Nieuws - 18 januari 2020   10:45 Sneeuwupdate 18 januari: Eindelijk weer sneeuwval

Door:

Het heeft lang geduurd, maar het is eindelijk zo ver. Het sneeuwt in de Alpen! 

Eindelijk komt er een einde aan de groene bergen, althans, een beetje. Het sneeuwt weer in de Alpen en dat was ook wel heel erg nodig. Sinds de Kerst is er geen fatsoenlijke sneeuwval meer geweest en dat heeft natuurlijk z’n gevolgen. Veel skigebieden hebben de boel nog aardig recht weten te trekken en voor prima condities gezorgd, maar de dalafdalingen liggen er niet heel lekker bij.

Hoog tijd dus voor een extra laagje en die is gearriveerd! Vanuit Frankrijk trekt er over het noordelijke Alpengebied een lekkere bak sneeuw de bergen in en het gaat gepaard met een daling in temperaturen. Oftewel, het gaat er weer een stuk beter bij liggen. Finally!

Val ThorensFoto: Val Thorens

Koufront

De sneeuwval is inmiddels al aardig voorbij Frankrijk getrokken en daar hebben ze dan ook niet al te veel sneeuw ontvangen, maar de buien trekken wel door naar het oosten. Oostenrijk ligt daardoor vandaag op koers voor sneeuwval, al zal het vandaag nog geen dikke vette dump zijn. Wel blijft het koufront boven Oostenrijk hangen waardoor de nulgradengrens zakt tot onder de 1000 meter. Oftewel: heel veel kou in het hooggebergte waarvoor je je aardig moet inpakken.

SneeuwupdateSneeuw en dichte mist op de Giggijoch in Sölden

Vandaag valt er in totaal tussen de 5 en de 15 cm sneeuw in Oostenrijk en deze sneeuw valt dus tot in het dal. Geen massive hoeveelheden, maar wel onwijs nodig voor de condities. Morgen blijven de sneeuwbuien boven Oostenrijk hangen, waar er morgen nog eens 5 tot 10 centimeter uit kan komen vallen. En die kou? Ook die blijft nog wel even zitten. Op 2.000 meter zakt het kwik tot ongeveer -11 graden en op 3.000 meter gaat het -15 worden. Koud zat dus!

Volgende week

Maandag keert een hogedrukgebied terug in de Alpen, waarmee de bewolking verdwijnt en er dus ook geen verse sneeuw meer gaat komen. Wel blijft het nog erg koud in het Alpengebied met strakblauwe lucht en bijna geen wind. Die kou blijft hangen tot in ieder geval woensdag, daarna zal het wel weer iets warmer gaan worden.

Hoewel deze sneeuwval erg welkom is, is het geen gigantische hoeveelheid en eigenlijk is er nog veel meer nodig. Gaat dat ook nog komen? Daar kunnen we alleen maar ‘maybe’ op zeggen. De weermodellen voorspellen voor volgend weekend namelijk wel een mogelijke omslag en meer wisselvallig weer, maar dat is uiteraard nog ver weg. Het kan dan ook nog alle kanten op gaan en pas volgende week kunnen we dat met een beetje meer zekerheid stellen!

 

Foto: Val Thorens

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws