Nieuws - 2 januari 2017   9:34 Sneeuwupdate 2 januari 2017: SNOW INCOMING!

Door:

Woohoo! 2017 lijkt het wintersportseizoen te gaan redden want er komt sneeuw aan. Niet eens een klein beetje, in grote delen van de Alpen gaat er écht serieuze sneeuwval naar beneden komen! Hoeveel gaat het worden, wanneer gaat het vallen en waar moet je zijn voor de dikste pakken sneeuw? Wij hebben het antwoord! 

Normaal zijn we niet zo van onszelf schouderklopjes geven, maar deze keer is het toch wel een beetje op z’n plek. In onze vorige sneeuwupdate hadden we het er namelijk al over dat de eerste week van januari voor sneeuw zou gaan zorgen in de Alpen en zelfs in Nederland en voila, it happend! Die sneeuw in de Alpen valt vandaag nog niet maar later in de week komt het er toch echt aan. En veel ook!

Huidige situatie

We hoeven je niet uit te leggen dat in grote delen van de Alpen janken geblazen is. Vorige week heeft het lokaal nog gedumpt en die gebieden liggen er lekker bij, maar verder is het veel bruin en zijn alleen de pistes wit, doordat de sneeuwkanonnen aardig konden draaien. Het gevolg daarvan is natuurlijk wel dat er ijsplaten te vinden zijn, zeker later op de dag kunnen sommige pistes erg ijzig worden. Lekker is anders.

Zon is dan ook hetgeen wat er volop te vinden is in de Alpen, waarbij Italië en Frankrijk helemaal geen wolkje meer te zien krijgen. In Oostenrijk en delen van Zwitserland gaat dat vandaag wel veranderen met intrekkende bewolking die een verandering van het weer in gaan zetten, maar daarover later meer. In Frankrijk en Italië gaat het zonnige weer ook nog eens gepaard met de gevreesde warme föhnwind die gelukkig niet heel erg heftig is, maar de warmte is goed te merken en doet de pistes absoluut geen goed.

Korte termijn verwachting

Zoals gezegd trekt er vandaag een wolkendek de noordelijke Alpen binnen, in het gebied tussen het oosten van Zwitserland en het Oostenrijkse Stiermarken. Samen met de bewolking zakken de temperaturen waardoor de sneeuwvalgrens zo rond de 500 meter komt te liggen en dan komt er ook nog eens sneeuw bij. In eerste instantie is dat niet heel veel, vandaag zal het neerkomen op zo’n 5 tot 10 centimeter verse sneeuw wat dus net genoeg is om de gebieden een klein winters tintje te geven en de pistes net iets beter te krijgen. Voor het echte werk moeten we nog eventjes wachten.

De echte dikke sneeuwval staat namelijk gepland voor woensdag en daarna het weekend. Lokaal kan er in delen van Oostenrijk een halve meter tot bijna een meter sneeuw gaan vallen en dus hebben we daarmee gewoon een dikke vette dump te pakken! De temperaturen zijn ook nog eens laag en dus valt de sneeuw tot in de dalen om eindelijk de witte wereld te geven waar we al zo lang op zitten te wachten. Oftewel, de winter is eindelijk teruggekeerd!

Sneeuwhoogte

Om maar even een beeld te geven, dit is de sneeuwverwachting tot en met vrijdag:

1. Lech, Oostenrijk: 70 cm
2. Ramsau am Dachstein, Oostenrijk: 70cm
3. Fieberbrunn, Oostenrijk: 55cm
4. Mayrhofen, Oostenrijk: 53cm
5. St. Anton am Arlberg, Oostenrijk: 50cm
6. Kaprun – Zell am See, Oostenrijk: 45cm
7. Gerlos, Oostenrijk: 40cm
8. Kitzbühel, Oostenrijk: 35cm

Lekkere waardes dus. De echt dikke sneeuwval lijkt dus op woensdag te gaan beginnen, dan gaat het door tot en met donderdag en vrijdag wordt het even wat rustiger. Waar je wel op moet letten is de temperatuur, het gaat namelijk serieus koud worden in de bergen. Waardes tussen de -10 en de -20 graden op de berg kunnen verwacht worden en dus moet je zeker zorgen dat je je warm aankleedt! De winter komt niet halve bak binnen zetten, maar gaat er gelijk vol op.

Lange termijn verwachting

Vrijdag is het qua sneeuw dus even rustig maar als we naar de kaarten kijken dan gaat het vanaf zaterdag waarschijnlijk weer lekker los. Weerkaarten voor de Alpen zijn altijd moeilijk juist te interpreteren, maar de kans is toch wel erg groot dat er op zaterdag in de noordelijke Alpen weer zo’n 20 tot 25 centimeter sneeuw bij gaat komen. Deze sneeuwval blijft vervolgens doorgaan tot in ieder geval zondag en mogelijk zelfs de week erna.

Helemaal zeker is het allemaal nog niet, zeker omdat dit al weer een week in de toekomst kijken is, maar als de modellen het bij het juiste eind hebben dan kan er lokaal zomaar nog een meter verse sneeuw gaan vallen rond en na het weekend.

In Italië en Frankrijk blijft het overigens nog steeds doorbijten, daar staat voorlopig helemaal niks aan sneeuw op de kaarten. In een week tijd kan er natuurlijk nog veel veranderen en wij hopen dan ook van harte dat ook daar de sneeuw eindelijk eens goed naar beneden gaat komen, want het seizoen is tot dusver bijzonder triest verlopen.

Mocht je in ieder geval nog een trip willen plannen op de hele korte termijn, dan weet je waar je zijn moet. Oostenrijk is vanaf volgende week poederheaven XXL! Italië en Frankrijk blijven karig terwijl Zwitserland er precies tussenin zit.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws