Dé winterse lifestyle website van de BeNeLux!

Meld je gratis aan!

Sneeuwupdate
Sneeuwupdate 2 september: HET SNEEUWT!

Gepost op

Het is nét september, hier in Nederland schijnt (nu nog) het zonnetje maar in de Alpen is het even compleet anders. Daar is de eerste sneeuw naar beneden gekomen en het is ook nog eens een flinke lading geweest. Laat dat seizoen maar beginnen! 

Oké, aan septembersneeuw hebben we eigenlijk helemaal niks. Alleen de gletsjers hebben er baat bij, die krijgen nu eindelijk weer een ernstig nodig laagje sneeuw om de grauwe hellingen weer een beetje beter te maken. En dat hebben ze nodig ook! Anyway, de beelden die online zijn gekomen zijn al wel weer heel erg lekker te noemen en ondanks het feit dat deze sneeuw waarschijnlijk weer in rap tempo weg gaat smelten zitten we wel weer even volop in de winterse mood.

Het heeft allemaal te maken met een tijdelijke aanwas van koude lucht, die z’n hoogtepunt bereikte op het grensgebied tussen Zwitserland en Oostenrijk, oftewel het bekende sneeuwgat. Die koude lucht botst natuurlijk met de warmere zomerlucht en dat zorgt voor een lekkere bak aan neerslag. Dankzij die koude temperaturen kon het ineens als sneeuw naar beneden komen en dan ook nog eens flink! Lokaal is er namelijk gemiddeld zo’n 50cm sneeuw naar beneden komen boven de 2000 meter en op sommige plekken sneeuwt het zelfs al onder die 2000 meter. Check hieronder de beelden:

Saas-Fee Snowpark

SOldenWebcambeelden uit Sölden. Alles wit!

SneeuwupdateKruipende sneeuwgrens in Lech

SneeuwupdateBouwwerkzaamheden in Silvretta Montafon

In Italië en Frankrijk is het allemaal iets minder spannend, maar toch ook daar lekker winters. En dat in september! Zoals gezegd, de meeste skigebieden hebben helemaal niks aan deze sneeuwval. De zon heeft nog veel te veel kracht en een paar warmere dagen zijn genoeg om het meerendeel van de sneeuw weer weg te laten smelten, maar voor de gletsjers is het geweldig. De Alpengletsjers hebben deze winter namelijk heel erg veel te lijden gehad van de warme temperaturen, zo erg dat er meerdere gletsjers zijn die de normale gang van zaken stop hebben moeten zetten. Zelfs op de gletsjer van Hintertux, waar je 365 dagen per jaar kan skiën, was het een trieste grauwe bedoeling deze winter en dat voorspelt meestal niet veel goeds voor de winter. Hoe warmer het is in de zomer, hoe langer het duurt voordat de hele gletsjer tijdens de winter veilig genoeg is om alle runs weer open te gooien.

Daar is deze sneeuwval dus al wel een mooie bijkomstigheid voor, maar het betekent niet dat de problemen in één keer zijn opgelost. Om de gletsjers er echt lekker bij te laten liggen moet er nog veel meer sneeuw naar beneden gaan komen en het blijft nog even de vraag of dat gaat gebeuren. De weerkaarten zijn het er namelijk nog niet over eens! De ene geeft aan dat het op korte termijn weer kan gaan sneeuwen, terwijl de andere juist een tijdelijke terugkeer van de zomer voorspelt. Hoe dan ook, we kunnen nu nog niet veel zeggen over de aankomende winter, maar laten we hopen dat deze sneeuwval zich in rap tempo door blijft zetten. Dan zitten we sowieso gebakken voor de winter!

Er zijn nog geen reacties. Je bent de eerste!

Reageer