter! In Oostenrijk en Italië is er overigens ook geen reden meer tot klagen, de meeste gebieden uit deze landen voeren eigenlijk nooit deze lijst aan. In Saalbach bijvoorbeeld, waar rond de kerstdagen bijna niks lag, is nu 90cm op de berg op te vinden. In Gerlos ligt 55cm op de berg en hier komt nog meer bij richting het weekend. In Zwitserland doen bekende gebieden als Verbier het ook erg goed met 120cm sneeuw en in Zermatt ligt zelfs 180cm. Sommige delen van Italië zijn nog de grootste zorgenkindjes, in Cortina D’ampezzo bijvoorbeeld ligt nu nog maar 30cm op de berg!

Een ingesneeuwde 360 Bar in Val Thorens:

SNOWFUN! ☃#HardWork #Shovelling #EnoughSnow #ValThorens

Geplaatst door 360 bar val thorens op dinsdag 12 januari 2016

Korte termijn

Zoals gezegd sneeuwt het op dit moment weer in de Alpen en daarbij liggen vooral de noordwestelijke Alpen op ramkoers. Dat betekent dikke pakken sneeuw voor Zwitserland en het meest westelijke gedeelte van Oostenrijk! De Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg staat niet voor niets bekend als een sneeuwgat en deze reputatie gaan ze de komende dagen waar maken. In Lech verwachten ze bijvoorbeeld 110cm sneeuw op de berg tot en met zondag. Hoppa! De Koninklijke familie valt straks met hun neus in de sneeuw tijdens hun jaarlijkse skitripje…

SneeuwupdateLech, gistermiddag

SneeuwupdateOok dikke vlokken in Imst (Oostenrijk)

Overigens klaart het gedurende de nacht grotendeels op en krijgen de skigebieden even een dagje rust, maar dat gaat wel gepaard met hele lage temperaturen. Op dit zijn de temperatuursverschillen in het Alpengebied best groot te noemen, in delen van Tirol ligt het kwik vandaag overdag tussen de -5 en de -10 graden op de berg, terwijl het in Lech wel -15 graden is op de berg. Ook in het dal vriest het aanzienlijk en morgen gaat het nog kouder worden. Morgenochtend zal het in de westelijke delen van Oostenrijk en delen van Zwitserland namelijk zo’n -15 graden in het dal zijn en -20 op de berg! Deze temperaturen blijven ook nog wel even hangen dus het is écht ijskoud in de bergen. Goed inpakken!

In Frankrijk zit die opklaring er overigens niet in, daar blijft het vrolijk doorsneeuwen. Ook hier is het nu al behoorlijk koud maar deze temperaturen zakken vrolijk mee. In Val Thorens bijvoorbeeld zal het de hele dag blijven sneeuwen met een temperatuur van zo’n -10 graden op de berg, maar op vrijdag ligt het kwik dan al rond de -20 graden. Vrieskou allom in de Alpengebieden en het lijkt erop dat de winter deze keer wel even blijft zitten. Sterker nog, hoe verder we kijken op de kaarten hoe kouder het wordt!

Vrijdag sneeuwt het in ieder geval weer in het grootste deel van de Alpen en de sneeuw lijkt door te gaan tot het einde van het weekend. Het Oostenrijkse Vorarlberg en delen van Zwitserland (de deelstaat Wallis bijvoorbeeld) krijgen veruit de meeste sneeuw, maar zoals je op de kaarten kan zien krijgen ook delen van Tirol en het Salzburgerland een flinke lading. Voor Kaprun bijvoorbeeld wordt zo’n 40cm sneeuw verwacht op de berg tot en met zondag.

Lange termijn

Na het weekend klaart het op in de Alpen en krijgt de zon weer de kans! En de zon mag dan wel gaan schijnen vanaf maandag, het gaat echt bitterkoud worden in de Alpen. Overdag blijven de temperaturen op de berg tussen de -15 en de -20 graden kwakkelen en de verschillen met de temperatuur in het dal zullen klein zijn. Voor de nacht van dinsdag op woensdag staat er op dit moment zelfs in het Oostenrijkse Lech -33 graden op de kaarten! Dat zijn serieuze Siberische omstandigheden, dus als je aankomende week richting de sneeuw gaat zorg dan dat je genoeg thermospullen bij je hebt want je hebt ze sowieso nodig.

Één ding is zeker, ondanks de kou kan het volledige Alpengebied de aankomende week genieten van geweldige omstandigheden. De problemen van december kunnen we nu écht gaan vergeten want zelfs de dorpjes in de dalen liggen onder een pak sneeuw. Eindelijk!

Lawinegevaar

Die gigantische sneeuwhoeveelheden in Zwitserland en Frankrijk hebben natuurlijk ook een flinke keerzijde en dat is het lawinegevaar. Doordat er lange tijd geen sneeuw is gevallen nemen de risico’s na zo’n sneeuwdump gigantisch toe! In de meeste delen van Frankrijk en Zwitserland is op dit moment lawinecijfer 4 op de schaal van 5 actief, wat betekent dat er zeer hoog lawinegevaar is. Eigenlijk kan je alle hellingen als gevaarlijk beschouwen en spontane lawines zijn mogelijk.

Autoriteiten in beide landen blijven dan ook waarschuwen voor het grote gevaar en dringen erop aan om voorlopig niet buiten de pistes te komen. Lawines kunnen nu ontstaan op plekken waar ze normaal gesproken nooit te vinden zijn, wat het alleen maar gevaarlijker maakt. Als je dan buiten de pistes komt, zorg dan dat je nooit alleen bent, dat je niet tegelijk een afdaling maakt en dat iedereen over een volledige safetyset beschikt met lawinepieper, sneeuwschep en een sonde. Neem je telefoon (volgeladen!) mee en zet de nummers van de lokale reddingsdienst erin, zodat je geen kostbare tijd hoeft te verliezen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws