Nieuws - 2 april 2015   15:41 Sneeuwupdate 2 april: Winter is going crazy!

Door:

Wauw! Het is inmiddels april maar van bruine pistes en slechte sneeuw is absoluut geen sprake. Sterker nog, er komt zoveel sneeuw naar beneden dat sommige gebieden niet eens weten wat ze ermee moeten doen! De lente is dus nog ver weg en daarom is het hoog tijd om even naar de sneeuwsituatie te kijken. 

Sneeuwupdate

 

Bovenstaande foto is van een webcam in het Oostenrijkse Zell am See. Het sneeuwt er zo hard dat er helemaal niks te zien is! De paasdagen zullen daarom in veel skigebieden een stuk witter zijn dan de kerstdagen want er is de laatste dagen echt heel veel sneeuw gevallen. Met name in het Vorarlberg van Oostenrijk hebben ze de jackpot gewonnen, met lokaal tussen de 100 en de 150cm verse sneeuw en dat in april!

Het is overigens niet overal helemaal feest, het zijn vooral de noordelijke gebieden van de Alpen die de sneeuw in ontvangst hebben genomen. Gemiddeld viel er een pak tussen de 40 en de 80cm maar het is wel te merken dat de lente langzaamaan terrein begint te winnen. In de dalen is het over het algemeen toch wel wat warmer waardoor de sneeuw hier niet heel erg lang blijft liggen. Niet getreurd, de pistes liggen er perfect bij!

Sneeuwhoogte top 10

Als we naar de huidige sneeuwhoogtes kijken dan vraag je je waarschijnlijk af of het wel écht april is, want de volledige top 50 komt boven de 280cm uit! Dit is de top 10:

1. Chamonix (Frankrijk) – Berg: 630cm   Dal: 0cm
2. Andermatt (Zwitserland) – Berg: 600cm   Dal: 0cm
3. Madesimo (Italië) – Berg: 480cm   Dal: 200cm
4. Piau Engaly (Frankrijk) – Berg: 430cm   Dal: 260cm
5. Zugspitze (Duitsland) – Berg: 415cm   Dal: 10cm
6. Sölden (Oostenrijk) – Berg: 390cm   Dal: 5cm
7. Kaprun (Oostenrijk) – Berg: 370cm   Dal: 10cm
8. St. Christoph (Oostenrijk) – Berg: 360cm   Dal: 80cm
9. St. Anton am Arlberg (Oostenrijk) – Berg: 360cm   Dal: 20cm
10. Valfréjus (Frankrijk) – Berg: 360cm   Dal: 30cm

Wat opvalt is dat Oostenrijk deze keer goed vertegenwoordigd is in de top 10! Dit seizoen hebben we dat eigenlijk niet zo vaak gezien en de dramatische start hielp daarbij ook niet echt mee. In de dalen is er dus niet veel sneeuw meer te vinden, waardoor een dalafdaling soms lastig kan worden, maar op de berg zelf ligt nog zoveel sneeuw dat je je absoluut geen zorgen hoeft te maken.

Huidige situatie

Hier in Nederland was het flink aan het stormen, maar in de Alpenlanden ging het er ook hard aan toe! Sterke rukwinden die soms zelfs de orkaankracht aantikte zorgde voor de nodige problemen in verschillende skigebieden, waardoor pistes en liften gesloten moesten worden. Op dit moment hangt de Nordstau nog steeds boven het Alpengebied, waardoor de Alpennoordkant heel wat sneeuw over zich heen krijgt en het aan de Alpenzuidkant rustiger is met een zonnetje.

Deze stormachtige wind heeft ook heel wat kou meegenomen waardoor het nu zelfs in de lager gelegen delen aan het sneeuwen is. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 600 en de 800 meter waardoor de dalen in met name het Vorarlberg waarschijnlijk nog wel even wit zullen blijven. Één ding scheelt, de harde wind lijkt in kracht af te gaan nemen waardoor de wintersportgebieden ook weer een stuk beter begaanbaar zullen zijn.

Paasweekend

Als je een van de mazzelaars bent die dit weekend naar de Alpen gaat dan val je dus met je neus in de boter! Morgen en zaterdag blijft het nog sneeuwen aan de Alpennoordkant, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat. De temperaturen komen vanaf morgen wel wat hoger te liggen, waardoor de sneeuwvalgrens gaat  stijgen tot 800/1000 meter hoogte en lokaal wellicht nog wat hoger. De neerslag zal bovendien in kracht af gaan nemen waardoor de Alpen eindelijk in een wat rustigere periode terecht komen.

Op vrijdag zitten er waarschijnlijk ook wat droge periodes tussen en dit weerbeeld zal zich doortrekken op zaterdag. De eerste echte weersverbetering wordt verwacht voor zondag, dan komt er namelijk een einde aan de Nordstau. Dit betekent helaas nog niet dat je dan volle bak in de zon zal zitten, waarschijnlijk blijft de bewolking nog hardnekkig en lokaal kan er nog een vlokje sneeuw vallen.

Zuidkant

Als we naar de Alpenzuidkant kijken dan is het een gigantisch contrast. Geen dikke verse pakken sneeuw maar blauwe lucht en heel veel zon! De dalafdalingen liggen er over het algemeen echt slecht bij maar de hoger gelegen gebieden hebben voldoende sneeuw om nog een paar weken te kunnen draaien. Over de weersverwachting tijdens het paasweekend kunnen we kort zijn: Zon, prima weer, geen verandering!

SneeuwupdateWebcambeelden vanuit Madesimo (Italië)

 

Lawinegevaar

Als je dit weekend in de sneeuw zit, is de kans groot dat het je laatste sneeuwmeters van dit seizoen zullen worden. Met al die gigantische pakken verse sneeuw is het heel aanlokkelijk om buiten te pistes te gaan, maar we moeten je toch echt adviseren om dit niet te doen! Het lawinegevaar was al niet gering (cijfer 3 op schaal van 5) en het wordt alleen maar erger. In grote delen van Oostenrijk geldt nu al een cijfer 4 op de schaal van 5, wat voor erg groot lawinegevaar staat. De verse sneeuwval gecombineerd met de harde wind zorgt voor gevaarlijke situaties!

lawinegevaar-ch0204-999x720 lawinegevaar-tirol0204

De kans is zelfs groot dat het lawinecijfer dit weekend lokaal nog een keer opgekrikt gaat worden naar het cijfer 5, wat betekent dat lawines zonder enige aanleiding zomaar naar beneden kunnen rollen. Wees dus verstandig en blijf dit weekend op de pistes!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws